Fietssnelweg F 27 ‘Leirekensroute’

Eigenlijk moet ik toegeven dat ik het niet zo heel erg gevolgd heb. Want van politieke discussies en welles-nietes spelletjes word ik niet echt gelukkig. Maar in het kader van de recente overstromingen en klimaatrampen, zelfs in België, is dit wel zeer actueel geworden.

Ik heb de toestemming van de voorzitter van onze plaatselijke Natuurpuntafdeling om een stukje van de afdelingsnieuwsbrief te delen.

Volgens de laatste ontwikkelingen is de gemeente afgestapt van het oorspronkelijke plan om de verlenging van het fietspad ten noorden van de Watermolenstraat volledig te laten verlopen langs de oude spoorbedding tot aan het treinstation. Uiteindelijk zien ook zij in dat de impact op de bestaande natuur en bos toch zeer groot zijn. Er werd een bijkomende studie uitgevoerd naar alternatieve tracés die elk een score kregen via een multicriteria-analyse. Na beraadslaging kiezen de gemeente en de provincie nu voor een scenario waarbij deels wordt afgeweken van het historische tracé. Deze zogenaamde variant 7 dwarst de Watermolenstraat en volgt de oude treinbedding tot net voorbij de visput (Kalkput) om dan diagonaal een laaggelegen  weide te kruisen en iets verderop aansluiting te geven op een veldbaantje naar de Drietorenstraat.   

Natuurpunt en de buurtbewoners blijven echter bij hun standpunt dat een functionele fietssnelweg F27 hier niet nodig is en dat variant 2 via de Watermolenstraat en Drietorenstraat te verkiezen is als veilige fietsverbinding langs bestaande wegen. De multicriteria-analyse is een subjectieve beoordeling waarbij sommige criteria als extra  betonnering, zwerfvuil, versnippering en andere negatieve aspecten niet aan bod komen. Het voorkeursscenario van gemeente en provincie loopt nog steeds een tweehonderdvijftig meter op de vroegere spoorbedding met het onvermijdelijke gevolg dat volwassen bomen zullen moeten gekapt worden. Uiteraard zal de natuur en het rustgebied van vele dieren worden verstoord. De weide die diagonaal gekruist wordt, is een overstromingsgevoelig weiland dat elke winter onder water komt te staan! Hier een fietsostrade doortrekken is totaal onverantwoord. Gebruik het voorziene budget o.a. om de bestaande route te verbeteren en om de veiligheid, vooral ter hoogte van de oversteekplaatsen, te versterken. Het geld verkwisten aan de dure aankoop (onteigening) van bos en landbouwgronden om deze te betonneren, te versnipperen, op te hogen,… en het mooie landschap te ontsieren, is niet meer van deze tijd en in tegenspraak met de eigen doelstellingen van de overheid  (betonstop, ontsnippering, ruimte voor water, meer bos,…).
We hopen dat gemeente en provincie zich nog bedenken en kiezen voor de meest logische oplossing, nl. de bestaande route via de Watermolenstraat en de  Drietorenstraat

foto Eric Daelemans – Foto van 4/02/2021 – fietssnelweg F27 gaat door lage, natte weide van linksboven (visput of ‘Kalkput’) naar rechtsonder! 
foto Eric Daelemans – Foto van 4/02/2021 – de 4 meter brede fietssnelweg F27 volgt het water: komende van links en via het veldbaantje naar de Drietorenstraat

Ik ben zeker niet tegen fietssnelwegen, integendeel! We kunnen echt nog wat leren van onze Noorderburen wat fietsinfrastructuur betreft. Maar hier snap ik de gemeente en provincie niet. Vooral omdat er in de Watermolenstraat zelf een mooi breed fietspad is en in de Drietorenstraat nieuwe, brede fietspaden zijn aangelegd. Waarom moet 400 meter daarnaast natuur- en overstromingsgebied opgeofferd worden? Ik vraag me zelfs af of de afstand die de fietsers zouden moeten afleggen langs die fietssnelweg niet hetzelfde is als langs de bestaande wegen. Ik begrijp de buurtbewoners en onze Natuurpuntafdeling. Als dat overstromingsgebied verhard en opgehoogd wordt, waar moet het water dan naartoe? En moesten gemeenten niet gaan ontharden en meer ruimte aan natuur geven ipv verharden?

Hier kan je ook op Ring-tv nog eens zien waarover het gaat.

Wat heb ik gemist waardoor ik de gemeente en provincie niet snap?

29 thoughts on “Fietssnelweg F 27 ‘Leirekensroute’

 1. Het is me wat met de fietspaden in België. Wat een plezier om in NL te fietsen, daar kunnen zoveel landen iets van leren. Zeker als er ook wateroverlast is, want ook in waterwerken is men hier keigoed.
  Ooit zond ik een brief naar de minister van verkeer in België om te tonen hoe men hier fietspaden maakte die tegelijk sloot zijn. Fietscaissons. Twee vliegen in één klap. Het kan.

  Geliked door 3 people

 2. Onbegrijpelijk. En dan heb ik het op de reactie van Natuurpunt. Het is hier krek hetzelfde verhaal. Die mannen hier weten niet waarom er een fietssnelweg moet komen, omdat ze nooit of amper met de fiets rijden. Die zien fietsen hooguit als een recreatieve bezigheid om eens een koffie te gaan drinken in een café. Wanneer je naar een natuurpuntactiviteit gaat, staan zij er steevast met de wagen.
  Een fietssnelweg is een snelle verbinding tussen steden, die er voor moet zorgen dat fietsers zo weinig mogelijk tijd verliezen om van punt A naar punt B te fietsen, en waar ze in alle veiligheid snel kunnen rijden. Zowel in de donkere wintermaanden als in de zomer.
  Mensen die suggereren dat het gebruik van een fietspad langs bewoning en met oversteekplaatsen voor wegen een surrogaat is voor een fietssnelweg, hebben duidelijk niet veel van de problematiek begrepen van mensen die lange woon-werkverkeer afstanden afleggen met de fiets. In Nederland is de ruimtelijke ordening anders, en lopen zo’n fietspaden buiten de bebouwde kom niet langs oprit na oprit van woningen (die indien ze omhaagd zijn levensgevaarlijk zijn voor een fietser die 30 km/h rijdt).
  Het inrichten van fietssnelwegen verhoogt aanzienlijk het aandeel van mensen die de fiets nemen om naar hun werk te gaan, en zorgt ervoor dat die mensen dat veilig kunnen doen. Op het stuk tussen Antwerpen en Brussel zijn er soms vertragingen op de fietssnelweg vanwege de drukte… De klimaatwinst die je met dat extra fietsverkeer boekt is veel belangrijker dan die bomen die moeten omgehakt worden.

  Ik heb die twee straten eens opgezocht. Dat fietspad op de drietorenstraat zou ik dus nooit nemen, levensgevaarlijk, zo’n fietspad aan één kant van de weg met zoveel opritten. Wanneer je op deze positie als fietser aan 25 km/h afgereden komt en die golf achteruit rijdt, lig je als fietser in de kliniek: https://www.google.com/maps/@51.0017714,4.2828157,3a,75y,76.19h,74.44t/data=!3m7!1e1!3m5!1sAO6eczEklvXrmMpsLP1oig!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fpanoid%3DAO6eczEklvXrmMpsLP1oig%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D5.397146%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i16384!8i8192
  Je kan op zo’n gevaarlijke plaatsen vertragen, maar wanneer je constant moet vertragen wordt het verschil tussen fietsen en de wagen nemen te groot en blijft de fiets staan…

  Voor die wateroverlast zijn er trouwens oplossingen, die ook nog niet zo duur hoeven te zijn.

  De enige reden waarom ik nog lid ben van Natuurpunt is omdat de lokale, Tiense afdeling, wel bestaat uit mensen die de fiets gebruiken, en in tegenstelling tot alle omliggende afdelingen dus wel een fietssnelweg steunt.

  Geliked door 2 people

  • Mmm ja, dat heb ik dus gemist. Deze redenering snap ik wel. Al blijf ik het wel bijzonder spijtig vinden dat ze hier zouden zo’n brede strook verharden. Misschien kan er met het voorstel van Bea een compromis gevonden worden?

   Like

   • Even schetsen: de brief van Koen Marcoen is gericht naar de gezagsdragers. Koen is iemand die haast dagelijks een stuk Leirekensroute aflegt. De natuurliefhebbers onder de woonwerkfietsers zoals Koen en ook andere speedpedelecers die ik ken, staan niet meteen te springen voor een fietssnelweg.

    Like

  • Beste

   Ik fiets al jaren geregeld naar het werk in Brussel. Sinds vprig jaar lease ik een speedpedelec en gebruik ik enkel nog die fiets om naar het werk te gaan. Daarnaast ben ik ook een recreatief fietser met racefiets en mountainbike. Ik geef dit even mee zodat u er niet aan twijfelt dat ik weet waarover ik spreek in deze mail.

   De Leirekensroute ligt mij nauw aan het hart. Ik ken elke meter van de route, en als ik hoor en lees wat de plannen zijn met deze mooie fietsweg dan kan ik dat niet begrijpen, vandaar dat ik zo vrij ben om enkele vragen te stellen.

   Hoe is het mogelijk dat men in tijden van droogte en zakkende grondwaterpeilen een fietsroute over kilometers massaal gaat verharden? Wie heeft er in godsnaam behoefte aan een pad van vier meter breed behalve dan de norm die verreist dat een fietssnelweg vier meter breed moet zijn.

   Hoe kan je het ecologische van fietsen verenigen met het ongetwijfeld vernietigen van alle bermen, struiken en bomen langs een nu nog mooie groene corridor? Die natuur is juist de charme van de Leirekensroute. In Merchtem en Opwijk moeten er al “waardevolle” bomen gerooid worden. Een sticker met “alweer een auto minder” op de fiets maar duizenden kubieke meters beton onder de fiets. Dezelfde regering die sinds kort onthardingsambtenaren aanstelt en premies uitdeelt om je oprit waterdoorlatend te maken, gaat straks kilometers groen onder beton begraven zodat we op een milieuvriendelijke manier naar het werk kunnen! Dat vloekt enorm.

   Mogelijk denkt u nu dat het doel de middelen heiligt maar welk doel bedoelt u dan? In Aalst – een familielid zit in het Aalsterse gemeentebestuur – kloppen ze zichzelf op de borst dat er eindelijk iets gedaan wordt voor de pendelaars die van Aalst naar Brussel fietsen. Alleen, als je naar Brussel fietst neem je niet de Leirekensroute want dan kom je uit in Steenhuffel en rijd je heel veel kilometers om. Net zoals een treinreiziger geen stoptrein neemt als er een snellere verbinding is, zal een fietser geen omweg maken op weg van en naar het werk.

   Het schrijnende is dat fietsers straks op erbarmelijke (of helemaal geen) fietspaden in Opwijk, Droeshout en Wemmel mogen blijven botsen terwijl er ongetwijfeld heel veel geld gespendeerd zal worden aan een “snelweg” die nauwelijks om die reden zal gebruikt worden. Enkel een snel en veilig traject van Londerzeel naar Mechelen klinkt me als logisch en nuttig.

   Kan u me zeggen waar het draagvlak voor deze plannen vandaan komt? Als je het wegdek van de Leirekensroute zou vernieuwen (en onderhouden!!), een half metertje zou verbreden en slimme verlichting zou plaatsen, dan heb je alles wat nodig is om de fietser te plezieren. De tunnel onder de Moorselbaan in Aalst is een prima initiatief maar waar komt de vraag naar een fietssnelweg eigenlijk vandaan? Zijn er metingen gebeurd? Is er een enquête rondgestuurd?

   Ik zie in de zomer veel recreatieve fietser maar ik kan u met een gerust geweten zeggen dat er op druilerige of koude herfst- en winterdagen ’s morgens noch ’s avonds veel fietsers te zien zijn. Ook in het donker heb ik het pad meestal voor mij alleen. Kortom, ik heb nog nooit de aantallen fietsers gezien die een fietssnelweg zouden kunnen rechtvaardigen.

   Hoe gaat u ook de verschillende gebruikers van het Leireken kunnen verenigen? Er is een grote spreidstand tussen het pure woon-werk verkeer en het recreatieve karakter dat u op de site voorstelt. Stel dat ik de fietssnelweg zou gebruiken…De slechte staat van de fietspaden in Vlaanderen laat het zelden toe maar waar het kan haal ik wel 48km/u. Moeten de recreatieve fietsers, de gepensioneerden, de mensen die hun kinderen leren fietsen, de wandelaars en de mensen in een rolstoel dan allemaal voor mijn snelle fiets wijken?

   Ik hoor het u zeggen. Net daarom moeten we verbreden. Toch niet. Op momenten dat mensen van en naar het werk fietsen is de Leirekensroute goed zoals ze nu is.

   Ik stel me ook heel veel vragen over de kruispunten. Tussen Moorsel en Steenhuffel wordt de route minstens 10 keer onderbroken. Op sommige kruispunten hebben fietsers nu voorrang gekregen. Bedankt daarvoor maar ik ga niet aan 40km/u die talloze kleine straatjes kruisen en blindelings de voorrang nemen. Wat doe je trouwens met de spoorweg in Opwijk, de Brusselse Steenweg en het centrum van Peizegem? Miljoenen spenderen aan fietstunnels want niet moeten stoppen is toch de bedoeling van een snelweg?

   Wist u dat ik in Brussel met mijn speedpedelec wettelijk niet eens op het (erg slechte) fietspad naast de Lambermontlaan mag rijden en daarom vaak tussen de auto’s op een drievaksbaan ga fietsen! Het aantal keren dat een auto me net niet aanreed is niet meer te tellen. Ik ben dus blij met elke morzel vooruitgang op gebied van fietsinfrastructuur en veiligheid.

   Alleen, de plannen met de Leirekensroute zijn geldverslindend, megalomaan en getuigen van erg weinig visie. Ga gerust even fietsen op de nieuwe strook fietssnelweg tussen Meise en Strombeek. Ben ik er het voorbije jaar s’ ochtends al een keer meer dan tien fietsers tegengekomen? Ik denk het niet. Drie kilometer verder in de stad wordt er wel meer en meer gefietst en struikel je over de gevaarlijke situaties, daar liggen de echte noden. Daar iets aan veranderen ligt politiek waarschijnlijk veel moeilijker dan een bestaande route om zeep te helpen en te verkopen als fietsvriendelijk. Het is schrijnend om te zien hoe politici die waarschijnlijk nog nooit met de fiets naar het werk gereden hebben, dit overbodig project al volop in de etalage zetten.

   Een fietssnelweg tussen Aalst en Steenhuffel? Renoveer liever de Leirekensroute en leg met de rest van het geld een degelijk fietspad tussen Steenhuffel en Brussel. En in Droeshout, Mollem, Wemmel, Wolvertem enz. Die fietspaden liggen er trouwens al, er moet geen grasspietje voor verdwijnen, alleen liggen ze in een erbarmelijke staat.

   We leven in een tijd waarin elke gerooide boom en elke vierkante meter die verhard wordt er een teveel is. De Leirekensroute is een egel die oversteekt, een Vlaamse gaai die met je meevliegt, een zwerm rouwvliegen, het dichte bladerdek dat je enigszins beschut tegen de regen. Evengoed is het een koppel mensen op een bankje of een boer op een gammele fiets. Zoals gezegd kan ik niet begrijpen waarom dat fietspad een betonnen woestijn voor een handvol snelle pendelaars moet worden. Andermaal. Hoe kan je dat verenigen met het ecologische aspect van fietsen?

   Ik hoop dat er iemand in de organisatie van deze transitie toch nog de overbodigheid ervan inziet en de noden van de fietser kan verzoenen met die van de natuur en ons klimaat.

   De Leirekensroute zal anders niet langer de Leirekensroute zijn maar gewoon een van de vele strepen nutteloos beton in dit land.

   Alvast bedankt voor jullie feedback

   Koen Marcoen,
   Fietser en natuurliefhebber
   Herdersem

   Like

 3. Gisteren urenlang gewandeld, onder andere bezijden een lang fietspad dat geheel uit waterdoorlatende fijne gravel bestond. Ja, dat was in België, meer bepaald in Knokke-Heist. Het fietspad lag er piekfijn bij en de regen kan erin dringen. Zo kan het dus ook. Waarom niet overal?

  Geliked door 1 persoon

 4. Langs de eerste honderden meters van de Drietorenstraat (vanaf de Watermolenstraat)is er GEEN fietspad en heel gevaarlijk om te fietsen …de oplossing van de gemeente is top en zo zullen we ook kunnen wandelen langs dat huidig ondergelopen pad!! Maar ja mensen zijn niet belangrijk

  Like

  • Ik denk dat mensen juist wel belangrijk zijn en dat het daardoor zo moeilijk is om een goede oplossing te vinden. Ene die niet kortzichtig is en waar zowel buurtbewoners, natuur en passanten beter van worden.

   Like

 5. Ook in Nederland zijn er problemen rondom fietspaden. En er zijn zeer zeker ook heel veel slechte fietspaden. De samenwerking tussen de verantwoordelijke gemeente of het Rijk laat vaak te wensen over. Onderhoud is sluitpost vaak.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik begrijp totaal niet waarom ze het bestaande traject van de Leirekensroute nu willen aanpassen en dat er daarvoor bestaande natuur voor moet worden opgeofferd !, met alle toekomstige overstromingen tot gevolg. Hier bij ons hetzelfde met de fiets”snelweg” naast de bestaande én vernieuwde spoorlijn Aalst-Brussel. Je moet meer (gevaarlijke !) kruispunten oversteken en de fietssnelweg een stukje verlaten, omdat ze alle bruggen verkeerd hebben gebouwd. Levensgevaarlijk is dat ! Dat noem ik smossen met belasting geld ! Alle politici die dat beslist hebben, zouden hun onmiddelijke C4 moeten krijgen. Ik kan me echt kwaad maken, bij zoveel onkunde en rond de pot gedraai.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s