Carnavalsmengsel

Eigenlijk leerde ik het dit voorjaar aan de kindjes van We-time niet helemaal juist.

Ik liet hen bloemen zaaien voor de bijen en gebruikte daarvoor een mengsel dat ik nog ergens in mijn zadenbakje gevonden had: een carnavalsmengsel. Dit is een mengsel met uitheemse, vrolijke, kleurrijke bloemen: cosmea, slaapmutsjes, meisjesogen, korenbloemen en klaprozen in verschillende kleuren, …

Ik vertelde hen dat onze bijen, vlinders en andere insecten het stuifmeel en de nectar uit de bloemen nodig hebben als voedsel. Op dat moment waren de rosse metselbijen in het insectenhotel boven ons hoofd druk aan ’t uitvliegen. En op de krokussen zaten teddybeertjes, dikke hommels, te brommen.

Kwistig en zeer ijverig strooiden de kindjes de zaden in het rond. Vorige week kwamen ze nog eens op natuurkamp in de tuin en zagen dat het resultaat van hun werk zeer geslaagd was.

Maar ik leerde het hen niet helemaal juist dus hè.

De bloemen die ze gezaaid hebben, zijn eigenlijk ‘kijkbloemen’. Heel mooi voor ons, mensen, maar onze insecten hebben er niet zoveel aan. Zij eten nectar en stuifmeel. Maar het stuifmeel in die uitheemse bloemen is genetisch helemaal anders dan dat van onze inheemse soorten. Veel van onze insecten herkennen het niet en verhongeren.

Honingbijen en meer algemene hommelsoorten eten de nectar wel. Maar meer kwetsbare soorten komen niet aan hun trekken. Ook voor hun voortplanting hebben ze inheemse waardplanten nodig. Het is zelfs zo dat het zaad van die inheemse planten best niet uit het buitenland komt. Biologen ontdekten dat die een genetisch andere samenstelling kunnen hebben dan diegene die in onze streken voorkomen. Een korenbloem gekweekt in Oosterse landen is hier dus volkomen nutteloos. Daarom is het zo belangrijk om als je echt iets wil betekenen voor onze insecten, je zaden koopt bij onze kwekerijen zoals Ecoflora in Halle in plaats van gewoon in het tuincentrum.

In de tuin is dat nu niet zo heel erg. Die is er ook voor de mens en mag ook gewoon mooi zijn. Daarom liet ik de kinderen het mengsel toch zaaien. Maar ik let er wel op dat ik wilde peen, witte dovenetel, paardenbloemen, hondsdraf, … ook hun plaats gun. Onze akkerranden en openbaar groen daarentegen, daar gebruikt men die uitheemse mengsels beter niet.

Nu ben ik wel zeer nieuwsgierig of jullie dit al wisten.

49 thoughts on “Carnavalsmengsel

 1. Ik dacht hier een lange reactie te gaan schrijven maar ik ga dat niet doen, ik ga er zelf nog wel iets over schrijven, want ik ben het met die theorie eigenlijk niet helemaal eens, en ik ben er vooral niet van overtuigd dat het aankopen van plantgoed bij ecoflora per definitie dan wel zo’n goede zaak is. Mijn zelfgezaaide Knautia’s komen nu in bloem, tijd om er eens iets over te schrijven.;-)

  Like

  • Zeer benieuwd naar jouw theorie erover. Want ik heb inderdaad gedacht aan jouw Knautia van Ecoflora en die uit de graskant. En de Knautiabij die de Knautia van Ecoflora niet herkent. Maar Cindy begrijpt meer wat ik bedoel. Dit blog is er voor mensen die er allemaal zo niet mee bezig zijn. Als ze al eens wilde bloemen zaaien ipv ‘grasfalt’ hebben we toch al veel bereikt, niet?

   Like

 2. Dat heb je nu mooi genuanceerd uitgelegd. In bepaalde FB groepen wordt een ware kruisvaart tegen dit soort mengsels gevoerd, een soort “eigen plant eerst” houding, terwijl dit soort mengsels wel meer mensen over de streep kan trekken om te laten inzien dat het in de tuin allemaal niet zo netjes hoeft om mooi te zijn en dat is volgens mij nog altijd meer winst dan hen meteen op de vingers te tikken voor hun “foute” keuze.

  Like

  • Inderdaad. En ik begrijp die kruistocht helemaal hoor. Maar vele mensen zitten helemaal zo ver nog niet. Als we hen al kunnen uitleggen dat een tuin beter niet ‘netjes’ is, dat is al een grote stap, denk ik. De ‘specialisten’ moeten natuurlijk verder gaan.

   Like

  • Ja zeker! Hij is de specialist terzake hè. En ik denk dat ik wel weet waar hij zal mee afkomen. Daar heeft hij helemaal gelijk in. Maar het is wat Cindy zegt he. Als we het van in ‘t begin te moeilijk maken voor mensen die er niets vanaf weten, dan raken die ontmoedigd en gebeurt er helemaal niets.

   Like

 3. ‘k Schud ‘nee’, ‘k weet/wist het niet dus. Twee bloembakken ‘inheemse veelkleurige’ worden hier druk bezocht. Dat zullen dan wel goeie zijn zeker…!?
  Lie(f)s.

  Like

 4. Dat wist ik helemaal niet. Ik probeer er wel op te letten om bloemen te nemen die toegankelijk zijn voor de bijen want dat wist ik vroeger ook niet, dat er bloemen zijn waar ze gewoon niet in raken. Heb je meer info over die inheemse vs uitheemse bijenbloemen?

  Like

 5. Ik weet dat sinds kort inderdaad en vind dat een beetje spijtig want ik hou wel van die verschillend gekleurde korenbloempjes bijvoorbeeld. bij mij zitten daar ook veel insecten op maar wellicht niet alle soorten dus… Ik ga de volgende jaren misschien zelf een mengeling maken met inheemsen er mee tussen, dan heb ik alles 🙂 .

  Like

 6. Ik had al een inktzwart vermoeden dat zoiets weer niet goed zou zijn. Eigenlijk deprimeert zoiets me. Zoals niet-bio-bloembollen. We zetten ze vol goeie bedoelingen en maken onbewust en ongewenst de catastrofe nog erger.

  Like

 7. Ik wist dat ook niet, dacht er ook goed aan te doen die mengsels door mijn kleinkinderen te laten zaaien…..Gelukkig had ik wel wat eigen zaden er doorheen gemengd en wordt bv phacelia druk bezocht

  Like

  • Tja, phacelia is eigenlijk ook niet inheems en de kruistochten zijn ook tegen hen gericht. Maar ik vind het ook toffe planten. Voor mij horen die er ook bij hoor. Honingbijen en algemene soorten smullen er wel van.

   Like

 8. Ik had daar inderdaad al over gelezen. Als we elders gaan wonen, wil ik meer tuin, en ga ik daar wel rekening mee houden. Ik zie alleen door de bomen het bos niet meer (of was het omgekeerd?) om te weten wat ik waar kan kopen. (waarbij inderdaad een mengeling van planten voor mens en insect me ideaal lijkt)

  Like

  • Het is inderdaad zeer ingewikkeld geworden he Anne. Als je meer tuin gaat hebben, is het misschien een goed idee je aan te sluiten bij een plaatselijke Veltafdeling. Die doen regelmatig van planten- en zadenruil. En je kan ook steeds voor gratis advies bij hen terecht.

   Geliked door 1 persoon

   • Dat ga ik dan zeker doen. Bedankt voor de tip 🙂 Er is een oud-collega van me ook aangesloten bij Velt, en ze is ook wel heel erg bezig met haar tuin, dus bij haar kan ik zeker ook al terecht.

    Geliked door 1 persoon

 9. Het komt dus heel nauw met de keuze van ecologisch verantwoorde (nectarleverende) planten in de tuin. Tenminste, wanneer je met je tuin verantwoord wilt bijdragen aan een klein stukje biodiversiteit.
  Ik wist het wel, maar niet, dat van dezelfde soort zelfs de inheemse variëteiten de voorkeur verdienen.
  Nu is het helemaal niet “verboden” om in je tuin zo nu en dan wat exoten toe te laten, voor het mooie of wat dan ook. Maar ik laat ook vrij veel aangevlogen kruiden staan, vooral als blijkt dat het insectentrekkers zijn, zoals het steeds maar doorbloeiende knopige helmkruid, met mooie, maar piepkleine bloempjes.
  Met jouw – achteraf niet geheel “verantwoorde, maar mooie kruidenmengsel leer je toch maar mooi de kinderen liefde voor planten aan!
  Hartelijke groeten van Zem.

  Like

  • Dankjewel lieve Zem! Ik ben het helemaal eens met jou. Het is inderdaad niet verboden wat exoten toe te laten in de tuin. Al vind ik heel de materie wel uitermate boeiend en wil ik het ook zo goed mogelijk doen. Hartelijke groeten terug!

   Like

 10. Dat al die fraaie dubbelbloemige varianten niet nuttig zijn voor de bijtjes wist ik al langer, maar dat uitheems of inheems ook een belangrijke keuze is ontdekte ik pas vorig jaar. En toen ik voor het eerst bolletjes ging planten, kwam ik er pas achter dat veel bollen met bestrijdingsmiddelen zijn gekweekt die de beestjes vergiftigen… Soms denk je goed bezig te zijn en ontdek je ineens dat dat niet zo is hè.🙄

  Like

 11. Pingback: Carnaval – de Fruitberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s