Zelf vetbollen voor de vogels maken

In ons voederhuisje zijn onze tuinvogels het meest zot van gedroogde meelwormen. Ik strooi ze altijd gewoon op de bodem.

Maar gisteren was er zo veel wind dat ze er direct afwaaiden in het gras. Daar hadden de kauwen en eksters dan veel plezier van maar dat was niet de bedoeling.

Vandaag heb ik dan maar een oplossing bedacht : de meelwormen in vetbollen gestopt.

Wat heb je daarvoor nodig :

Een cupcake vorm met papieren vormpjes erin

een vast vet dat je kan smelten, zoals kokosolie

gedroogde meelwormen

koord

Hoe deed ik het :

De kokosolie au bain marie smelten en in de cakevormpjes gieten. De meelwormen erin strooien. Koordje erin hangen. En laten afkoelen. Klaar!

Poepsimpel hè … Onze gevleugelde vriendjes zullen kunnen smullen nu!

10 thoughts on “Zelf vetbollen voor de vogels maken

 1. Je kan die arme, onschuldige meelwormen ook vervangen door vogelzaad, of zelf een mengeling maken van bv stukjes pinda, zonnebloempitten en mais. Vooral die pinda’s vallen hier in de smaak, en zijn een prima veggie alternatief. 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Hier zijn bedroevend weinig vogels de laatste twee winters. Een meesje of twee, een roodborstje, een enkele merel, een koppel wilde duiven en dat zal het ongeveer zijn. Vetbollen worden hier nooit gesmaakt, dat koop ik dus niet meer. Pinda’s hangen er wel nog maar ze minderen nu amper.

  Like

  • Oei?! Allee jong! Hier fladdert er vanalles. Sinds vorig voorjaar zelfs vinken en die hebben hier nooit gezeten. Zij kwamen af op de buxusrupsen in de nog overblijvende buxus juist naast ons raam. Echt tof om hen in de buxus te zien duiken en hen met een niet vergiftigde rups terug boven te zien komen. Als beloning zongen ze heel de zomer van ‘Suskewiet’…🤪
   De roodborsten die durven hier wel eens vechten en mezen zijn hier in alle soorten.😊

   Like

   • Er heeft hier een hele tijd een zwerm kauwen gewoond in een aangrenzend perceel. Ik vermoed dat die veel kleine vogels hebben doen uitwijken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s