Winterwerken

Dat je in de winter niet kan buitenspelen? Wie zegt dat?

Half december is de ‘vriend met verstand van groenwerken’ nog eens komen helpen om de wilgen te knotten. Wij hebben acht knotwilgen. De helft daarvan hebben we teruggezet tot op de stammen. De andere helft zullen we binnen een jaar of twee doen. Zo zullen onze vroege bijen dit voorjaar niet verhongeren, ze hebben nog vier bomen waarop ze stuifmeel vinden. Op de vier geknotte bomen zullen dit jaar nog geen wilgenkatjes groeien. Daarom knotten we ze nooit allemaal tegelijk.

Het was heel koud maar het had nog steeds niet geregend in december. Daardoor stond er geen water in de (poel)gracht. Eigenlijk was dat wel makkelijk. Alleen met de afsluiting moesten we rekening houden. Daarvoor bond de ‘vriend met verstand van groenwerken’ een spankabel rond de takken in de boom. Mijn vader en ik trokken die dan naar de richting van de weide. En dan gaan lopen als die gevaartes met veel gedruis op ons afkwamen. Een spannend werkje en rennen op bevroren ondergrond, da’s niet zo makkelijk.

Eens het knotten zelf gedaan was, mocht vader naar huis. Hij is vorig jaar op tram 8 gestapt en is wat rapper moe ook al wil hij dat natuurlijk zelf niet toegeven ;). Al de takken en stammen op den hof sleuren, dat was de volgende klus waar we ons konden mee verwarmen.

Mijn pijp is uit …

’s Avonds vanuit de zetel stuurde ik deze foto van Swenga naar de ‘vriend met verstand van groenwerken. “En hoe is het met uw pijp?” antwoordde hij. “Mijn koppeke is nog fris maar mijne rug jong😅!” stuurde ik terug. “Daarmee dat ik wat langer gebleven ben om u te helpen om alles uit de beek te halen.” Ik voel me heel rijk met zo’n vrienden!

Het hout sorteren, dat was nog zo’n tof werkje waar ik het lekker warm van kreeg. De takken snoeien, dikke stammen bij elkaar en dunnere takjes bij elkaar leggen. De dunnere takjes heb ik ondertussen gehakseld. Deze week begin ik te zagen. De stammen he, in huis zaag ik al genoeg, zegt de tienerdochter.

In de moestuin heb ik de randen van de bedden hersteld. Daarvoor had ik van iemand uit ons dorp oude dakpannen gekregen. De weggetjes heb ik bedekt met het gehakseld hout.

Tijdens al die winterwerken merk ik dat de dagen stilaan beginnen te lengen. Het heeft gelukkig eindelijk geregend maar op een maand tijd is er zoveel regen gevallen dat de gracht overloopt. Gaat het straks terug maanden droog blijven eens het stopt met regenen? We krijgen een raar klimaat, vind ik.

39 thoughts on “Winterwerken

 1. Elke tuinman heeft blijkbaar zijn eigen methode; ik tak wilgen dieper af, tot op zo’n 20 cm van de knot.
  De winter vind ik een heerlijk seizoen om te “spelen” met hout, op voorwaarde dat het weer wat mee wil. Zoals vandaag, bijvoorbeeld. 😉

  Like

   • Ik worstelde altijd met het tuinwerk. Mijn echtgenoot liet gewoon alles verwilderen… en ik kon dat niet aanzien, maar ik zag er mij ook geen man/vrouw over. Soms kwam een tuinman eea snoeien. Nu wonen we met het water voor ons, het natuurgebied naast ons en een klein parkje achter ons. Aan al die zijden hebben we balkon. Dat is meer iets voor mij. Ik hou ontzettend van natuur, maar ik kan geen tuin onderhouden.

    Like

 2. Op de vierde foto zie ik dat de gesnoeide wilgen tot aan de knot zijn gesnoeid – onze Menck heeft niet goed opgelet dus (en mag in september zijn tweede zit komen doen op je blog).
  Alle gekheid op een stokje – mooi werk gedaan. Maar dat hout wordt toch niet opgestookt? Je zou er moeder aarde geen plezier mee doen. Maar wat doe je er dan wél mee?

  Like

 3. Die wilgen waren ook wel aan een knotbeurtje toe, er kwamen bijna halve boomstammen naar beneden, zo dik waren die takken. Maar nu staan ze er weer netjes bij.
  Toevallig heb ik vandaag een deel van de stam van de hazelaar op mijn blog staan. Dat heb ik bijna 2 jaar geleden na een flinke snoeibeurt in de tuin gelegd. Nu groeien er prachtig elfenbankjes op.
  De natuur blijft boeien.

  Like

 4. Overal zie ik dat de wilgen geknot worden. Maar eigenlijk zou je ze nie tegelijkertijd mogen snoeien… dat zullen we eens moeten doorgeven aan de groendienst van onze gemeente 😀. Veel werk heb je er wel mee maar daarna lekker warm en ook gedurende dat werk veronderstel ik.

  Like

 5. Wilgen knotten, dat heb ik hier ook meer dan 30 jaar gedaan in onze wilde ‘tuin’. Tot mijn rug neen zei tegen al al dat toch wel redelijk zware tuin werk … Nu zijn alle knotwilgen verhakseld en houden de natte kleigrond redelijk begaanbaar. Je hebt overlast van water zie ik… Misschien eens nadenken over een methode om water op te vangen als er teveel regen is, om zo een buffer van water te hebben voor in de volgende hittegolf(ven). En die komt er, wees maar gerust.

  Like

 6. Mijn man is al meer dan een maand aan het knotten in ons bos. Toen het bos aangeplant werd in 1980 waren het overwegend wilgen. Ons bos ligt aan de wilgenroute dus toen in een drassig gebied. Nu met de warme zomers verdwijnen de wilgen en zaaien de eiken zich weelderig uit. Mijn man knot onze wilgen op dezelfde manier als jullie vriend. Het haksel wordt bij ons gebruikt in de borders en eventueel gecomposteerd.
  Uw moestuin ligt er al netjes bij. Fijne week.

  Like

  • Wow Lieve, de wilgen verdwijnen gewoon?! Dat vind ik griezelig. Zoals de Vlierstruiken in ons vogelbosje. Die zijn vorige zomer en die van 2020 volledig verbrand. De bessen hingen verdroogd aan de takken. En wat is er nu meer inheems, sterk en aangepast aan ons klimaat dan een Vlier? Raar allemaal he?

   Like

 7. Op tram 8, is dat met pensioen gaan? Of gewoon heeeel oud? Leuke uitdrukking.

  In mijn tuin ook verwoestingen door de droge zomers. Bomen en struiken die het niet meer trekken. We hebben net van alles aangeplant. Hopelijk redden
  ze het.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s