De ecologische zwemvijver (3)

Heel lang voor gespaard en jaren en jaren naar uitgekeken. Dit is de eerste zomer van de zwemvijver hier.

Geen chloor zoals in een zwembad. Het water wordt zuiver gehouden dankzij een plantenfilter. Daardoor heb je ook ‘randbeleving’ en geef je kansen aan de natuur. Wij hebben er hier een ‘home cinema’ van gemaakt. Je vindt ons dikwijls naast het water waar we al dat leven observeren en genieten van de capriolen van al die beestjes.

Naast het zwemgedeelte en de filter van de vijver wilden we ook een amfibieënpoel met stilstaand water. Hier krioelt het van het leven. Libellen komen er hun eitjes leggen. Da’s echt zalig om te zien! Bootsmannetjes roeien heen en weer. Schaatsenrijders wandelen over het water. Een geelgerande watertor laat zich af en toe zien. Mini salamandertjes schieten vlug onder de planten als ik te dichtbij kom. Er wonen nu zelfs twee groene kikkers. Froggy was de eerste. Ze is niet zo groot en ze heeft mooie bruine billetjes waarmee ze graag in de zon ligt. In de ingegraven metserskuip met waterplanten aan de andere kant van het terras zat enkele weken daarna Kermit. Hij is wat groter en heeft groene billetjes. We ontdekten hem toen hij op een avond ineens begon te kwaken en Froggy vanuit de vijver antwoordde. Een ontluikende romance waar wij getuigen van waren, spannend hoor! Ondertussen zijn de twee gaan samenwonen in de vijver.

Zelf hebben we ook al veel gezwommen, de eerste keer op paasmaandag. Er is nochtans geen verwarming geïnstalleerd. De combinatie van een zwarte folie en de zon is voldoende. Het water is zalig zacht en ruikt heerlijk.

Dinsdag ben ik na een zwoele nacht in het woonzorgcentrum en een warme middag in mijn bed, van mijn pyjama in mijn bikini recht de vijver ingedoken. Relaxed dobberde ik op mijn rug in het water. Alleen mijn neus kwam boven en af en toe bewoog ik eens sloom om niet kopje onder te gaan. De blauwe lucht sidderde van de hitte, het was 40°C en het was toen dat Menck een ei gebakken heeft op zijn terrastegels. Het water in de vijver was zalig lauw, puur genieten was dat.

Vanuit het water zag ik ineens dat de Zwanebloem in de amfibieënpoel twee bloeistengels gekregen had. Stilletjes zei ik vol bewondering “wauw” zodat de twee zonen nieuwsgierig kwamen aangelopen. “Moeder toch!” grinnikten ze toen ze zagen dat het ‘maar’ over een bloem ging. Ze doken met veel misbaar net naast mij in het water. Gedaan met de rust … 😉

50 thoughts on “De ecologische zwemvijver (3)

 1. Ziet er goed uit. Ik zou absoluut geen verwarming installeren, indien het water warmer wordt, gaat de bacteriëncultuur in je filter er op achteruit (minder zuurstof in warmer water), en ga je mogelijkerwijs last krijgen van algen.
  Gewoon genieten van een frisse duik dus 😉

  Like

  • Hier zál absoluut geen verwarming geïnstalleerd worden! 😉
   Het water is heerlijk van temperatuur gewoon vanzelf. Een frisse duik, dat kon in het voorjaar. Dat vergde wel wat moed maar het tintelend gevoel achteraf vond ik zalig.

   Like

 2. Dat ziet er prachtig en bovendien erg aanlokkelijk uit, zeker met hittepieken zoals we ze vorige week mochten beleven.
  Als jij erin slaagt een ei te koken in je zwemvijver, is het klimaat echt helemaal om zeep. 😉

  Zwanebloem, waterdrieblad en pontederia (moerashyacint) zijn overigens mijn favoriete vijver-/oeverplanten.

  Like

  • Het Waterdrieblad doet het hier niet zo goed. Moerashyacint zag ik vorig weekend in Mechelen. En inderdaad, da’s ook heel mooi! Kan ik er ook nog in zetten.
   Een ei koken in de zwemvijver?! Oh help! Hopelijk moeten we dat niet meemaken!

   Like

 3. Het is echt prachtig geworden, complimenten voor aanleg en inrichting! Dat zwemgedeelte komt in deze warme tijd meteen goed van pas. Maar ook het moerasdeel mag er zijn, je hebt er een prachtige foto gemaakt van die libel.

  Like

   • Ja, dat is niet altijd even gemakkelijk, maar uiteindelijk toch ook dankbaar werk. Dat zie je wel aan deze foto. Als een libel eenmaal een plekje heeft gevonden om te zitten of om eitjes af te zetten, dan komt hij 9 van de 10 keer na een kleine verstoring terug op hetzelfde plekje.

    Like

 4. Dat ziet er hartstikke leuk uit om .te kunnen zwemmen in zo’n helder water tussen al die beestjes en tegelijkertijd je tuin te kunnen bewonderen. Lander, mijn kleinzoon die de foto’s maakte tijdens de open tuindagen zou hier ook graag een zwemvijver willen. Waren we 10 jaar jonger dan zou ik niet neen zeggen . Grappig verhaal van de 2 kikkers. Verwacht je maar aan veel kikkertjes. en in mei en juni aan heel veel gekwaak van de mannetjes. Fijn weekend.

  Like

  • Haha ik geef Lander geen ongelijk! Gaan zwemmen bij oma en opa, leuker dan dat kan toch niet.
   Wij kijken hier al uit naar al dat gekwaak. Zó gezellig!
   Voor jullie ook een fijn weekend Lieve!

   Like

 5. Mooie overzichtsfoto van het stuk tuin met de werkelijk prachtige zwemvijver. Wat een heerlijk gevoel om daarin te mogen zwemmen.
  Het “kikkerperspectief”, dat je al liggend in de vijver krijgt op de naastliggende beplanting is heel apart.
  Trouwens, die twee groene kikkers zijn leuke en nuttige bewoners.
  Wat zullen jullie genieten jullie van de heerlijke tuin mét zwemvijver!
  Hartelijke groeten, Zem.

  Like

 6. Ziet er mooi uit en past perfect in jullie tuin. Wij hebben lang getwijfeld tussen een organische vorm of een rechte en zijn nu toch blij met de rechte vorm, ook makkelijker om de boel te onderhouden maar dat zal je wel ondervinden. Wij zijn vooral verschoten van het electriciteitsverbruik, daar hadden we niet op gerekend, maar oor de rest is het inderdaad genieten, heerlijk om af te koelen, de vogels te zien badderen, wij hebben er ook salamanders in, tof in ieder geval al dat leven. Geniet ervan!

  Like

  • Verschoten van het electriciteitsverbruik? Wij ook, dat het zo weinig verbruikt. Jullie verwarmen misschien?
   Salamanders zitten er hier ondertussen ook, heb al 2 mini’tjes gezien. Welke weet ik nog niet, ze waren super snel verdwenen tussen de planten.
   Nu, na die hete dagen van 2 weken geleden toch wel wat draadalgen in de filter. Ik vul alleen bij met regenwater. Leidingwater ga ik écht niet gebruiken, dat vind ik crimineel. Dus zal me misschien toch eens moeten verdiepen in waterwaardes en dingen toevoegen, vrees ik.

   Like

   • Nee, verwarmen doen we zeker niet., 2 pompen en een belichtingssysteem in de filter, regenwater wordt afgeraden , onze planten groeien niet goed omdat er te weinig voedingsstoffen in de vijver zitten dus moeten we iets van zeewierkorrels toevoegen in de pompzone, in het begin werd onze vijver na 2 weken ook ineens helemaal groen, niet panikeren, komt vanzelf goed! Genieten maar weer de komende dagen!

    Geliked door 1 persoon

 7. Het ziet er héél aanlokkelijk uit. Zeker in deze warme maand moet het heerlijk zijn er even in te plonzen. Het lijkt me nog niet zo eenvoudig om dat ecologische evenwicht te vinden, des te mooier dat het gelukt is. Prachtige foto van libelle, laat hem oppassen voor die kikkers , die zouden er wel eens een lekker hapje in kunnen zien. Veel zwemplezier.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s