Nieuw-Zeelandse spinazie

IMG_2235

Ben je net als ik een luie moestuinier, dan is dit voor jou het ideale gewas om te telen.   Beloofd!  Vroeger zaaide ik gewone spinazie.  Want wij eten dat wel eens graag, zo vers uit ‘den hof’.  Maar op een bepaald moment was de spinazie klaar en als je dan niet direct plukte, schoot hij op.  Natuurlijk stond ik dan juist met de nacht of had ik het op de een of ander manier super druk.  Dus eer ik de tuin in geraakte, had ik dikwijls al hoogopgeschoten spinazieplanten met kleine blaadjes.  Toeme toch!

Dat is niet zo met Nieuw-Zeelandse spinazie!  Je hebt daar bovendien ook niks werk aan.  Gewoon plukken als het JOU uitkomt.😉  Volgens Wikipedia is Nieuw-Zeelandse spinazie of Tetragonia expansa een eenjarige eetbare plant uit de ijskruidfamilie, niet verwant aan spinazie.

Één keer in je leven moet je deze groente zaaien.  Ik heb de zaden via de zadenactie van Velt gekocht.  De plantjes komen traag op, vanaf half mei.  Ze kunnen echt niet tegen vorst.  Maar vanaf eind juni beginnen ze zich te vertakken en dan kan je echt niet meer volgen.  Vanaf nu kan je blaadjes beginnen plukken, de planten blijven gewoon doorgroeien tot aan de vorst.  Je zal zien dat er zich in de oksels van de plant kleine gele bloempjes vormen.  Die laat je maar staan, later vormen zich hier de zaden.

IMG_2234

In de winter ruim je de resten van Nieuw-Zeelandse spinazie niet op.  Laat die maar gewoon op je groentebed liggen, dat is goede mulch.  Daarbij kunnen dan ook de zaden op de grond vallen en volgend voorjaar vanaf half mei zie je terug nieuwe plantjes staan.  Ik had je beloofd dat hier niet veel werk aan is, he!  Het enige wat je nu moet doen, is de plantjes opnemen en planten in het bed waar dit jaar je bladgewassen mogen groeien.

En voilà, heel de cyclus begint terug opnieuw.  Ik vind Nieuw-Zeelandse spinazie zelfs lekkerder dan gewone spinazie.  Het is heel subtiel een beetje zoeter, vind ik.  De blaadjes zijn iets kleiner maar vleziger dan die van gewone spinazie en je hebt er heel wat van nodig want ze slinken ook als je ze stooft.

Wil jij deze groente ook graag proberen?  Onthoud dan dat je me volgend jaar begin mei een seintje mag geven en dan mag je plantjes komen halen in onze tuin. 😉

IMG_2236

10 thoughts on “Nieuw-Zeelandse spinazie

  1. Voor het 2e jaar bij Velt zaden gekocht en gezaaid, maar het wil hier niet lukken. Van alle zaadjes zijn er maar 2 opgekomen…..:) zo jammer, want het is een heerlijke groente. Waarschijnlijk is het toch het klimaat bij ons (540 m hoogte) Oostkantons.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s