Indringers

Eén keer per jaar houd ik een onverbiddelijke razzia. Als de bosaardbeien (Fragaria vesca) beginnen te bloeien, duik ik onder de trampoline.

Ik ben zot van bosaardbeien. Ze zijn zoveel zoeter en subtieler van smaak dan gewone aardbeien. Mijn ecomaat vertelde een aantal jaren geleden eens hoe zijn vrouw een hele kom geplukt had en dat hij die ‘met de lepel’ mocht opeten. Decadent vond ik dat! Van ware liefde gesproken 😉

Maar die razzia nu. Sinds een jaar of drie komt er een indringer onder de trampoline. Ene met prachtige gele bloemetjes: de schijnaardbei, Potentilla indica of Duchesnea indica. Ik ben er echt niet zot van. Hij krijgt smakeloze vruchten en hij is super invasief. Hij dringt mijn bosaardbeien weg. Ik heb hem nooit in onze tuin gezet. Ik denk dat hij uit een bostuin komt, zo’n 200 meter van hier want daar heb ik hem ook gezien.

Het is niet zo makkelijk om bosaardbeien en schijnaardbeien uit elkaar te houden. Behalve als je ze beiden hebt, dan zie je het verschil wel goed. Als ze bloemen, is het makkelijk: de bosaardbei bloemt wit, de schijnaardbei geel. Aan de vruchtjes kan je het ook zien. De bosaardbei heeft ‘hangende’ vruchtjes, de schijnaardbei ‘staande’. Het blad van de schijnaardbei is iets donkerder groen dan dat van de bosaardbei.

De schijnaardbei staat op de Consensus lijst van Alterias. Dit wil zeggen dat ze in België niet meer mag gekweekt of verkocht worden omdat het eigenlijk een invasieve exoot is. Hij is inheems in Azië. In de jaren ’50 werd hij aangeplant rond het domein van Hertoginnedal in Brussel als sierplant en vandaar is hij aan zijn opmars begonnen. In Wallonië zou hij nog niet voorkomen. Of hij echt schade aanricht in natuurgebieden, daar is men nog niet helemaal uit. (Zoals Japanse Duizendknoop, Fallopia Japonica). Maar voorzichtigheid is wel geboden. Ik beschouw deze indringer dus als niet welkom in onze tuin …

 

 

24 thoughts on “Indringers

 1. Heerlijk hè, die bosaardbeien! Ook hier tieren ze welig. De schijnaardbei heb ik gelukkig nog niet opgemerkt. Bij ons is het veeleer het zevenblad dat de malicieuze scepter zwaait.

  Like

  • Oei zevenblad! Onze buren hebben dat ook maar de afsluiting houdt hem wel tegen. Ik vind de bloemen van Zevenblad wel prachtig. Maar als ze in zaad komen, maai ik ze af. If you can’t beat it, just eat it hè Menck. Lekker in de pesto en de soep …

   Like

 2. Jaren geleden had ik de schijnaardbei ook in de tuin. Niet erg veel: ik heb ze verwijderd. Ook omdat ik de echte bosaarbeitjes wilde. Die komen dan ook in groten getale voor in de tuin, mét een massa van die heerlijke kleine vruchtjes. Het geurt zelfs naar aardbeitjes als de zon erop schijnt.
  Ik kan me jouw actie dus volledig indenken!
  Hartelijke groeten van Zem.

  Like

  • Oh zo erg dat ik je niet kan laten proeven dan. Bosaardbeitjes zijn echt hemels van smaak. Ik heb ‘van ze leven’ al veel plantjes uitgedeeld. Dus als je ooit eens passeert, krijg je een plantje. Binnen de kortste keren heb je een mooi en vooral lekker veldje! 😘

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s