Hoe zit dat hier met die poel?

Toen we hier in 2009 kwamen wonen, lieten we met hulp van Natuurpunt een poelgracht graven achteraan onze tuin. Al snel zat daar heel veel leven in: verschillende soorten libellen, kikkers, salamanders, padden, krinkelende winkelende waterdiertjes. Echt tof! In de weide achter onze tuin groeiden vooral boterbloemen en pinksterbloemen. Het was hier heel romantisch en biodivers.

Maar een jaar of acht geleden, veranderde de bemestingsfrequentie van de weide. Waar er vroeger een keer per seizoen hooi geoogst werd, was dat nu drie keer. En drie keer per seizoen kwam de beerkar kwistig met sleepslangen vloeibare mest sproeien. Of grote karren vaste mest werden tot over de perceelsgrens en tot in de poel gestrooid. Enkele weken na zo’n bezoek, zagen we dan dat het water in de poel bruin werd.

Kikkers verdwenen. Libellen zagen we niet meer. Padden hadden we nog wel. Tot enkele weken na zo’n bezoek. Door al die mest legden ze steeds het loodje.

Ik moet toegeven, het is niet alleen door al die mest. Ook de klimaatcrisis doet het leven in onze poel geen goed. Door de langdurige droogte hadden we al snel heel weinig water in de poel. Daardoor was de stikstofconcentratie natuurlijk ook veel hoger. In de maand mei hadden we nog een stinkende brij vol muggen. Eigenlijk had ik dat water als vloeibare meststof kunnen verkopen!

Het is nu november en de poel staat nog steeds kurkdroog. Vorig weekend hebben we gemaaid. En deze week is de mestkar nog eens geweest. Of dat er hier ooit nog leven zal terugkomen? Ik weet het niet. Met ons nieuwe project ben ik heel blij. Hier hebben toch al wat diertjes een veilig onderkomen gevonden.

31 thoughts on “Hoe zit dat hier met die poel?

 1. Als je heden de poel of beek niet meer bekleed met bijvoorbeeld klei/bentoniet of EPDM-folie, zijn ze geen lang leven meer beschoren wegens veel te onderheving aan tal van externe factoren.
  Van een beklede poel kun je de waterwaarden bijsturen, van een natuurlijke put niet. Natuurlijk is onnatuurlijk geworden. Zulks is verdomde tegennatuurlijk, doch het is zo.

  Like

   • Owla, als de mest al van bovenaf in de poel vliegt, is er weinig kruid tegen gewassen, vrees ik. (Ik dacht dat mest heden verplicht in de grond geïnjecteerd moest worden, doch blijkbaar is dat dus geen algemene regel.)

    Like

   • Nee inderdaad. Op grasland moet dat niet. Ondertussen heb ik een inspecteur van de mestbank gevonden die mee het perceel in het oog houdt. Maar zelfs hij staat met de handen in zijn haar. Wat ze doen, is nog steeds reglementair. Hij hoopt mee dat de wetten gaan veranderen want het wordt hopeloos.

    Like

 2. Het heeft op die plek niet veel zin zo’n poel proberen aan te houden, vrees ik. Je creëert er een soort val waar de dieren uiteindelijk door boer Teun worden vergiftigd.
  Misschien is er meer hoop na de nieuwe mestnormen…

  Like

  • Wow ja, zo had ik het nog niet bekeken: dat we een val gecreëerd hebben. Echter de poel dichtgooien, gaat ons weer andere problemen bezorgen. Toen we hier kwamen wonen, was de beek die er altijd geweest is, verzand. De grond was echt waterziek. Door de gracht terug open te maken en knotwilgen te zetten, is dat terug verbeterd. Spijtig genoeg heb ik boer Teun zelf nog niet gezien. Het zijn steeds loonwerkers die niet willen zeggen wie hun werkgever is.

   Like

 3. Het is me wat met al die mestactieplannen, het stikstof beleid, enz enz. Beslissingen worden genomen zonder inspraak van de boer, met alle gevolgen van dien. Er is nog héél veel werk aan de winkel.

  Like

 4. Heb je de boer al over aangesproken of is hij gewoon moet willig? Het verwondert me niet dat de poel droog staat. Wij hebben aan zee in de achtertuin een wadi en die staat ook helemaal droog ondanks het feit dat het aan zee al veel meer geregend heeft dan in het binnenland. Het moet nog veel regenen om het grondwater in orde te brengen. Fijne week.

  Like

 5. Intriest vind ik het . Niet alleen het lot van de poel en het leven die er door gevoed werd, maar ook de reacties op fb, waar ze je meteen beschuldigen van boer bashing. Je wordt zowat verplicht je kop in het zand te steken en vooral je mond te houden. Duidelijk maken dat je begrip hebt voor de extreem moeilijke situatie waarin de boeren zich bevinden is blijkbaar onvoldoende.

  Like

  • Tja, ik trek het me niet persoonlijk aan hoor Cindy. Facebook is zo’n medium waar ook mensen met minder goede bedoelingen veilig vanachter hun scherm hun gal kunnen spuwen. Dikwijls wordt daarbij niet goed nagedacht. Ik gebruik FB nog wel omdat je langs daar wel heel veel mensen kan bereiken. De trollen moeten we er dan maar bijnemen he.

   Geliked door 1 persoon

 6. Wat een treurig verhaal. Zo lang de boer kwistig met mest blijft strooien, zit verbetering van de situatie er niet in, vrees ik. Het beste wat je kunt doen, is zorgen dat jullie eigen vijver en omgeving in zo goed mogelijke conditie zijn, zodat er een vluchtplaats is.

  Like

  • En het ergste is dat die boer niet anders kan he Jan. Door de subsidieregelingen heeft hij steeds meer en meer schaalvergroting moeten toepassen. We zitten hier daardoor nu met zo’n grote veestapel dat we het vlees niet meer zelf opkrijgen. Maar de boer moet blijven dieren bijnemen. Anders gaat hij failliet. En al die mest, daar moet hij ergens mee naartoe. Veel boeren pachten nu grasland, gewoon om hun mest kwijt te kunnen geraken. Eigenlijk zouden er subsidies moeten komen voor boeren die van hun mest groene stroom opwekken via een biogascentrale. Win win voor iedereen dan. Voor de boer, voor de natuur en tegen Poetin.

   Geliked door 1 persoon

 7. Frustrerend hoor, dat we vaak niet bij machte zijn… Kun je de werkers ook geen brief meegeven of zo, zodat je in gesprek kunt komen, of er een concessie te verzinnen is? Ik vraag me ook nog steeds af, sinds ik daar een artikel over gelezen heb, of het probleem inderdaad kleiner zou zijn als de koeien op het land liepen in plaats van opgestald staan…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s