Mijn yacon bloeit!

img_1377Nee, niet de blauwe bloemen die je ziet, die zijn van ipomoea, blauwe winde.  Die zaaide ik ooit eens in de moestuin en sindsdien komt die steeds terug.  De bloemen van yacon zijn gele ‘zonnebloemekes’.  Sinds vorig jaar teelt ik deze onbekende groente in de moestuin.  Ik kreeg een plantje van Frans De Smedt van velt en dat werd meer dan een meter hoog.img_1376

img_1375Van deze groente, superfood wordt ze ook wel genoemd, eet je de ondergrondse knollen.  De eetknollen dan, want er groeien nog een andere soort knollen aan de plant : de groeiknollen.  Meer info vind je hier.   Ik had vorig jaar een opbrengst van meer dan 10 kg eetknollen!

Dit jaar heb ik twee planten gezet en ze zijn beiden momenteel al twee! meter hoog!  En nu hebben ze zelfs bloemen gekregen.  Dit zou in onze contreien nochtans niet zo vaak voorkomen.  Het is een plant afkomstig uit Peru en de klimatologische omstandigheden zijn daar anders dan hier.

De grond rondom de planten komt al goed omhoog.  Er zullen dus al heel wat knollen zitten.  Ik kan bijna niet wachten om te oogsten!  Toch ga ik dat nog even doen.  De knolvorming begint nl maar na 21 september.  Hoe langer de plant hiermee kan doorgaan, hoe meer je er hebt natuurlijk.  Echter voor de vorst moeten ze eruit.  Zowel de plant als de knollen vriezen kapot.  Ik overwinter ze vorstvrij in onze garage, gewoon in een kuip met tuingrond.

Wat ik zeker nog wil vertellen over deze groente : je kan ze nog niet kopen in de winkel.  Maar nu heb ik onlangs iets horen waaien dat ‘men’ er toch mee bezig zou zijn om deze commercieel te gaan beginnen telen.  Dit vooral omdat de knollen zo gezond zijn, zeker in verse vorm.  Je kan hierover veel in de literatuur lezen.  Maar wat ik vooral onthouden heb, is dat die gezondheidsbevorderende eigenschappen er zijn omdat de knollen veel ‘FOS’ bevatten.  ‘FOS’ zijn fructooligosacchariden.  Deze hebben een prebiotische werking, bevorderen dus de ontwikkeling van de darmflora.  Deze hebben we nodig om de nodige vitaminen en mineralen op te kunnen nemen uit onze voeding.  Een gezonde darmflora zou zelfs (darm)kanker kunnen voorkomen.  En dat is nu net het probleem van onze moderne fastfood industrie.  Onze darmflora is zo arm geworden dat we de weinige vitaminen en mineralen die er nog in ons voedsel zitten, bijna niet meer kunnen opnemen.  Een vicieuze cirkel dus…

Maar allee, met dit topic zouden we te ver afdwalen.  Feit is dat ten huize Groen Genot we ons deze winter gaan tegoed doen aan deze lekkere, gezonde groente…img_1374

11 thoughts on “Mijn yacon bloeit!

 1. Mijn yacon heeft het niet overleefd :/ slecht weer en situaties… Daarentegen, moet ge geen aardperen hebben? Ze staan nu eindelijk in bloei, hoogte: 3m+ 😀 denk dat er makkelijk 5 emmers zullen inzitten dit jaar 😀 elk jaar meer … alleen krijgt ne mens nogal snel last van winderigheid ervan 😐

  Like

  • Ja, dat komt door de inuline die erin zit. Heb je bij yacon ook een beetje. Hier ook veel aardperen. Ooit heb ik eens drie, ja 3 kruiwagens ervan moeten verwijderen! Nu eten we ze op tijd op en houden we ze onder controle…😜

   Like

 2. Hier ook twee mooie kanjers van planten, maar wel geen bloemetjes :-(. De grond errond is inderdaad wel wat opgehoogd. Dus, ik hoop er dit jaar ook es wat meer van te kunnen oogsten. En dan kan ik me es verdiepen in wat je allemaal in de keuken kan doen met yacon, want daar is precies ook vraag naar ;-). Ik kan eigenlijk ook niet wachten om te oogsten (ik dacht dat eigenlijk vandaag al te doen, maar heb me ingehouden na het lezen van jou blog – een chance – dan zal ik misschien nog royalere knollen hebben.

  Geliked door 1 persoon

 3. Pingback: Pim Pam Pompoen | K-Pure

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s