Drie oorzaken van wateroverlast en toch ons grondwaterpeil niet aangevuld krijgen

De eerste oorzaak, die kunnen we niet direct veranderen: de klimaatopwarming.

Door de klimaatopwarming is het temperatuurverschil tussen de polen van onze planeet en de evenaar kleiner geworden. De polen zijn serieus opgewarmd. Daardoor is de straalstroom ‘lui’ geworden.

De straalstroom ken je waarschijnlijk wel? Wijlen Armand Pien had het daar altijd over. Het is een zeer sterke wind op enkele kilometers hoogte. Hij is duizenden kilometers lang en enkele honderden kilometers breed. Hij kronkelt van west naar oost. Niet alleen boven Europa is er een straalstroom, er zijn er ook bij de evenaar en boven de polen. Dankzij het temperatuurverschil tussen de polen en de evenaar bewegen ze en verandert ons weer.

De straalstroom blijft nu langere tijd constant omdat de temperatuurverschillen tussen de polen en de evenaar niet zo groot meer zijn. Er wordt dus niet meer zo aan hem ‘getrokken’. Daardoor blijven we langer in hetzelfde weersysteem zitten: langdurige droogtes of periodes van zeer veel regen.

De tweede oorzaak: We hebben teveel beton.

De ‘bouwwoede’ van de mens is enorm. We willen grote huizen met grote terrassen errond. Onze straten zijn verhard. De fietspaden en voetpaden zijn zeer netjes verhard zodat ‘onkruid’ niet oprukt. De hype van ‘kiezeltuinen’ met worteldoek eronder is zeer populair. Of kunstgazon, zo makkelijk en geen onderhoud. Maar als het dan eindelijk en gedurende lange periode regent, kan het water niet in de bodem dringen. Het spoelt weg langs de riool. Die kan het overtollige water niet slikken en onze straten overstromen. Maar het grondwaterpeil wordt niet aangevuld.

De derde oorzaak is onze gangbare landbouw.

Is het je ook al opgevallen dat onze velden kletsnat staan? Het water stroomt er gewoon af. Dus is ons grondwaterpeil toch aangevuld, zou je denken? Toch staat dat momenteel nog steeds te laag. Heb je al van het fenomeen ‘ploegzool’ gehoord? Doordat onze landbouwgronden steeds geploegd worden, sterft het bodemleven. De grondlagen worden gekeerd. De bovenste laag die zuurstof bevat en waar organismen leven die zuurstof nodig hebben, komt onderaan terecht door het ploegen. Die organismen sterven door zuurstoftekort. De anaerobe organismen die normaal in de onderste grondlagen leven, komen ineens bovenaan in een zuurstofrijke laag terecht en sterven ook. De bodem is dood en op de diepte waar de ploeg niet kan komen, ontstaat een harde zool waar geen water meer kan doordringen.

Gelukkig zijn er al heel veel mensen die dit doorhebben. Ik word helemaal blij van verschillende initiatieven die we overal zien opduiken. Voor ons boek zijn we daar nu naar op zoek. De interviews met die mensen zijn zo bemoedigend! Het komt wel goed …

64 thoughts on “Drie oorzaken van wateroverlast en toch ons grondwaterpeil niet aangevuld krijgen

 1. Het regenwater van mijn huis wordt via de regenpijp en een ingegraven drainagebuis door mijn achtertuin in de tuinbodem gebracht.
  Het regenwater van mijn tuinschuur gaat met een omlegging naar de natte plek in mijn voortuin gebracht.

  Een aantal ingegraven grote plastic bakken op lage schaduwplekken in mijn voor- en achtertuin zorgen voor stilstaand water in de drogere tijden.

  Natuurvriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

  • Super Rob! De eerste twee systemen zijn dus wadi’s. En de plastic bakken zijn mini vijvertjes. Ik ben zeker dat je dan amfibieën en libellen in je tuin hebt? Of zijn die er niet in Amsterdam?
   Natuurvriendelijke groet terug!

   Like

   • De uitgezette kikkers en/of kikkervisjes redden het niet.
    Libelle zou ik graag zien.
    Feitelijk ben ik vooral muggen aan het kweken.

    Mijn buren zijn druk in de weer met gesloten tuinschuttingen en grote bestratingen.
    Mijn enclave is waarschijnlijk te klein voor het dierenleven.

    Stille groet,

    Like

 2. Het proces is nog omkeerbaar, maar het zal mijns inziens toch vele decennia en tonnen goede wil in beslag nemen. Zulks dient globaal te worden aangepakt, en niet slechts regionaal. Het is een schoentje dat, kortom, enorm wringt.
  Helder en bondig verwoord.
  P.S.: Er is dringend nood aan een bijzonder serieuze gedrags- en smaakverandering bij massa’s mensen. Hoe is het in ’s hemelsnaam zover kunnen komen dat we plastic gras en antiworteldoek zijn gaan omarmen? Slaaf van de commercie?

  Geliked door 1 persoon

  • Och Menck zwijgt, dat plastic gras en die antiworteldoek, daar kan ik me ook zo aan ergeren. Slaaf van de commercie ja, ge zegt daar zoiets. En het moet allemaal makkelijk, snel en proper zijn. Mensen zijn helemaal vervreemd van de natuur en snappen niet meer dat we die nodig hebben. We hebben inderdaad een mentaliteitsverandering nodig. Maar weet je, als 35% van een maatschappij verandert, dan kantelt die. We blijven het dus rustig uitleggen aan iedereen hè …

   Geliked door 1 persoon

  • Nee, niet zozeer een slaaf van commercie als wel ouder. Ik zie het hier in mijn buurt. Degenen die dit soort kattenbakken hebben, zijn over het algemeen oudere mensen die het niet meer aankunnen om een tuin te onderhouden. Aangezien hun kinderen voor hun werk ergens anders wonen is er niemand die hun tuin kan onderhouden. Dus kattenbak.

   Like

 3. Het ziet er inderdaad overal heel nat uit. Jammer dat het water niet diep genoeg meer insijpelt.
  Als elke particulier met tuin een ecologische en watervriendelijke tuin zou hebben en bovendien zelf ook nog wat eetbaars kweekt, dan zou er veel minder intensieve landbouw moeten zijn. Die landbouw die ook nog veel te veel pesticiden gebruikt.

  Geliked door 1 persoon

 4. Het geheel was me niet onbekend, maar je hebt het hier mooi uiteengezet.
  In een stadstuintje is het woekeren met de ruimte. Wij hebben geprobeerd een goed compromis te vinden tussen bestrating, borders en vijver. De bestrating gaan we binnenkort deels vervangen met waterdoorlatend materiaal.

  Geliked door 1 persoon

 5. Weer heel wat bijgeleerd, er is zoveel dat ons klimaat en onze nabije omgeving beinvloed en stukmaakt. Feit is dat de boeren en de industrie elk jaar weer dieper moeten gaan boren om water te vinden… Dat op zich is al een teken aan de wand vind ik.

  Like

  • Ik vond het ook zo tegenstrijdig: de berichten over ons grondwaterpeil dat nog steeds te laag blijft en de kletsnatte velden die ik zelf zag. Dat zo’n betrouwbare instanties dat bleven zeggen, vond ik raar. Daarom ben ik beginnen zoeken.

   Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel Cindy! Het wordt inderdaad veel te weinig gezegd hè. In de media gaat het alleen maar over Covid, wat eigenlijk een klein probleempje is vergeleken met wat er aan de hand is met onze planeet. Ik snap niet goed waarom het nu toch zó moeilijk is om mensen in actie te krijgen.

   Like

 6. Dank je. Ik heb hier ontzettend veel bijgeleerd.
  Onze buren hebben alle terrassen en hun héle (grote) grond gebetonneerd om er dan kunstgras en kunststruiken op te leggen. Ik was er niet goed toen ik het zag, maar onkruid wieden moet uit den bozen zijn in de toekomst.
  Achter ons is een weide die volledig gaat worden volgebouwd.
  Een mens zou er moedeloos van worden.
  En waar is de tijd van Armand Pien en de straalstroom. Nu begrijp ik beter.

  Geliked door 1 persoon

 7. Als ergens een bestaand huis is verkocht, kun je er donder op zeggen dat de nieuwe bewoners alle tuinplanten weghalen en de tuin volgooien met tegels. Ik erger me groen en geel. Anderzijds: een eenling bekeert de wereld niet.
  De boeren wordt het met het jaar moeilijker gemaakt. Regels, regels, regels. Wanneer je in een land iets wilt veranderen, moet je bij hen beginnen. Zij hebben de wijsheid en de mogelijkheden maar worden vaak als dom weggezet.
  Groene groet.

  Like

 8. Ik denk dat je nog een belangrijke reden voor ons laag grondwaterpeil vergeet: het bewust draineren van drassige landschappen door de landbouw en ook het hoge waterverbruik van sommige industrieën (die grondwater oppompen, maar dat water niet opnieuw in de bodem kunnen laten infiltreren)
  Het ziet er erg slecht uit. Grondwaterpeil zal na februari veel lager zijn dan vorig jaar. Zonder ‘natte’ maart gaan we deze zomer echt afzien

  Like

 9. Pingback: Faalt de overheid in aanpak van de overstromingen? | From guestwriters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s