Mooie plantencombinaties begin november

Hier is nog steeds wel wat kleur in de tuin ook al is het al november.

Van de tuin- blog- en Veltvriend had ik vorig jaar veel nieuwe plantjes gekregen. Daardoor is mijn bloeiboog nu nog beter gevuld. Nee, een bloeiboog is geen houten of ijzeren boog met bloemen. (Al staat dat hier ook in de tuin). De bloeiboog is de periode gedurende het jaar dat er voor bijen en andere bestuivers bloemen, dus nectar en stuifmeel als voedsel aanwezig is. Het is belangrijk dat er vanaf februari voedsel te vinden is. Hier in de tuin kunnen bijen dan smullen van het stuifmeel van de wilgenkatjes. De wilgen worden daarom nooit allemaal tegelijk geknot. Katjes groeien namelijk op tweejarig hout. Ook sneeuwklokjes, krokussen, Helleborus en Bergenia zorgen hier voor vroege bestuivers.

Maar ook late vogels hebben nog voedsel nodig. Vandaag kwam ik nog een dikke, brommende hommel tegen. Ze deed zich tegoed aan de bloemetjes van Isodon longitubus.

De blauwe bloemetjes van Isodon longitubus op de voorgrond met Aster ‘Pink Button’s’ en Sedum ‘Herbstfreude’ erachter

De kleine blauwe bloempjes van Salvia greggi ‘Blue Note’ die al de hele zomer bloeit met erachter een gezaaide Gaillardia (uit de Malderse zadendoos)

Een hele oude Chrysantemum die ik ooit kreeg van mijn schoonmoeder. Zij heeft hem gekregen van haar grootvader. Het is een variëteit met heel slappe stelen. Daarom heb ik hem achter het lavendelhaagje gezet en zeer nauwgezet regelmatig van ‘Chelsea Chop’ gedaan. Dit is een snoeimethode waarbij je in de maand mei de toppen van de plant wegneemt waardoor die bossiger en meer compact uitgroeit. Desondanks heef hij het nog moeilijk zoals je ziet. Maar omdat hij zo oud is, mag hij blijven.

Dianthus superbus, prachtanjer die ik kocht bij Bloemerij staat nu nog in bloei.

Bloemetjes van Strobilanthes rankanensis met het gemarmerd blad van Brunnera ‘Alexander’s Great’, ideaal voor in een schaduwhoekje.

31 thoughts on “Mooie plantencombinaties begin november

  • Zo raar hè Lies. Toen wij kind waren, stonden we morgen op het kerkhof met winterjas, muts, sjaal, wanten, … te stampen op de hard bevroren grond om een beetje in ‘t warm te komen. Morgen zijn de bomen nog groen, de tuin vol bloemen en wordt het terug 14 graden C.

   Like

 1. Tjonge, mijn Latijn is niet meer wat het geweest is zie ik.-) Gelukkig trekken de bloemen en planten in de tuin zich er niets van aan dat ik de “planten titulatuur” achterwegen moet laten. Je hebt een heerlijke tuin.

  Like

 2. Wat een bloemenpracht nog zo half november. Het lijkt me echt een weelde om daarvan te kunnen genieten.
  Net als Riet ben ik één en al bewondering voor je kennis van de Latijnse namen. Dat heb ik ook met een regionale kweker die hier iedere zaterdag een item heeft voor de regionale omroep. Die kent de Latijnse benamingen beter dan de Nederlandse. 🙂
  Maak er een mooi weekend van.

  Like

 3. Het ganse jaar door is er bloei in onze tuin. Dat was één van de vereisten toen we met de aanleg begonnen.
  Mooie plantencombinaties. Een deerniswekkende maand als deze behoeft simpelweg wat kleur. Prima gelukt.

  Like

 4. Dan heb je met deze zeer laatbloeiende planten een dubbele slag geslagen:
  iets moois voor jezelf én nog wat voeding voor de late nectarslurpertjes. Hartelijke groeten van Zem.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s