
De eerste oorzaak, die kunnen we niet direct veranderen: de klimaatopwarming.
Door de klimaatopwarming is het temperatuurverschil tussen de polen van onze planeet en de evenaar kleiner geworden. De polen zijn serieus opgewarmd. Daardoor is de straalstroom ‘lui’ geworden.
De straalstroom ken je waarschijnlijk wel? Wijlen Armand Pien had het daar altijd over. Het is een zeer sterke wind op enkele kilometers hoogte. Hij is duizenden kilometers lang en enkele honderden kilometers breed. Hij kronkelt van west naar oost. Niet alleen boven Europa is er een straalstroom, er zijn er ook bij de evenaar en boven de polen. Dankzij het temperatuurverschil tussen de polen en de evenaar bewegen ze en verandert ons weer.
De straalstroom blijft nu langere tijd constant omdat de temperatuurverschillen tussen de polen en de evenaar niet zo groot meer zijn. Er wordt dus niet meer zo aan hem ‘getrokken’. Daardoor blijven we langer in hetzelfde weersysteem zitten: langdurige droogtes of periodes van zeer veel regen.
De tweede oorzaak: We hebben teveel beton.
De ‘bouwwoede’ van de mens is enorm. We willen grote huizen met grote terrassen errond. Onze straten zijn verhard. De fietspaden en voetpaden zijn zeer netjes verhard zodat ‘onkruid’ niet oprukt. De hype van ‘kiezeltuinen’ met worteldoek eronder is zeer populair. Of kunstgazon, zo makkelijk en geen onderhoud. Maar als het dan eindelijk en gedurende lange periode regent, kan het water niet in de bodem dringen. Het spoelt weg langs de riool. Die kan het overtollige water niet slikken en onze straten overstromen. Maar het grondwaterpeil wordt niet aangevuld.
De derde oorzaak is onze gangbare landbouw.
Is het je ook al opgevallen dat onze velden kletsnat staan? Het water stroomt er gewoon af. Dus is ons grondwaterpeil toch aangevuld, zou je denken? Toch staat dat momenteel nog steeds te laag. Heb je al van het fenomeen ‘ploegzool’ gehoord? Doordat onze landbouwgronden steeds geploegd worden, sterft het bodemleven. De grondlagen worden gekeerd. De bovenste laag die zuurstof bevat en waar organismen leven die zuurstof nodig hebben, komt onderaan terecht door het ploegen. Die organismen sterven door zuurstoftekort. De anaerobe organismen die normaal in de onderste grondlagen leven, komen ineens bovenaan in een zuurstofrijke laag terecht en sterven ook. De bodem is dood en op de diepte waar de ploeg niet kan komen, ontstaat een harde zool waar geen water meer kan doordringen.

Gelukkig zijn er al heel veel mensen die dit doorhebben. Ik word helemaal blij van verschillende initiatieven die we overal zien opduiken. Voor ons boek zijn we daar nu naar op zoek. De interviews met die mensen zijn zo bemoedigend! Het komt wel goed …

Interessant en duidelijk!!
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel!
LikeLike
Het regenwater van mijn huis wordt via de regenpijp en een ingegraven drainagebuis door mijn achtertuin in de tuinbodem gebracht.
Het regenwater van mijn tuinschuur gaat met een omlegging naar de natte plek in mijn voortuin gebracht.
Een aantal ingegraven grote plastic bakken op lage schaduwplekken in mijn voor- en achtertuin zorgen voor stilstaand water in de drogere tijden.
Natuurvriendelijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Super Rob! De eerste twee systemen zijn dus wadi’s. En de plastic bakken zijn mini vijvertjes. Ik ben zeker dat je dan amfibieën en libellen in je tuin hebt? Of zijn die er niet in Amsterdam?
Natuurvriendelijke groet terug!
LikeLike
De uitgezette kikkers en/of kikkervisjes redden het niet.
Libelle zou ik graag zien.
Feitelijk ben ik vooral muggen aan het kweken.
Mijn buren zijn druk in de weer met gesloten tuinschuttingen en grote bestratingen.
Mijn enclave is waarschijnlijk te klein voor het dierenleven.
Stille groet,
LikeLike
Meelevende knuffel Rob!
LikeLike
‘k Doe m’n best, ‘k woon (bewust!) op 60m², en ‘k heb een tuintje…
Lie(f)s.
@Boek?
LikeGeliked door 1 persoon
Ja jij bent inderdaad heel goed bezig hè Lies! Vind ik zó tof!
LikeLike
Interessant logje, dank u wel!
LikeGeliked door 1 persoon
Met plezier meneer Pannenkoek! 😊
LikeGeliked door 1 persoon
Het proces is nog omkeerbaar, maar het zal mijns inziens toch vele decennia en tonnen goede wil in beslag nemen. Zulks dient globaal te worden aangepakt, en niet slechts regionaal. Het is een schoentje dat, kortom, enorm wringt.
Helder en bondig verwoord.
P.S.: Er is dringend nood aan een bijzonder serieuze gedrags- en smaakverandering bij massa’s mensen. Hoe is het in ’s hemelsnaam zover kunnen komen dat we plastic gras en antiworteldoek zijn gaan omarmen? Slaaf van de commercie?
LikeGeliked door 1 persoon
Och Menck zwijgt, dat plastic gras en die antiworteldoek, daar kan ik me ook zo aan ergeren. Slaaf van de commercie ja, ge zegt daar zoiets. En het moet allemaal makkelijk, snel en proper zijn. Mensen zijn helemaal vervreemd van de natuur en snappen niet meer dat we die nodig hebben. We hebben inderdaad een mentaliteitsverandering nodig. Maar weet je, als 35% van een maatschappij verandert, dan kantelt die. We blijven het dus rustig uitleggen aan iedereen hè …
LikeGeliked door 1 persoon
Nee, niet zozeer een slaaf van commercie als wel ouder. Ik zie het hier in mijn buurt. Degenen die dit soort kattenbakken hebben, zijn over het algemeen oudere mensen die het niet meer aankunnen om een tuin te onderhouden. Aangezien hun kinderen voor hun werk ergens anders wonen is er niemand die hun tuin kan onderhouden. Dus kattenbak.
LikeLike
Ja, dat kan natuurlijk ook. Nochtans is er aan zo’n kattenbakken juist veel onderhoud. Aangewaaide zaden ontkiemen, kiezels worden groen en dan moet je ze zelfs wássen! Zou het dan niet aangenamer zijn de tuin een beetje wilder te laten en de natuur wat dichterbij te brengen?
LikeLike
Al eens gedacht aan een hovenier? 😉
LikeLike
Goe gezegd Menck! 💪🍀
LikeLike
Heel wat bijgeleerd hier. Vooral de ploegzool was me totaal onbekend. Interessant logje!
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel Beekje! Wij leren ook nog elke dag bij dankzij de opzoekingen en interviews voor ons boek. Zo boeiend allemaal 🥰
LikeGeliked door 1 persoon
Het ziet er inderdaad overal heel nat uit. Jammer dat het water niet diep genoeg meer insijpelt.
Als elke particulier met tuin een ecologische en watervriendelijke tuin zou hebben en bovendien zelf ook nog wat eetbaars kweekt, dan zou er veel minder intensieve landbouw moeten zijn. Die landbouw die ook nog veel te veel pesticiden gebruikt.
LikeGeliked door 1 persoon
Ge slaat de nagel op de kop Vief! Vermits er toch wel heel veel tuinen zijn in Vlaanderen, zou dit inderdaad een invloed hebben.
LikeLike
Ploegzool, geldt dat ook voor je eigen moestuin? Moet je die niet meer echt omspitten?
LikeGeliked door 1 persoon
Omspitten is uit den boze. Beter is het om te mulchen en de bovenlaag gedurig levend te houden.
LikeGeliked door 2 people
Haha, gelijktijdig zeiden we hetzelfde 😉
LikeLike
Maar nu staat er veel onkruid op. Dus nu moet ik het nog wel een keer doen vrees ik.
LikeGeliked door 1 persoon
Het mulchen is een mooie en goede manier om onkruidgroei tegen te gaan en te voorkomen.
Vriendelijke groet,
LikeGeliked door 2 people
Maar nu staat het met onkruid, dus je moet eerst toch dat kwijt.
LikeLike
Of het onkruid uittrekken, is dat een optie voor nu? Je kan het misschien losmaken met de woelvork?
LikeLike
Dat doe ik altijd eerst en dan spit ik het eronder
LikeLike
Dat onderspitten is niet nodig. Gewoon de grond een beetje losmaken met de woelvork en vanaf nu er niet meer op lopen.
LikeLike
Als de 40 cm sneeuw weg is ga ik dat doen.
LikeLike
Wow 40 cm, had het al gehoord dat het winterweer bij jullie zo heftig is.
LikeLike
Oei Dorothé?! Spit jij nog in de moestuin?! Daarmee creëer je inderdaad hetzelfde probleem. Eigenlijk maak je best bedden van 1,20 m breed en zo lang als je wil. Rond de bedden wegjes zodat je niet op je teeltbedden moet stappen. Je armen zijn net lang genoeg zodat je vanaf het wegje tot in het midden van je bed kan. Voor de andere kant van je bed sta je dan op het andere wegje. Voor de winter bedek je je bedden met mulch (grasmaaisel en boomblaadjes) zodat er geen onkruid op groeit. De pieren trekken het in de grond en verteren het en geven zo voedingsstoffen aan de bodem. In het voorjaar rijf je wat nog overblijft bij elkaar en doe je het op de composthoop en je kan beginnen zaaien. Lekker lui toch hè? En veel beter voor het bodemleven.
LikeLike
Ik heb maar kleine stukjes in de gewone tuin. Ik werk à la jardinière
LikeGeliked door 1 persoon
Het geheel was me niet onbekend, maar je hebt het hier mooi uiteengezet.
In een stadstuintje is het woekeren met de ruimte. Wij hebben geprobeerd een goed compromis te vinden tussen bestrating, borders en vijver. De bestrating gaan we binnenkort deels vervangen met waterdoorlatend materiaal.
LikeGeliked door 1 persoon
Inderdaad in een klein stadstuintje is dat niet simpel. Je moet toch ergens je tuintafel en stoelen kunnen zetten zonder dat je in de grond zakt hè. Wauw dat jullie gaan investeren in waterdoorlatend materiaal! 😍
LikeGeliked door 1 persoon
Maak je er nou geen te grote voorstelling. Het was geen grote investering. Als het lukt, laat ik het t.z.t. wel zien.
LikeGeliked door 1 persoon
Super!🥰
LikeGeliked door 1 persoon
Leerzaam blog, ik dacht inderdaad dat met al die regen de grondwaterstand wel was aangevuld…….
LikeGeliked door 1 persoon
Was het inderdaad maar zo simpel hè …
LikeGeliked door 1 persoon
Bravo voor dit soort stukjes!
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel Loes!
LikeLike
Ik doe mijn best: water aan achterkant van huis wordt opgevangen in twee grote vaten. Omdat dit bij lange na niet genoeg is om de tuin te besproeien komt er binnenkort nog een groot vat bij.
LikeGeliked door 1 persoon
Super!
LikeLike
Weer heel wat bijgeleerd, er is zoveel dat ons klimaat en onze nabije omgeving beinvloed en stukmaakt. Feit is dat de boeren en de industrie elk jaar weer dieper moeten gaan boren om water te vinden… Dat op zich is al een teken aan de wand vind ik.
LikeLike
Er is inderdaad heel veel wat misloopt Dirk. Gelukkig is de wetenschap daar omtrent er wel al. Nu gewoon nog iedereen overtuigen daarnaar te handelen.
LikeLike
Jee dat van die geploegde landerijen wist ik niet… Hier staat het water in de sloten momenteel zo hoog dat het me logisch leek dat het daardoor kwam, die natte velden. Weer wat geleerd!
LikeLike
Ik vond het ook zo tegenstrijdig: de berichten over ons grondwaterpeil dat nog steeds te laag blijft en de kletsnatte velden die ik zelf zag. Dat zo’n betrouwbare instanties dat bleven zeggen, vond ik raar. Daarom ben ik beginnen zoeken.
LikeGeliked door 1 persoon
Goed bezig Hilde, het kan niet genoeg herhaald worden.
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel Cindy! Het wordt inderdaad veel te weinig gezegd hè. In de media gaat het alleen maar over Covid, wat eigenlijk een klein probleempje is vergeleken met wat er aan de hand is met onze planeet. Ik snap niet goed waarom het nu toch zó moeilijk is om mensen in actie te krijgen.
LikeLike
Dank je. Ik heb hier ontzettend veel bijgeleerd.
Onze buren hebben alle terrassen en hun héle (grote) grond gebetonneerd om er dan kunstgras en kunststruiken op te leggen. Ik was er niet goed toen ik het zag, maar onkruid wieden moet uit den bozen zijn in de toekomst.
Achter ons is een weide die volledig gaat worden volgebouwd.
Een mens zou er moedeloos van worden.
En waar is de tijd van Armand Pien en de straalstroom. Nu begrijp ik beter.
LikeGeliked door 1 persoon
Meen je dat nu?! Alles vol gebetonneerd? En hoe reageert de gemeente daarop? Daar zou ik ook moedeloos van worden. Mijn man zegt altijd dat ik in de politiek moet gaan wat ik absoluut niet wil. Maar als ik zoiets zou zien, zou ik het begot nog overwegen. Ik zit hier effenaf verontwaardigd te wezen! Dikke knuffel omabaard!
LikeLike
Ja ik meen het😉.
En daar heeft niemand over gerept hier in de buurt. Wel met grote ogen gekeken, maar commentaar geven dierf niemand. Ook de gemeente niet. Kunnen zij zich moeien met wat iemand op zijn grond doet?
LikeLike
Ja natuurlijk. Voor zoveel verhardingen moet je toch een vergunning hebben?
LikeLike
Denk ik niet. Alles gebeurt op hun grond? Zij hebben er kunstgras bovenop gelegd
LikeLike
😢
LikeLike
Inderdaad veel water maar je hoort dat het grondwater nog niet op peil is. Er zou dringend een betonstop moeten komen, helaas in BE voor 2050 tegen die tijd…
LikeLike
… staat alles vol beton 😢
LikeGeliked door 1 persoon
Als ergens een bestaand huis is verkocht, kun je er donder op zeggen dat de nieuwe bewoners alle tuinplanten weghalen en de tuin volgooien met tegels. Ik erger me groen en geel. Anderzijds: een eenling bekeert de wereld niet.
De boeren wordt het met het jaar moeilijker gemaakt. Regels, regels, regels. Wanneer je in een land iets wilt veranderen, moet je bij hen beginnen. Zij hebben de wijsheid en de mogelijkheden maar worden vaak als dom weggezet.
Groene groet.
LikeLike
Beplanting weghalen, bestraling aanleggen en daarom heen een ondoordringbare hoge schutting, dat zijn ook mijn ergernissen.
En dan ook nog de praatjes rondstrooien dat ze in de wijk zijn komen wonen vanwege het vele groen ….
Bezorgde groet,
LikeLike
Ai ai ai, hoe hypocriet 😢
LikeLike
Zo triestig hè. We hebben een ander beleid nodig.
LikeLike
Ik denk dat je nog een belangrijke reden voor ons laag grondwaterpeil vergeet: het bewust draineren van drassige landschappen door de landbouw en ook het hoge waterverbruik van sommige industrieën (die grondwater oppompen, maar dat water niet opnieuw in de bodem kunnen laten infiltreren)
Het ziet er erg slecht uit. Grondwaterpeil zal na februari veel lager zijn dan vorig jaar. Zonder ‘natte’ maart gaan we deze zomer echt afzien
LikeLike
Ja inderdaad. En de veeteelt ook nog…
LikeLike
Pingback: Faalt de overheid in aanpak van de overstromingen? | From guestwriters