Onderhoud van het moderne gazon

 

Superblij word ik van deze nieuwe tuintrend!  Eindelijk is het geen mode meer om een biljartlaken als gazon te hebben.  Nu is het ‘kruidenrijk gazon’ in.  Zo veel boeiender voor ons en allerlei diertjes.  En ook niet onbelangrijk, veel beter voor onze portemonnee!  En je helpt onze biodiversiteit een stapje vooruit.

Wat moet je nu doen om zo’n modern gazon te verkrijgen?  Eigenlijk allemaal toffe dingen!  Je gazon niet meer bemesten, nooit.  Geen kalk meer geven, ook nooit.  En ook niet meer verticuteren, ontmossen.  Pesticiden zijn natuurlijk ook uit den boze.  Dus alle reclame hierrond, daar lach je eens mee en je denkt :”Ik ben slimmer, mij zal je niet meer vangen.”  Want wat gebeurt er als je dit allemaal aan je gazon geeft?  Je gras gaat extra groeien en je krijgt extra veel werk met gras afrijden en extra veel groenafval.

Als je al deze producten een tijd niet meer gegeven hebt, zal je gras lichter van kleur worden, mooi lichtgroen ipv het donkere groen.  De grasmat wordt ook minder dicht zodat zaden van wilde planten een kans krijgen om te kiemen.  Zo krijg je madeliefjes, lentezoentjes in je gras.  Ook paardebloemen, vrolijke gele vlekjes zullen erin komen.  Sommige mensen vinden die lange bloeiende stelen wat slordig.  Dan kan je gewoon tijdens de bloei, deze maand, iets regelmatiger met de grasmachine rondgaan.  Binnenkort komen de klavers in bloei, ook een lekkernij voor onze bedreigde bijen.  Ook mos in je gras is heel waardevol.  Lekker zacht om op te lopen en tijdens droge zomermaanden, als je gras er verdord bijligt, blijft dit langer mooi groen.  Water sproeien is dus ook verleden tijd.

Hoe langer je deze strategie volhoudt, hoe meer zeldzame en boeiende planten er in je grasmat zullen verschijnen.  Zo heb ik sinds een tweetal jaren zelfs een wild geraniumpje gespot.  In de zomer bloeit die met kleine roze bloempjes.  Nu sieren de kleine lila bloempjes van draadereprijs mijn gras.

IMG_2018

Het enige wat je dus moet doen, is je gras afrijden.  En waarom eens niet een figuur maken in je ‘pelouse’?  Ik plantte narcissen in het gras.  Omdat je moet wachten tot het loof ervan afgestorven is, rijd ik het gras daar niet af voor juli.  Ik heb er wegjes tussen gemaakt.  Nu heb ik gemerkt dat de lieve wederhelft die eigenlijk van structuur houdt, toch steeds daar gaat wandelen.  Door de wegjes ertussen, is het wel ‘proper’.  En de kruiden en andere planten die tussen het gras opkomen, zijn zo mooi.  Ik heb er al juweeltjes ontdekt.  Er staan ook al verschillende soorten grassen.  Volgens een kenner zou er zelfs reukgras, een zeldzaam grasje tussen staan.

IMG_2069IMG_2070IMG_2071

Deze zomer als het kampeerseizoen begint, onze kinderen zetten hun tent daar graag op, rijd ik het gras terug af.  In het najaar ga ik er ook krokussen planten.  Dan heb ik nog vroeger kleur.  En zijn vroege bijen en hommels geholpen met een lekkere nectarbron.  Volgend voorjaar als ik terug begin met de grasmachine, rijd ik weer alleen op de wegjes.  En zo elk jaar opnieuw.

Gras afrijden is zo geen saaie klus meer voor mij.  Ik creëer een schilderij met veel afwisseling, structuur en kleur ipv een saaie groene deken.  Doen jullie mee?

IMG_2068

 

7 thoughts on “Onderhoud van het moderne gazon

 1. Doen wij ook zo! Alles mag groeien en bloeien in onze gazon, momenteel staan er nog lange eilandjes rond de pinksterbloemen, die bijna hun zaden gaan uitstrooien. Onze dochter heeft onze visie ook geërfd: zij zijn net ingetrokken in hun huisje, dat voorzien is van een groen biljartlaken van nieuw rollengazon, vorig seizoen aangelegd door de vroegere eigenaar. Haar eerste vraag: of wij een pol madeliefjes konden uitsteken uit ons gazon om dat van haar op te fleuren. Zo gezegd, zo gedaan. Nu schittert er al één polletje madeliefjes in haar biljartlaken. Haar schoonmoeder heeft haar al gek verklaard 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. In mijn kruiden- en (onkruid)gazon en ook bij mijn buurvrouw staan nu overal mooie witte margrieten te pronken! Verleden jaar zijn er prachtige kommuniefoto’s genomen . Wij rijden er ook rond met de grasmaaier. Gemakkelijk, goedkoop en milieuvriendelijk zo’n gazon!

  Like

  • Hey Lise, nee dat niet. Ik heb een zeis gekocht in het tuincentrum en 1keer per jaar ( in juli) maai ik daar mee. ( de stukken waar de narcissen staan). Tot in de herfst doe ik het dan ook gewoon met de grasmachine. Is je plek met lang gras niet zo groot, dan kan je het ook gewoon met een sikkel of snoeischaar doen. Eens je lange stukken weg zijn, kan je terug gewoon met de grasmachine rijden. Plezant om te doen hoor! Moet je echt eens proberen…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s