Nieuwjaarsduik

Elk jaar in januari grapt de lieve wederhelft dat hij een nieuwjaarsduik zal nemen in onze poel.

Dit jaar zou hem dat niet goed bekomen want … er staat geen druppel water in. Andere jaren loopt de poel nu over, staat het water tot tegen de haag van de buurman en loopt het tot in de wei. En nu … niks.

Onlangs hoorde ik op de radio dat het grondwaterpeil in Vlaanderen na die droge zomer van 2018 heel laag staat. Veel poelen en sloten staan nog steeds droog. Dat hebben wij gemerkt. Voor amfibieën en libellen is dat rampzalig.

Ik vraag me af als het grondwaterpeil nu al zo laag staat en we krijgen terug zo’n droge hete zomer (zoals nu in Australië, een tijd geleden was het daar 49°C) hoe de tuin daar op zal reageren. Na vorige zomer valt het hier wel mee, alleen één boom, een Mispelaar is gesneuveld.

Van mij mag het nu beginnen regenen. Of … nooit gedacht dat ik dat zou zeggen … laat die pakken sneeuw uit Oostenrijk maar naar hier komen!

Winter 2012
Januari 2015
Januari 2019

17 thoughts on “Nieuwjaarsduik

 1. Heel herkenbaar, bij ons heeft het ook helemaal zoveel nog niet geregend na die hete droge zomer en ze voorspellen dat 2019 weer zo’n zomer zal geven.

  Like

 2. Hier op de grens Hageland-Kempen hebben we ook nog maar bitter weinig regen gekregen. Van aanrijking van de grondwatertafel is er ook in ‘de verste diepte’ geen sprake…

  Like

 3. Het verschil tussen beide laatste foto’s is enorm!
  Ons slootje heeft een laagje water van hoogstens 20 cm, hier (zuid-oost Friesland) is zeker nog watertekort.
  Laten we hopen dat we niet wéér zo’n hete, droge zomer krijgen. We moeten dan vrezen voor vooral ook onze bomen.

  Like

 4. Een terechte bedenking van je. Ik laat alvast een grondwaterput spuiten, want zoals afgelopen zomer, dat was niet te houden voor vele planten. Hopelijk valt er nog veel regen. Ik merk het ook aan onze regenwater put, ergens in de Kerstvakantie heb ik die zelfs moeten bijvullen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s