De Hessenhof

Een plantenkwekerij die vaste planten met biolabel kweekt, hoe prachtig klinkt dat! Die wil ik toevoegen aan mijn lijstje ‘Duurzame shops’ (in rechterbalk van deze blog)

De tip kreeg ik van een blog- en veltvriend en ging eens snuisteren op de website van deze kwekerij. Wauw! 3000 soorten planten, biologisch opgekweekt met compost en compostthee. En dat aanbod jong! Soorten waar ik zelfs nog nooit van gehoord had.

Je kan geen planten bestellen of laten opsturen want eigenlijk is de kwekerij kleinschalig. Maar je kan wel een wenslijst samenstellen en die meenemen. Hoe tof was dat! Enkele avonden met de tablet en een theetje in de zetel, wegdromen bij de prachtige foto’s van die planten en genieten. Bij elke plant die je op de lijst zet, verschijnt de plaats waar op de kwekerij je die kan zoeken.

Vorige week hadden we vakantie en kon ik de lieve wederhelft en dochter overtuigen om een dagje Nederland te doen. Ik moest wel beloven om ook wat te shoppen en eens lekker te gaan eten. Goed compromis toch hè?

Het was gezellig druk op de Hessenhof. Geen karretjes te vinden en iedereen druk bezig. Toen ik een medewerker aanklampte en vertelde dat het de eerste keer was dat we daar kwamen, werden we heel vriendelijk verder geholpen. Ik kreeg prompt een plantenlijst (allee, dik boek) met plattegrond van de kwekerij in de handen geduwd. En de plaats aangewezen waar normaal de karretjes stonden waar we dan even konden wachten tot er één teruggebracht werd.

En dan kon de ontdekkingstocht beginnen. Mannekes, zo tof! Tussen de verschillende ‘verkoopvakken’ vind je ook stukjes toontuin. En de moederbedden, daar mag je ook tussen lopen. Alles omringd door beukenhagen, bloesems aan de bomen, een toompje sierkipjes, twee honden die direct het hart van de dochter gestolen hadden, … ik voelde mij daar als een kind in een snoepwinkel.

‘k Heb mij eens goed laten gaan. Twee dingen op mijn lijstje waren niet voorradig maar er was zo veel wat ik in de plaats daarvan kon nemen. Om mezelf te troosten, heb ik dat dan maar gedaan 😜

Enig minpuntje : het was heel koud. Maar gelukkig was daar de gezellige schuur. Voor een belachelijk laag prijsje mag je daar jezelf bedienen met bio koffie, thee of fruitsap. De centjes leg je gewoon in een schaaltje. Er liggen overal tuinboeken en gerenommeerde tuintijdschriften. En gelijkgezinden vinden daar elkaar. Zalig!

Nog eens teruggaan, dat zie ik wel zitten. Maar de lieve wederhelft heeft het nu wel gezien 😉 en met mijn ‘autosnelwegfobie’ geraak ik daar niet alleen. Dus ben je ooit eens van plan om daar naartoe te gaan en je zoekt ‘compagnie’, dan offer ik me graag op om je te vergezellen…

23 thoughts on “De Hessenhof

 1. Spijtig dat het niet EEde was in Nederland. Dat ligt hier maar enkele kilometers vandaan. Groot gelijk dat je troostvoer extra kocht. Een mens rijdt niet elke dag zo ver om planten.

  Like

  • Goh ja, mijn halve trouwboek zei ook zoiets. En natuurlijk hebben jullie gelijk. Vakantie uitstapjes zijn niet echt ecologisch verantwoord. Maar moeten we dan maar onder onze kerktoren blijven? Een citytrip met het vliegtuig vind ik erger dan wat wij deden. We hebben een stukje Nederland leren kennen en het was plezant. Niet te streng zijn voor jezelf Menck…😊

   Like

 2. Deze kwekerij behoort tot mijn absolute favoriet! Ik kan me je enthousiasme dan ook volledig voorstellen.
  Het “grote catologusboek” heb ik ook: een genot om in te kijken en te leren.
  Mooie, sterke, biologisch opgekweekte planten, ze hebben zo veel.
  En heb je nog een zak van hun zelfgemaakte biologische bladaarde meegenomen of werd de auto dan te vol? 🙂
  Het bezoek aan deze kwekerij is voor de echte liefhebber méér dan een dagje uit.
  Veel succes met je planten!
  Hartelijke groet, Zem.

  Like

 3. Ja, daar kom ik ook graag, ik ben dan een hele dag bezig.
  Voor ons is het ook ver weg, van uit het Hoge Noorden , zeker als je geen auto hebt.
  Gelukkig gaan we met onze tuinclub kwekerijen bezoeken, hier in het Hoge Noorden zijn veel bio kwekerijen.
  Gr Jan(Wilde een Tuin)

  Like

 4. Toen we vorig jaar naar Hummeloo gingen heb ik het foldertje ook in handen gekregen en wilde ik er natuurlijk naartoe. Maar mijn Madame vond 1 tuin ding dat weekend wel genoeg. Het staat hier nog op het to visit lijstje maar dit jaar heb ik al genoeg planten gekocht 😀

  Like

 5. Heb er ook al vaste planten gekocht tijdens een meerdaagse tuinreis in Nederland met de VVPV. De koffer van de autobus is altijd te klein. Thuisgekomen is het probleem waar ga ik voor al die plantjes een plaatsje vinden. Heb in de tuin al 447 verschillende vaste planten staan. Maar ik kan van ieder plantje zo genieten.

  Like

   • Neen excel telt ze voor mij. Ik heb in excel dossiers gemaakt met : vaste planten, struiken rozen enz. en iedere keer als ik nieuwe planten koop worden ze erbij gevoegd. Dat was echt nodig hoor tijdens die 15 jaar dat we de tuin hebben opgesteld. Veel mensen willen de namen kennen van de planten die ze graag zien en die ze ook willen aanschaffen.Bij voorkeur hadden ze graag de volledige latijnse naam.

    Like

 6. Pingback: De Vlindertuin – groengenot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s