Vlijtige meisjes

Zaterdagmiddag ontdekte ik de eerste honingbij op onze krokussen in de voortuin. Vlug een berichtje naar mijn collega gestuurd: “Zijn jullie dametjes al wakker?” Zij en haar man hebben bijen.

“Jazeker!” antwoordde ze. “Eens boven 12°C vliegen ze. Meestal is dat deze periode rond en net na de middag. Ze vliegen vooral op krokussen, sneeuwklokjes en hazelaar.”

Zondagnamiddag was het daar effenaf een party in de voortuin. Tientallen honingbijen vlogen af en aan. Ik ben er met mijn neus bovenop gaan zitten. Gulzig dat ze waren! Dikke stuifmeelbrokken hingen aan hun pootjes. Hun gezellige gezoem, deed me zo deugd.

Ik heb er een filmpje van gemaakt en doorgestuurd naar mijn collega. Super enthousiast was die. “Ze zijn er zo zwaar mee geladen dat ze bijna niet meer kunnen vliegen!” stuurde ze.

Deze krokussen (Vanguard bio) stopte ik in het najaar van 2018 in de grond. Het zijn verwilderingsbollen en ze zijn inderdaad al serieus vermeerderd. Ik ben zo blij dat de bijen er zo zot van zijn. Want biobloembollen, dat wil zeggen dat ze niet met gif behandeld zijn. Verzamel maar vlijtig dit gezonde stuifmeel meisjes!

39 thoughts on “Vlijtige meisjes

 1. Je hebt die stuifmeelverzamelaars verdorie heel knap in beeld gebracht. Ook te onzent geniet ik dezer dagen volop van de polychrome krokussengroepen die dit jaar stevig terrein hebben veroverd. Februari, 18 graden en volop gezoem en bloei: echt niet normaal meer.

  Like

 2. Jaaa heb de eerste ook gespot afgelopen weekend. En hommels. Waarover ik leerde dat die altijd de vroegste zijn, omdat ze hun lijfje kunnen opwarmen door hun borstspieren te trillen… Maar nu inderdaad ook bijen in de tuin, al heb ik helaas niks vroegbloeiends, er staan alleen sneeuwklokjes. Moet ik dringend gaan veranderen!

  Like

 3. Schitterend filmpje: daar word ik helemaal blij van. Wat een activiteit van de vliegende nectarzoekende dames met het stuifmeel aan de poten.
  De lente is er – hoe dan ook – echt aan het doorbreken.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s