Terras zonder gif…

We mogen met zijn allen geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruiken in de tuin.  Goede zaak vind ik!  Dit is al een eerste stap in de juiste richting.  “Jamaar, dat is niet eerlijk.  De boeren mogen nog wel spuiten.”, hoor ik dan.  Tja, een heel landbouwsysteem verander je niet zomaar van vandaag op morgen.  Daar is wat meer tijd voor nodig, maar het komt wel.

IMG_2098

Ons terras nu, want daar gaat het hier over.  Daar mogen we dus ook niet meer op spuiten.  Ik kan me voorstellen dat er al wel wat mensen met de handen in hun haar zitten.  Nochtans moeilijk is het helemaal niet.

Na de winter kan er serieus wat groenaanslag zitten op je terrastegels.  Veel mensen gaan dan schrobben met javel of bleekwater, chloorproducten dus.  Helemaal niet zo gunstig voor het bodemleven en het geeft ook nog eens lelijke vlekken op je kleren.  Eigenlijk schrob je beter met ecover (of biotex) waspoeder opgelost in een emmer warm water.  Deze waspoeders bevatten bepaalde enzymen die de celwanden van het mos beschadigen.  En inderdaad, ik probeerde het dit voorjaar, het mos werd bruin en verdween.

Wat met ongewenste planten tussen de terrastegels?  Soms, in ’t passeren, zal ik er wel eens enkele plukken maar er is een snellere en simpeler methode.  Alle dagen maak ik thee met zo’n gezellig fluitketeltje.  Ik ben een echte theedrinker.  De overschot van het hete water giet ik over de planten.  Je ziet ze zo slinken als spinazie in de kookpot.  De dag erna eens vegen met de stijve borstel en alles is weg.  Dit resultaat is natuurlijk niet blijvend.  Met gif trouwens ook niet, want anders zouden ze niet meer kunnen verkopen.  Maar na enkele weken kan je dit herhalen.  Op den duur put je de plant zo uit dat hij er het loodje bij legt.  De aanhouder wint.

IMG_2093

IMG_2102

Als je dan zo’n terras zonder gif hebt, wordt het interessant.  Gewenste planten gaan er zich ook thuis voelen.  Lavendel bijvoorbeeld groeit graag op een stenige ondergrond.  Onze buurvrouw viel onlangs bijna omver van verbazing : “Allee, ik heb daar 2,5 euro per plantje voor betaald en hier groeien die gewoon uit de terrastegels!”  Tja…  In onze kruidentuin staat lavendel.  En die heeft zich gewoon op het terras uitgezaaid.  Ook een bloedzuring zie je op de foto.

IMG_2096

Of een Muurleeuwenbek (Cymbalaria muralis) stond hier ook ineens.  Van waar die kwam, dat weet ik niet.

IMG_1962

Je kan het lot ook een beetje helpen.  Ik zie graag Steenanjer ( Dianthus deltoides).  Wat zaadjes tussen de tegels strooien en voila…  Is dit slordig en vuil volgens jou?

 

IMG_2094

 

8 thoughts on “Terras zonder gif…

 1. Bijzonder leuk om te lezen. Ik ‘voel’ je genieten van je tuin, als ik het lees :-). En dat werkt zeer aanstekelijk, Hilde. Ik vind het trouwens ook erg leuk, dat ik zo hier en daar plantjes zie verschijnen. Ik experimenteer er dus ook op los. Zo is er bij ons, volgens mij zo spontaan terug een artisjok verschenen, aan de toverhazelaar. Die stond daar nu niet goed, heb ik dus verplant en ik zie wel wat er uitkomt. Fantastische leuke tuintips! En gisteren moest ik ook aan je denken. Ik ga eens langs onze vlier (wel niet de gewone). Zit daar nu es echt veel luizen op. Ik al half in paniek en ben jouw artikel gaan opzoeken. En dan was ik gerust, na het lezen over de VLIERLUIS. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Blij te zien dat ik niet de enige ben 😉 Ik vind het vooral leuk met planten als kaardebol, middelste teunisbloem, koningskaars, enz…. Die groeien spontaan tussen de voegen van mijn te grote terras. Ieder jaar wied ik wat niet past. De indeling en het gebruik van het terras verandert in functie van wat er opkomt tussen de tegels. De terrastafel verschuift al eens in de richting van de volgende mooie bloeier voor een ontbijt met hommels of een namiddagthee met vlinders.
  Helaas houden viooltjes het nooit heel lang vol. Ze vormen niet genoeg zaad om de populatie gaande te houden, vermoed ik.
  Ik breng geregeld hooi met zaden mee van wandeling met de hond. Dat wordt eens goed rond geborsteld over het terras. Meer moet ik niet doen. Je moet natuurlijk wel weten wat het 1-ste jaars uitzicht is van een tweejarige plant.
  Heb je tips over tijm ? Dat zou ik graag aan de gang krijgen in de voegen maar het is met nog niet gelukt om een zichzelf in stand houden populatie te verkrijgen.

  Like

  • Wauw, dat zal wel knap zijn! Dan heb je waarschijnlijk mini kaardebol en koningskaars enzo. Tijm zou ik er ook graag in krijgen maar dat is me ook nog niet gelukt. Er staan nochtans plantjes naast maar die zaaien zich spijtig genoeg niet uit.

   Like

   • Mijn tijm doet dat wel!! Wij hebben wel geen terrastegels, maar grind. Waar het grind aangereden is, groeit niets. Aan de rand begon een keer kruiptijm te groeien en lavendel (die staan wat verderop in de tuin). Daarom heb ik er vorig jaar eens de uitgebloeide stengels van wilde marjolein en tijm gesmeten. Et voilà!!
    Zou een foto posten als ik wist hoe, maar denk dat dat in een reactie niet kan?
    Dus deze zomer uitgebloeide stengels verzamelen! Kruiptijm werkt ook beter dan gewone wilde tijm.
    Groetjes en succes verder!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s