Courgettes verwerken

“Ze komen er langs ons oren al uit!!!”  Ons jongens kunnen er wat op doen, op al die courgettes.  Nochtans had ik dit jaar maar één plantje gezet, één gele courgetteplant.  Maar ’t is er ene  die goed zijn best doet.  Elke week kan ik wel enkele vruchten oogsten.image

Daarom was ik op zoek gegaan naar wat andere recepten.   In het boek ‘de moestuin van mme Zsazsa’ vond ik een tip om groenten eens te roosteren.  De courgettes in schijfjes gesneden en in een grote kom gedaan.  Daar heb ik olijfolie op gegoten en goed gekruid met Ras el Hanout (gekregen van de buurman), kruidenzout en peper.  Dat goed door elkaar geroerd en dan op de bakplaat van de oven gespreid.  De oven had ik voorverwarmd tot 220°C en een half uurtje hebben ze erin gelegen.  Halverwege moest ik ze wel eens draaien.  Echt lekker was dat, ons Antje kwam ook graag proeven.image

Maar om het wat toegankelijker te maken voor de broers, heb ik ze verwerkt in een tomaten-groentesaus met heel veel verse kruiden uit de tuin en gehaktballetjes.  Lekker, echt lekker!  Deze keer heb ik geen parels voor de zwijnen gemaakt…image

10 thoughts on “Courgettes verwerken

 1. Bij mij geen courgettes in de tuin. Maar de pompoenen zijn wel erg flink aan het groeien. Ik kan bijna niet meer door tussen mijn bedjes :-). In ieder geval, leuk idee om ze es te roosteren. Wat je ook kan doen is pasta slierten maken van courgetten en dan een lekkere pesto erdoor. En afwerken met kerstomaatjes. Het is maar een tip hè, voor mocht je echt niet meer weten wat te doen. :-).

  Geliked door 1 persoon

 2. Als wij de bbq aansteken maken we altijd aperitiefhapjes van de courgette.
  In schijfjes doen, beide kanten insmeren met olijfolie, beetje kruiden er op, en dan op de gril.

  Like

 3. Je kan ze ook verwerken in ratatouille als je dat lust. Je kan grote porties ratatouille maken en invriezen voor de winter. Een ander receptje : courgettetaart. Ga daarvoor een kijkje nemen op de FB-pagina van De Klepper CSA.

  Geliked door 1 persoon

 4. Mijn courgette’s doen het niet goed, met dit weer. De meeste hangen rot aan de struik als ze een paar cm zijn. Stiefmama’s struik doet het wel weer goed en het zijn mooie spierwitte courgette’s. Nu heb ik van vele kleurtjes zaadjes liggen en wou ik van de witte ook zaadjes dus vroeg ik lief aan de Stiefmama wat zaadjes. Na haar verlof (dus even niet gekeken naar haar struik) kwam ik aan onze achterdeur een reuze witte courgette tegen. Haar manier om zaadjes te geven haha. Heb jij tips om de zaadjes te oogsten? Is dat gewoon grote zaden uithalen en drogen of moet je er iets mee doen voor de rest. Volgen jaar wil ik namelijk ook witte, lijkt me een mooi contrast bij mijn knalgele 🙂

  Like

  • Ja inderdaad, juffrouw Eigenzinnig. Zaden van courgettes oogsten is echt zo simpel. Je moet echter opletten als je zaden oogst dat er in de buurt geen andere courgette of pompoenachtigen stonden. Want die kruisen gemakkelijk en je krijgt dan zaad dat niet soortecht is. Hierdoor kan je zelfs giftige soorten krijgen. Het is dus beter om van courgetten en pompoenen zaad te kopen als je zeker wil zijn van de soort. Ik oogst nooit van eigen zaad omdat ik steeds verschillende soorten in mijn tuintje heb. En ook de buurman heeft er staan. Het zaad dat je koopt blijft wel vele jaren kiemkrachtig. Dus dat is niet zo’n zware investering. Veel plezier!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s