De lente in quarantaine

’t Zijn rare tijden nu. ‘Tegenstellingen’, da’s een woord dat mij hier regelmatig door het hoofd schiet.

-“Moeder Aarde slaat en zalft nu.” hoorde ik iemand zeggen. De pandemie die ze ons gegeven heeft, is inderdaad verschrikkelijk. Maar ze stuurt ons heel veel zon en zalige lentedagen tegelijkertijd.

-Druk, enorm druk is het nu. Op mijn job in de zorg, fysiek en mentaal. Het doet wel goed iets te kunnen doen maar de extra nachten plegen een aanval op mijn bioritme. Ik slaap slecht. Troosten doe ik vooral, verdrietige bewoners en collega’s in paniek.

-Thuis is alles anders. De scholen zijn dicht en de dochter moet haar nieuwe leerstof zelf verwerken wat echt niet makkelijk is. Voor Wiskunde werken we online samen met de rekentherapeute. En nu iedereen thuis is, poetst de kroost hun kamer zelf. Happy dansmuziek opzetten, waar we luidkeels op kunnen meebrullen, is toegestaan. Zeer wenselijk zelfs.

-Ik denk na. Over hoe het toch zo ver is kunnen komen. En ik vrees dat als we blijven oerbossen kappen omwille van de economie en wilde dieren blijven verhandelen als producten, we nog meer onbekende virussen waar we nog geen weerstand tegen hebben, zullen bevrijden.

-En het applaus voor ons, mensen in de zorg, het doet deugd. Maar het schrijnt ook enorm. Nu ineens zijn we helden. Maar wat we al lang vragen: meer middelen en mankracht want we verzuipen. Zou dat na deze crisis wel kunnen? Ik betwijfel het.

-Een wereldwijde crisis kan ons misschien eens wereldwijd laten nadenken. Over arm en rijk, over eerlijke fiscaliteit? Ik ben bijlange geen econoom maar ik ‘voel’ dat het fout zit met die ‘legitieme’ geldstromen die naar belastingsparadijzen verdwijnen. Dat is een systeem dat gecreëerd is, waarom kan er geen eerlijker systeem gemaakt worden? Is dat naïef?

Dan moet de arme middenklasse er niet meer voor opdraaien. En krijgt haatzaaierij tegenover ‘de vluchtelingen’ (zoals destijds tegenover de Joden) geen kans meer. Dan gaan mensen in de stemhokjes misschien terug hun verstand gebruiken? Want ik snap de link in hun hoofd niet. Als ge zelf ne sukkelaar zijt, moet ge toch niet tégen de sukkelaars stemmen?

-Ik lees ook positieve nieuwsberichten. Over satellietbeelden die tonen dat de luchtvervuiling ineens fors is afgenomen. Binnen 40 jaar gaan we dit zien in de grafiek van de klimaatopwarming als een knik, de Corona-knik. Misschien kunnen we de grafiek zelfs ombuigen?

-Zelfs heel dit blogbericht is een tegenstelling. Want ooit heb ik mezelf beloofd nooit of nooit over politiek te schrijven. En altijd positief te blijven. Maar ’t moest er eens af. ’t Zal me misschien wel wat volgers kosten, maar foert. Volgende keer bloggen we terug over de tuin…

39 thoughts on “De lente in quarantaine

 1. Onze jongste is verpleegkundige, draait nu ook overuren, maar houdt de moraal hoog. Moét wel, anders ge je eraan kapot dezer dagen.
  Het zou straf zijn mocht je zijweggetje over eerlijke fiscaliteit je lezers kosten, wel integendeel. Ik heb geen speciale politieke voorkeur, maar heb nog nooit voor PVDA gestemd in het hokje. Vorige week lanceerde een pipo van die partij het idee om elk vermogen boven de drie miljoen euro te belasten met een ‘coronataks’ van vijf procent. Zou een fantastisch idee zijn, want wie kan nu drie miljoen euro opdoen in zijn leven? Het enige probleem waar die brave mens niet bij stilstaat is dat in België nog geen vermogenskadaster bestaat, en niemand het vingertje zal opsteken dat hij/zij tot die categorie behoort…
  Veel sterkte!

  Like

  • Dat is het probleem in de politiek hè. Diegenen die het goed menen zouden dan ook nog eens slim moeten zijn. Ik heb het gevoel dat de slimmeriken allemaal langs de verkeerde kant zitten. Ik stem ook niet zo extreem hoor. In elke partij heb je wel mensen die hun best doen.

   Like

 2. Waarom zou ‘de waarheid’ je volgers kosten ?
  Kon ik jouw donkere dagen maar wat zonniger maken… De Aarde manifesteert zich omdat het genoeg geweest is…
  Blijf ook maar troosten, en zorg goed voor je kroost !
  Lie(f)s.

  Like

  • Jij maakt het dikwijls zonniger hoor Lies! Met je prachtige foto’s 😘
   Wat Dirk Draulans gisteren in De Afspraak zei, vind ik eigenlijk juister: de Aarde manifesteert zich niet, doet niets, de natuur is er gewoon. Het zijn wij die het hele systeem ontwricht hebben…

   Like

 3. Biodiverse Tuin postte dit veelzeggende plaatje:

  Je lardeert je betoog met prachtige tuinfoto’s. De echte groenliefhebber kan hier alleen maar van smullen.
  Trouwens, wat is er mis met je hart luchten? Dat wordt véél te weinig gedaan in de blogosfeer. Dergelijke persoonlijke schrijfsels verkies ik ver boven het zogenoemde themabloggen.

  Geliked door 4 people

  • Wow, wat een mooie lofzang! En dat van de grote meneer Menck. Ik zit hier zowaar stilletjes te blozen. Het plaatje van Bart is inderdaad ‘d’er boenk op’. Ik ga direct eens kijken naar zijn blog. ( het lukt me niet om meldingen van hem te krijgen als hij iets post, en van Zem ook niet)

   Geliked door 1 persoon

 4. Mooie lentefoto’s. Inderdaad het zijn rare tijden en ik hoop dat de mentaliteit van sommige mensen in de goede zin zal veranderen. Ik wens je heel veel kracht en moed bij het uitoefenen van je job. Hou je gezond.

  Like

 5. Hopelijk heeft deze donkere crisis nog mooie lichtende gevolgen voor de toekomst in petto. Maar eerst moeten we hier doorheen zien te komen. Ik wens jou en je collega’s minstens zoveel sterkte als mijn fotomaatje.
  Pas op jezelf en blijf gezond.

  Like

 6. Ik volg je gedachtegangen volledig. Thuis praten we er ook over met de kinderen. De wereld draait over zijn toeren en ver buiten de draagkracht van de planeet. De natuur en de dieren worden respectloos behandeld, Hun levensruimte wordt elke dag verkleind alsof de planeet er alleen voor de hebzuchtige mens is. Er moet iets grondig veranderen en niet het oude zo snel mogelijk terug op gang getrokken. Op De Morgen vond ik het opiniestuk van Ignace Schops hierover ook sterk.

  Like

  • Ik gruwel ook als ik hen hoor zeggen het oude snel weer op gang te willen trekken. Zoals die pipo in de VS (Trump) die tegen Pasen alles terug open wil. Want in elke depressie of recessie verliezen we mensen maar de economie moet voort. Een land zoals de VS kan zich dit niet permiteren. Gaan ze daar nu echt blijven op stemmen?! Dat gaat mijn petje te boven.

   Like

 7. Het stoort mij totaal niet dat je je hart lucht , Hilde.Het virus heeft ons allemaal in de ban.Zelf probeer ik ook niet veel over de nare tijd te schrijven in mijn blogs.Maar er zijn niet alleen maar leuke dingen nu, het is een grote ellende. Dat de medewerkers in de zorg nu als helden gezien worden, steekt mij ook.Zelf ben ik oud zorg medewerker en het werk is altijd al heel vaak heel zwaar en helden waren de zorgmedewerkers altijd al.Ook voor Corona. Zeker verdient iedereen nu alle lof door de zorgzwaarte nu en de noodzaak extra diensten te moeten draaien.Je gezin minder te kunnen zien en zelf risisco’s te moeten lopen….Hopelijk houdt die lofzang na de Corona periode aan en blijft er extra geld beschikbaar voor de helden dan.Laten we hopen dat deze vreselijke tijd snel over gaat en iedereen dan blijft nadenken over wat dan te doen voor een betere wereld. Blijf gezond en veel sterkte.

  Like

 8. Niet over politiek schrijven … ik bedenk me net dat dat één van de redenen is die mijn eigen writersblock kan verklaren, omdat er buiten de zoveelste foto van het zoveelste tuinproject en schone bloem veel belangrijkere dingen zijn die me bezig houden, omdat we in zo’n verdomde schizofrene situatie zitten. We weten dat we niet goed bezig zijn en dat de wereld zoals we die kennen op ontploffen staat. Die kleine acties die we kunnen ondernemen lijken zo futiel en compleet nutteloos tegenover dat verwoestende, door het kapitaal aangedreven systeem waarin we allemaal vastzitten. Hoe krijg je dat uitgedrukt, zonder voor paniekzaaier door te gaan, zonder als betweter over te komen die met het moraliserende vingertje zwaait terwijl je verdomd goed weet dat je zelf ook niet zo perfect de groene regeltjes naleeft…
  En nu het virus, of het gevoel van “zie je nu wel dat ik gelijk had” die wel heel erg bitter smaakt.
  Maar eigenlijk wou ik vooral iets anders zeggen: Chapeau Hilde, al van je eerste blogbeginsels wist ik dat je een vrouw was naar mijn hart en nu krijg je het toch maar weer gezegd ! Zorg voor jezelf !

  Geliked door 2 people

  • Amai dankjewel Cindy! Die writersblock van jou, ik wacht geduldig tot die weer over is hoor. Want ik las je graag! Deze reactie vind ik anders al wel zeer ‘d’er boenk op’ verwoord. Zou je toch niet … ? Nee jong, ik push je niet. Je moet doen waar je je goed bij voelt. Ik zend je veel liefs, blijf gezond!

   Geliked door 1 persoon

 9. Ik ben het helemaal met je eens, met alles wat je hier geschreven hebt. En goed dat je dit deelt!
  Daar gaan we na deze crisis voor vechten he, dat de juiste lessen getrokken worden. Meer rechtvaardigheid, meer middelen en respect voor ZORG. Het besef dat we allemaal met elkaar verbonden zijn en dat we voor elkaar moeten zorgen. Dat wie meer neemt dan hij/zij nodig heeft, anderen in de problemen brengt. En zorg voor onze mooie aarde.
  Heel veel moed en sterkte, vooral op je werk.

  Geliked door 1 persoon

 10. De grootste tegenstelling in je bericht vind ik tussen de tekst en de foto’s. En ik vind het een fijne afwisseling.
  Blij dat je je gedachten zo eens neerschrijft, ik kan me er volledig in vinden.
  Ik heb me gisteren nog maar eens kwaad gemaakt op de Heer Jambon, die het bestaat de technische werkloosheid in de bouw en dienstenchèquesector te bekritiseren. Toch maar weer eens commentaar op de lagere inkomensklasse, niewaar. Ze kunnen het niet laten. Ik betwijfel het of er uiteindelijk op lange termijn iets gaat veranderen. Ze zien het gewoon niet. De Hespen, Trumpen en Johnsons van deze wereld.

  Like

 11. Je zet de vinger op de zere plekken van ons maatschappelijke en economische systeem.
  Zou deze crisis een keerpunt kunnen zijn? Ik durf het haast niet te hopen.
  Intussen wens ik jou enorm veel sterkte en kracht toe in je beroepsmatige werkzaamheden!
  En gezondheid!
  Onze troost ligt nu in alles wat het voorjaar brengt, onder dit heerlijke zonnetje.
  Wat heb je heerlijke, mooie foto’s gemaakt
  Wij komen de deur nu nauwelijks uit: maar daar is gelukkig de tuin.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Like

 12. Neen hoor, dit kost je géén volgers. Het doet me enorm veel deugd als ik hier grote waarheden lees en deze op ‘papier’ verschijnen.

  Na deze crisis kan de regering (als we die al hebben) niet anders dan extra tijd en geld besteden aan de problemen van de zorgsector. Dit moet voorrang krijgen, ik wil het hier graag nog eens persoonlijk doorgeven : hoedje af voor jou, voor jullie!

  Je foto’s tonen lente en kleur, je schrijven legt pijnlijke plekken bloot.

  Samen met jou hoop ik dat we hier allen veel uit leren, ook al valt het me momenteel soms echt zwaar en ben ik bang. Tijd brengt (hopelijk goede) raad.

  veel moed voor jou en je gezin.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s