Hoe onderhoud ik mijn kippenhok?

Tja, u hoort me al komen.  Ook hier werk ik volgens het principe van ‘de luie tuinier’.  Ik vind het zo sneu voor al die kindjes die bij de jongste dochter komen spelen.  Heel enthousiast zijn die steeds over onze kippen.  Ze gaan dan naar huis met de mededeling : ” Ik ga aan mama vragen of we ook kippen gaan houden.”  Die mama’s die zien dat dan meestal niet zitten want… wie gaat dat kippenhok dan uitkuisen?!  Dan wordt die ‘kippendroom’ maar opgeborgen.  De mooiste uitspraak deed er onlangs eentje : ” Oh, jullie hebben kippen met broekjes aan!”  (Onze zijdehoentjes hebben inderdaad donzige pluimpjes op hun pootjes.)   Toch schattig he, als kinderen zo’n opmerkingen geven!  Daarom wil ik hen even helpen hun mama’s te overtuigen.  Want een kippenhok onderhouden is echt geen zwaar, tijdrovend werk.image

Alles begint met de juiste strooisellaag in het slaaphok.  Ik heb het al met vanalles gedaan : hooi, stro, gewoon bloot,…   Maar nu heb ik het juiste materiaal gevonden : de gewone houtkrullen die je vindt in elke hobby-tuinwinkel.  Met dit natte weer blijft het slaaphok dan gezellig droog.  En nu komt het : ik voeg daar houtasse uit onze kachel aan toe.  Natuurlijk mag je alleen maar asse van onbehandeld of ongeverfd hout gebruiken.  Waarom houtasse?  Wel, dit bedacht ik ook op een slapeloze nacht in mijn bed na een reeks nachtshifts.  Ik had Frank Anrijs van Yggdrasil horen verklaren dat hij veel houtasse in de tuin gebruikt voor kaliumtoevoer aan zijn planten.  Maar opletten in de zomer zei hij, want houtasse is insectendodend.  Dit had hij zelf ontdekt toen hij een hoopje houtasse bij zijn fruitstruiken gelegd had.  De spinnetjes die eronder zaten, gaven ineens allemaal de pijp aan Maarten.  Dat kon interessant zijn voor mijn kippenhok.  Kippenluizen en bloedmijten zijn ook insecten!image

In maart dit jaar ben ik met dit experiment gestart.  En nog steeds heb ik mijn hok niet moeten uitkuisen!  Nog geen enkel luisje ben ik tegengekomen.  Ook van vliegen in het slaaphok hebben mijn dames en twee heren geen last meer.   Af en toe voeg ik wel terug wat houtkrullen en houtasse bij.  Met de ecotuindag van Velt heb ik de mensen laten ruiken en ze beaamden het : mijn hok stinkt niet.  Ik ben misschien wel een beetje bevoordeeld : zijdehoentjes leggen ‘droge, geciviliseerde kakjes’.  Wat hybride-legkippen laten vallen, is niet zo appetijtelijk.  Maar misschien is dat wel op te lossen met extra veel houtkrullen.  Eigenlijk gebeurt er in mijn hok een soort ‘composteringsproces’ maar dan wel in droge vorm.  Waar ik vroeger een stinkende, natte, samengekoekte brij van ‘stro en stront’ had, heb ik nu een kruimelige, droge, niet slecht ruikende strooisellaag.  Als ik ze ooit eens uit het hok haal, kan ik ze gewoon op de composthoop doen.image

Dus, mama’s van al die kindjes die zoooo graag ‘kipjes met broekjes’ zouden hebben.  Wat houdt jullie nu nog tegen?  Elke dag een kakelvers eitje, gratis groen- en tafelafval verwerking, gezellig gescharrel in de tuin en blije kindjes…😊

 

17 thoughts on “Hoe onderhoud ik mijn kippenhok?

 1. Opnieuw een super artikel. De kippen zijn er nog niet maar de bouw van het hok en ren komt steeds dichter. Ik was al van plan asse te gebruiken voor hun “stofbad”, juist vanwege de anti-insecten werking. Dat het ook kan in het nachthok met houtkrullen is voor mij een geschenk uit de hemel , want asse heb ik in overvloed en zaagsel halen we ook van eigen erf. Van dit soort logjes wordt ik echt blij, bedankt !

  Geliked door 1 persoon

  • En van zo’n reacties word ik ook super blij! Blij dat ik zo’n dingen kan delen en dat mensen er dan ook effectief iets aan hebben! Veel veel succes met je toekomstige kippen! Daar ga je veel plezier van hebben! Ik word steeds meer benieuwd naar jouw tuin, paradijs…

   Like

 2. Als ze dit lezen zal geen enkele mama nog nee durven zeggen……..
  Ik zou zelfs kippen houden op die manier ondanks het feit dat ik er niet zo’n fan van ben (aanvaring met een haan en mijn kuiten).

  Like

  • Je mag natuurlijk alleen maar onbehandeld hout branden in je kachel. Zodat er geen schadelijke stoffen in zitten. Je hout moet ook droog zijn zodat er een goede verbranding plaats vindt, dan zitten er geen dioxines in de assen. En kan het geen kwaad dat de kippen daarvan eten.

   Like

  • Beste Marleen, lavameel is een goede vervanger. Dat is ook zo fijn zodat het de ademhalingswegen van parasieten zoals luizen en mijten verstopt en die sterven.
   Je kan het kopen in tuincentra zoals Horta. Veel succes!

   Like

 3. Dag Marleen,

  Hoe is de verhouding van as en houtkrullen?
  Kan je beschrijven hoe jij je hok schoonmaakt en dan opnieuw opmaakt.
  Ik heb kippen gehad en kwam niet van de bloedluis af. Nu wil ik na 10 jaar toch weer kippen maar ben als de dood voor die vieze bloedluis.

  Like

  • Beste Jud, ik heb in mijn hok ook bloedluis gehad. Ik heb het helemaal schoongespoten met water met de tuinslang. Daarna er met een onkruidbrander overgegaan. Omdat het hout nat was, brandde het niet. En dan daarna in alle kieren houtas gegooid.
   Houtkrullen erin en as erover strooien. Verhouding 1/10 ongeveer denk ik. (Ik doe het op ‘t zicht hoor)
   Als je geen houtas hebt, kan je ook lavameel gebruiken (te koop in tuincentrum)
   Wat ik ook soms doe, is een papje maken van ongebluste kalk en met een verfborstel de muren en zitstok ‘verven’. Door de kalk verstoppen de ademhalingsorganen van de luizen ook.
   In ieder geval altijd zonder vergif.
   Veel succes!
   Hilde

   Like

  • Ja dat denk ik wel. Onze Buren doen het zelfs met as van de bbq. Om de hoeveel tijd je het hok uitkuist, hangt af van hoeveel kippen je hebt, hoe nat hun stoelgang is en of het veel regent. Hoe droger je het hok kan houden, hoe minder geur je hebt.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s