Het verborgen leven van bomen

Dit boek van boswachter Peter Wohlleben mocht ik lenen van een collega.  Ik denk dat hij ‘compassie’ met mij had omdat ik met het vorige boek zo geworsteld heb.

Het was voor mij echt een feel-good boek.  Ik heb genoten van de romantische wijze waarop Peter het leven van de bomen voorstelt.  Nochtans zijn al zijn inzichten wetenschappelijk onderbouwd.

Als hij uitlegt wat een oerbos is en waarom bomen daar zoveel gezonder zijn, vergelijkt hij bomen in de straat met straatkinderen.  Hij beschrijft bomen als sociale wezens die met elkaar communiceren langs hun wortels door middel van chemische verbindingen.  Ze houden elkaar in leven en waarschuwen elkaar zelfs bij gevaar, bijvoorbeeld door insectenvraat.  Dan gaan ze allemaal samen stoffen afscheiden waardoor hun bladeren minder lekker worden.  Ongelooflijk toch hè?!

Toch ontdek ik tussen zijn gezellige voorstelling over het bomenleven ook een boodschap.  Peter Wohlleben waarschuwt dat veel oerbossen verdwijnen.  Nochtans zijn die de beste bescherming tegen de klimaatverandering.  Bomen vangen CO2 en houden die vast.  Als ze niet gekapt worden, oud mogen worden en nadien mogen sterven en omvallen, verdwijnt die CO2 in de bodem en blijft daar gevangen.  Zo is er in het verleden bruinkool en uiteindelijk zelfs steenkool gevormd.  Sinds de industriële revolutie zijn wij die massaal aan het opgebruiken.  Met de gekende gevolgen…

Ik bekijk bossen nu met nog meer respect, mijn hart bloedt als ik hoor dat er weer bomen gekapt zijn.  Wat me positief stemt, is dat dit boek in 2015 het best verkochte non-fictie boek in Duitsland was.  Meer dan 320.000 exemplaren zijn toen verkocht.  Bewijs dat mensen er toch mee bezig zijn hè…

FE19C780-1C68-450D-8B6A-E28F47BC6F8A

11 thoughts on “Het verborgen leven van bomen

 1. Aah, wat een eye-opener he? Ik bekijk de bomen ook heel anders sinds ik dat boek gelezen heb (ok, ik ben nog steeds aan’t lezen, in stukken en brokken 😉 ). Op de leeslijst staan ook zijn andere boeken: The weather detective & het geheime netwerk van de natuur.

  Ik ben vooral verschoten van hoe een stom uitziend dun, iel boompje van 1m groot, eigenlijk ouder kan zijn dan een mens (!!!)… Wachtend op het moment dat er een opening in het bladerdak komt om dan als een speer naar omhoog te schieten – hopend dat de concurrentie niet voor is.

  Samen met het bodemvoedselweb verplichte kost voor iedereen

  Geliked door 1 persoon

 2. Hey Hilde,

  Ik heb nog meer boeken van hem, bijzonder interessant. En nog zeer interessante boeken omtrent de bijzondere wereld van de planten en hoe bijzonder intelligent ze zijn. Bijvoorbeeld ‘briljant groen’. Heb ik ook liggen dus indien interesse laat maar weten.

  Groetjes,
  Karen

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat je dit boek met groot genoegen hebt gelezen, dat begrijp ik goed.
  Ik heb het een jaar geleden met grote belangstelling gelezen en het heeft mijn kijk op bomen verdiept.
  Pas geleden las ik dat Peter Wohlleben nog een ander boek aanbeveelt:
  David Haskell
  Het geheime leven van bomen
  Twaalf bomen, twaalf verhalen: wat ze ons vertellen over de inhoud en schoonheid van het leven.
  Dit boek lijkt me ook zeer boeiend, staat op mijn verlanglijstje.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 4. Een erg mooi boek om te lezen en een echte eye opener. Ik maak me echt zorgen over de opwarming van de aarde. Leef dan wel in een bosrijke omgeving, maar de natuur is gewoon van slag, dat merk ik.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s