Eigenlijk leerde ik het dit voorjaar aan de kindjes van We-time niet helemaal juist.
Ik liet hen bloemen zaaien voor de bijen en gebruikte daarvoor een mengsel dat ik nog ergens in mijn zadenbakje gevonden had: een carnavalsmengsel. Dit is een mengsel met uitheemse, vrolijke, kleurrijke bloemen: cosmea, slaapmutsjes, meisjesogen, korenbloemen en klaprozen in verschillende kleuren, …

Ik vertelde hen dat onze bijen, vlinders en andere insecten het stuifmeel en de nectar uit de bloemen nodig hebben als voedsel. Op dat moment waren de rosse metselbijen in het insectenhotel boven ons hoofd druk aan ’t uitvliegen. En op de krokussen zaten teddybeertjes, dikke hommels, te brommen.
Kwistig en zeer ijverig strooiden de kindjes de zaden in het rond. Vorige week kwamen ze nog eens op natuurkamp in de tuin en zagen dat het resultaat van hun werk zeer geslaagd was.

Maar ik leerde het hen niet helemaal juist dus hè.
De bloemen die ze gezaaid hebben, zijn eigenlijk ‘kijkbloemen’. Heel mooi voor ons, mensen, maar onze insecten hebben er niet zoveel aan. Zij eten nectar en stuifmeel. Maar het stuifmeel in die uitheemse bloemen is genetisch helemaal anders dan dat van onze inheemse soorten. Veel van onze insecten herkennen het niet en verhongeren.

Honingbijen en meer algemene hommelsoorten eten de nectar wel. Maar meer kwetsbare soorten komen niet aan hun trekken. Ook voor hun voortplanting hebben ze inheemse waardplanten nodig. Het is zelfs zo dat het zaad van die inheemse planten best niet uit het buitenland komt. Biologen ontdekten dat die een genetisch andere samenstelling kunnen hebben dan diegene die in onze streken voorkomen. Een korenbloem gekweekt in Oosterse landen is hier dus volkomen nutteloos. Daarom is het zo belangrijk om als je echt iets wil betekenen voor onze insecten, je zaden koopt bij onze kwekerijen zoals Ecoflora in Halle in plaats van gewoon in het tuincentrum.
In de tuin is dat nu niet zo heel erg. Die is er ook voor de mens en mag ook gewoon mooi zijn. Daarom liet ik de kinderen het mengsel toch zaaien. Maar ik let er wel op dat ik wilde peen, witte dovenetel, paardenbloemen, hondsdraf, … ook hun plaats gun. Onze akkerranden en openbaar groen daarentegen, daar gebruikt men die uitheemse mengsels beter niet.
Nu ben ik wel zeer nieuwsgierig of jullie dit al wisten.

Ik dacht hier een lange reactie te gaan schrijven maar ik ga dat niet doen, ik ga er zelf nog wel iets over schrijven, want ik ben het met die theorie eigenlijk niet helemaal eens, en ik ben er vooral niet van overtuigd dat het aankopen van plantgoed bij ecoflora per definitie dan wel zo’n goede zaak is. Mijn zelfgezaaide Knautia’s komen nu in bloem, tijd om er eens iets over te schrijven.;-)
LikeLike
Zeer benieuwd naar jouw theorie erover. Want ik heb inderdaad gedacht aan jouw Knautia van Ecoflora en die uit de graskant. En de Knautiabij die de Knautia van Ecoflora niet herkent. Maar Cindy begrijpt meer wat ik bedoel. Dit blog is er voor mensen die er allemaal zo niet mee bezig zijn. Als ze al eens wilde bloemen zaaien ipv ‘grasfalt’ hebben we toch al veel bereikt, niet?
LikeLike
Dat heb je nu mooi genuanceerd uitgelegd. In bepaalde FB groepen wordt een ware kruisvaart tegen dit soort mengsels gevoerd, een soort “eigen plant eerst” houding, terwijl dit soort mengsels wel meer mensen over de streep kan trekken om te laten inzien dat het in de tuin allemaal niet zo netjes hoeft om mooi te zijn en dat is volgens mij nog altijd meer winst dan hen meteen op de vingers te tikken voor hun “foute” keuze.
LikeLike
Inderdaad. En ik begrijp die kruistocht helemaal hoor. Maar vele mensen zitten helemaal zo ver nog niet. Als we hen al kunnen uitleggen dat een tuin beter niet ‘netjes’ is, dat is al een grote stap, denk ik. De ‘specialisten’ moeten natuurlijk verder gaan.
LikeLike
O, wat ben ik een ‘kieken’ op dit gebied – ik ken er écht niets van (daarom is het fijn af en toe iets bij te leren op de weblog van een specialist ter zake).
LikeLike
Haha meneer Pannenkoek, je bent fout, helemaal fout! Volgens mij ben je geen kieken maar een haantje.😂
LikeGeliked door 1 persoon
Klopt, want ik leg kromme bruine eieren (en die stinken nogal!).
LikeLike
😂 een typische Pannenkoek-reactie dit!😂
LikeLike
Weer wat bijgeleerd! Het is wel een prachtig zicht.
LikeLike
Ja hè. Ik vind ook dat de kindjes dat prachtig gedaan hebben.
LikeGeliked door 1 persoon
Zou het niet zo zijn dat insecten net als wij ook bij de Griek, de Italiaan, de Chinees op bezoek gaan en de andere smaken leren eten?
LikeLike
Dat zou moeten kunnen hè. Honingbijen en algemene hommels doen dat wel hoor. Het zijn de meer specifieke soorten die we kwijtraken. Nochtans hebben we die ook nodig in het systeem van de biodiversiteit.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik wist dat niet maar ben ook wel benieuwd naar het weerwoord van meneer Fruitberg. We kunnen allemaal van mekaar leren, zoveel is duidelijk.
LikeLike
Ja zeker! Hij is de specialist terzake hè. En ik denk dat ik wel weet waar hij zal mee afkomen. Daar heeft hij helemaal gelijk in. Maar het is wat Cindy zegt he. Als we het van in ‘t begin te moeilijk maken voor mensen die er niets vanaf weten, dan raken die ontmoedigd en gebeurt er helemaal niets.
LikeLike
‘k Schud ‘nee’, ‘k weet/wist het niet dus. Twee bloembakken ‘inheemse veelkleurige’ worden hier druk bezocht. Dat zullen dan wel goeie zijn zeker…!?
Lie(f)s.
LikeLike
De ‘carnavalsmengsels’ zijn niet slecht hoor Lies! Maar de inheemse planten mogen we inderdaad niet vergeten.
LikeLike
Ik wist dat al.. daarom volg ik je blog ! De info hier is top!!
Kijk al uit naar het boek 😉
LikeLike
Oh zo lief! Dankjewel Liebest!😘
LikeLike
Neen, dat wist ik niet, ik ken er eigenlijk heel weinig van. Ik kan alleen maar zeggen dat ik het prachtig vind! Zo’n mooie wilde, kleurrijke bloemenstrook.
LikeLike
Ik vind het ook mooi en makkelijk 😊
LikeGeliked door 1 persoon
In mijn tuin hanteer ik twee principes: 1) het oog wil ook wat en 2) de bijen willen eveneens wat. Combineer beide en iedereen is content.
LikeLike
Voilà! Die twee principes, daar ben ik het volledig mee eens.
LikeLike
De materie is niet nieuw voor me. We proberen er zelf de laatste jaren ook al rekening mee te houden bij de keuze van bloemen. Zo mooi kleurig als in jouw tuin is het dan ook niet momenteel, maar we doen het ermee. 🙂
LikeLike
Dit kleurige stukje zal er volgend jaar niet meer zijn. Ik had hier de vaste planten verplaatst omdat we in september een zwemvijver gaan laten aanleggen. En omdat een blote bodem ook niet zo tof is, heb ik er de kindjes bloemen laten zaaien.
LikeGeliked door 1 persoon
Heel goed! 😄👍
LikeGeliked door 1 persoon
Dat wist ik helemaal niet. Ik probeer er wel op te letten om bloemen te nemen die toegankelijk zijn voor de bijen want dat wist ik vroeger ook niet, dat er bloemen zijn waar ze gewoon niet in raken. Heb je meer info over die inheemse vs uitheemse bijenbloemen?
LikeLike
Ja hoor, eigenlijk gewoon eens ‘carnavalsmengsel’ googelen. Dan kom je oa op artikelen van vlinderstichting.nl, bijenstichting.nl, cruydthoek, enz terecht.
LikeLike
Ik weet dat sinds kort inderdaad en vind dat een beetje spijtig want ik hou wel van die verschillend gekleurde korenbloempjes bijvoorbeeld. bij mij zitten daar ook veel insecten op maar wellicht niet alle soorten dus… Ik ga de volgende jaren misschien zelf een mengeling maken met inheemsen er mee tussen, dan heb ik alles 🙂 .
LikeLike
Goed idee!
LikeLike
Ik had al een inktzwart vermoeden dat zoiets weer niet goed zou zijn. Eigenlijk deprimeert zoiets me. Zoals niet-bio-bloembollen. We zetten ze vol goeie bedoelingen en maken onbewust en ongewenst de catastrofe nog erger.
LikeLike
Ja da’s eigenlijk echt spijtig hè.
LikeLike
Wat je hier vertelt is helemaal nieuw voor mij. De natuur zit heel wat ingewikkelder ineen als we dachten. een heel dikke merci voor deze waardevolle informatie, daar zal ik zeker rekening mee houden !
LikeLike
Wauw tof Dirk! Onze biodiversiteit zal er wel bij varen.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik wist dat ook niet, dacht er ook goed aan te doen die mengsels door mijn kleinkinderen te laten zaaien…..Gelukkig had ik wel wat eigen zaden er doorheen gemengd en wordt bv phacelia druk bezocht
LikeLike
Tja, phacelia is eigenlijk ook niet inheems en de kruistochten zijn ook tegen hen gericht. Maar ik vind het ook toffe planten. Voor mij horen die er ook bij hoor. Honingbijen en algemene soorten smullen er wel van.
LikeLike
Ik had daar inderdaad al over gelezen. Als we elders gaan wonen, wil ik meer tuin, en ga ik daar wel rekening mee houden. Ik zie alleen door de bomen het bos niet meer (of was het omgekeerd?) om te weten wat ik waar kan kopen. (waarbij inderdaad een mengeling van planten voor mens en insect me ideaal lijkt)
LikeLike
Het is inderdaad zeer ingewikkeld geworden he Anne. Als je meer tuin gaat hebben, is het misschien een goed idee je aan te sluiten bij een plaatselijke Veltafdeling. Die doen regelmatig van planten- en zadenruil. En je kan ook steeds voor gratis advies bij hen terecht.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat ga ik dan zeker doen. Bedankt voor de tip 🙂 Er is een oud-collega van me ook aangesloten bij Velt, en ze is ook wel heel erg bezig met haar tuin, dus bij haar kan ik zeker ook al terecht.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat wist ik helemaal niet, heb ook niet zo’n groene vingers maar dergelijke weetjes zijn altijd tiptop.
LikeLike
Ik vind het ook zeer fijn daarover bij te leren. 😊
LikeGeliked door 1 persoon
Het komt dus heel nauw met de keuze van ecologisch verantwoorde (nectarleverende) planten in de tuin. Tenminste, wanneer je met je tuin verantwoord wilt bijdragen aan een klein stukje biodiversiteit.
Ik wist het wel, maar niet, dat van dezelfde soort zelfs de inheemse variëteiten de voorkeur verdienen.
Nu is het helemaal niet “verboden” om in je tuin zo nu en dan wat exoten toe te laten, voor het mooie of wat dan ook. Maar ik laat ook vrij veel aangevlogen kruiden staan, vooral als blijkt dat het insectentrekkers zijn, zoals het steeds maar doorbloeiende knopige helmkruid, met mooie, maar piepkleine bloempjes.
Met jouw – achteraf niet geheel “verantwoorde, maar mooie kruidenmengsel leer je toch maar mooi de kinderen liefde voor planten aan!
Hartelijke groeten van Zem.
LikeLike
Dankjewel lieve Zem! Ik ben het helemaal eens met jou. Het is inderdaad niet verboden wat exoten toe te laten in de tuin. Al vind ik heel de materie wel uitermate boeiend en wil ik het ook zo goed mogelijk doen. Hartelijke groeten terug!
LikeLike
Dat al die fraaie dubbelbloemige varianten niet nuttig zijn voor de bijtjes wist ik al langer, maar dat uitheems of inheems ook een belangrijke keuze is ontdekte ik pas vorig jaar. En toen ik voor het eerst bolletjes ging planten, kwam ik er pas achter dat veel bollen met bestrijdingsmiddelen zijn gekweekt die de beestjes vergiftigen… Soms denk je goed bezig te zijn en ontdek je ineens dat dat niet zo is hè.🙄
LikeLike
Inderdaad. Maar gelukkig is er voortschrijdend inzicht en gaan we het beter doen als we het weten hè…
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, dat wel. Maar ik maak me wel eens boos dat producenten en fabrikanten en wederverkopers nergens mee lijken te zitten. Je moet overal maar zelf achter zien te komen als individu. Wederom denk ik: “maar jullie wonen toch óók op deze planeet?”…
LikeLike
Da’s waar 😢
LikeLike
Pingback: Carnaval – de Fruitberg
Eigenlijk is het niet eenvoudig om tegenwoordig een juiste keuze te maken. met een zoon die lid is van Velt kom ik meer te weten. Maar dit wist ik nog niet, nu dus wel 🙂
LikeLike
Met een zoon die lid is van Velt zit je aan de bron! Super zo’n zoon!
LikeLike