Alternatieve kerstboom

Dochter was weer al weken aan het zeuren voor een echte kerstboom dit jaar.

Vorig jaar had ik na zoveel jaren ecologisch te gaan, nog eens toegegeven. Ik had in het tuincentrum een exemplaar gekocht waarvan ze beloofden dat hij écht zijn naalden niet zou verliezen. Ik zou hem zelfs na de kerstdagen in de tuin kunnen zetten en het jaar nadien opnieuw gebruiken. Met open ogen tuimelde ik in hun verkooppraatjes, kieken da ‘k ben. Ik gaf hem alle dagen water en besproeide zijn naalden met water uit de plantenspuit. Maar het was zelfs nog geen kerst en ik kon al kilo’s naalden bijeen vegen. Ik heb toen gezworen dat ik me nooit meer ging laten vangen.

Maar dochter wilde dus een echte boom. Desnoods een plastieken. Zo’n exemplaar hebben we vroeger ook jaren gehad. Die was dan versleten en de plastiek brokkelde in stukjes uiteen. Microplastics dus. Voelde ik me schuldig toen we die weggegooid hebben. Nooit nog een plastieken kerstboom voor mij!

Als alternatief heb ik in de tuin twee takken afgezaagd van een struik die toch moest gesnoeid worden. Helemaal overtuigd is ze niet: “Moeke, twee takken in een pot, da’s geen kerstboom.” meesmuilde ze. Maar de lieve wederhelft en zonen vinden het wel gezellig.

Wat denk jij over de ‘kerstboomtraditie’?

49 thoughts on “Alternatieve kerstboom

 1. Wij zetten er al jaren geen meer. Ik vind zo’n alternatieve veel mooier.
  Wij hebben trouwens achteraan in onze tuin een kerstboom staan die ooit nog in huis gestaan heeft en inmiddels 15-20 meter hoog is. Het kan dus wel, met een beetje geluk.

  Like

 2. Katrien brengt elk jaar een gratis Nordmann mee van haar werk. Afgezaagd en – kan het nog kerstiger? – op een kruis genageld.
  Over die boom kan ik alvast met stelligheid beweren dat de slogan “Hij verliest geen naalden” allerminst een holle frase is. Ooit lieten we er eentje rondslingeren in de tuin tot half juni. Die was zo dor als maar kon, maar hij had wel nog al zijn naalden!

  Like

  • Haha, alles heeft hij gezien he! Maar ge hebt gelijk, ik heb er nog over nagedacht. Want in al onze verlichtingsarmaturen zitten LED lampen. Ik heb me echter laten gaan met de kerstversiering op kantoor waardoor ik geen lichtjes meer over had. Deze heb ik nog ergens gevonden. En uit ‘luiigheid’, geen goesting meer om naar de winkel te gaan, ze toch maar gebruikt. Wat zou het ergst zijn? Ze ook op de afvalberg gooien of 3 weken een fractie meer verbruiken? Ik beloof, volgend jaar gebruik ik ze niet meer. Als ik het niet vergeet … 🤪

   Like

 3. Lang lang geleden toen we nog in het grote Brussel woonden en mijn zonen nog kleuters waren koos ik ook voor zo’n alternatieve takkenkerstboom, niet doordacht, maar gewoon omdat er toevallig hele mooie takken in het park lagen na snoeiwerken. Mijn jongens vonden het zoeken van de mooiste kleuren takken en de wandeltocht terug naar huis met hun “vangst” zo leuk dat ze er sindsdien op stonden om ieder jaar een takkenkerstboom te zetten.

  Like

 4. Een plastiek kerstboom sinds dat ik kleinkinderen heb en led lampjes. Vind het nu weer gezellig. Maar hij staat nog niet… zo’n takken durf ik wel eens plaatsen met Pasen. Gezellig moet je het maken als je alleen bent.

  Like

 5. Sinds wij pakweg 30 jaar geleden katten in huis kregen, hebben we geen kerstboom meer in huis gehad. Die ene keer dat dat nog wel het geval was, vond de ene kat het geweldig om met al die glimmertjes te spelen. Voor ons was dat, nadat we er even hartelijk om gelachen hadden, al snel geen succes meer.
  Sindsdien heb ik zelf jarenlang zelf wat kerststukjes gemaakt met diverse materialen. De laatste jaren heeft mijn eega die taak op zich genomen. ’s Avonds nog een paar extra kaarsen aan, dan is de kerstsfeer voor ons zeker niet minder dan met een kerstboom.

  Like

 6. Hier al een vijftal jaar geen kerstboom meer. Pas getrouwd (slechts 42 jaar geleden) vonden we zo’n echt exemplaar het mooist. Na jaren naalden geveegd te hebben kwam er een plastieken in de plaats, maar op den duur werd het zo’n gedoe in huis (staat lelijk in de weg, en wie zet nu een boom binnen??) en proberen we een beetje kerstsfeer te creëren door zelf wat kerstballen aan onze neus te hangen.

  Like

 7. Hoi Hilde,
  Wij maken een gelijkaardige kerstboom als de jouwe. En vorig jaar knipte mijn vriend enkele takken van onze taxus waar hij een kerstslinger mee vlocht. Daar ook wat kerstballen aangehangen en we hadden een mooi en ecologisch alternatief voor een kerstboom.
  Nochtans las ik net in Knack dat het wel zou meevallen met de milieu-impact van een echte kerstboom, als je hem klein en lokaal koopt en enkele jaren na elkaar gebruikt. Maarja, dat moet dan ook nog lukken, natuurlijk.
  Ik vind het altijd zo’n zielig zicht in januari: al die afgedankte kerstbomen langs de weg.

  Like

 8. Wij hadden altijd kerstbomen met kluit, maar nooit overleefde er één. Vervolgens kochten we een hele dure kunstboom. De boom was binnen een paar jaar spuuglelijk en nam ingeklapt enorm veel ruimte in en plastic. Van mij hoeft het niet meer: een kerstboom. Onze kinderen (31 en 26) vinden een Kerst zonder kerstboom maar niks. Een kunstboom? Nee, want plastic. Eén met kluit? Nee, want lees hierboven. Een huurboom? Ook geen optie, want of plastic of toch mogelijk dood. Mijn man is nu een kerstboom van halfrondhout aan het maken. Het ziet er veelbelovend uit.

  Ik vind die takken van jou prachtig en enorm sfeervol én eigenlijk mooier dan onze boom in wording.

  Like

 9. Ik heb een grote tak van mijn reuze laurierboom geknipt, in een stevige vaas gezet en versierd mer kerstballen. Ook heel mooi en natuurlijk, kan ik daarna de bladeren nog van gebruiken
  2X bingo!

  Like

 10. Net als jij gebruik ik enkel takken. Je hebt de geur niet van groene kerst, maar ik vind het minstens zo sfeervol. Net als bij jou. En…euhhh…. ik loop graag eens buiten de klassieke lijntjes…. 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s