Mooie plantencombinaties eind juli

LievesGarden begon er ooit mee en ik deed haar al een paar keren na. Zie bij categorieën aan de rechterkant van je scherm onder ‘Mooie plantencombinaties’. Eigenlijk zou ik er in het voorjaar eens moeten aan denken want dan zijn er hier ook toffe.

Gele en blauwachtige kleuren staan in de kleurencirkel tegenover elkaar. Als je die combineert, versterken ze beiden. Hier staat het gele Sint-Janskruid bij het blauwe Slangenkruid. In het midden ruig klokje (Campanula trachelium). De lila knopjes ertussen is Knautia arvensis. De lila metershoge pluimen zijn Veronicastrum virginicum ‘Lavendelturm’
De hevig roze prikneus (Lychnis coronaria) met warm gele Hemerocallis ‘Aten’ in knop en een gele Alant achteraan. Links een witte aangewaaide en niet als onkruid veroordeelde Achillea (duizendblad), achteraan de lila Veronicastrum ‘Lavendelturm’ en vooraan in het midden één bloem van Verbena bonariensis
Gele Kokardebloem (Gaillardia) uit de Malderse zadendoos gecombineerd met Lychnis coronaria. Achteraan gele Alant. Links achteraan oranje Hemerocallis. Daarvoor de zaaddozen van Lupine en Ruig klokje (Campanula trachelium)

Ik vind het plezant om planten te combineren in de tuin en zo ‘wilde boeketten’ te vormen. Ik begrijp eigenlijk niet zo goed de ‘strakke tuin concepten’. Het kan misschien rustgevend en netjes zijn maar mij gaat dat al snel vervelen. Niks te ontdekken daar en om dat netjes te houden, daar ben je toch slaaf van? Hier is in de tuin werken geen slavernij maar elke keer opnieuw een feest.

24 thoughts on “Mooie plantencombinaties eind juli

 1. Mooie combinaties. Hier hebben de vogels (duiven vooral) voor de gele toets gezorgd door overal zonnebloemen te zaaien.
  Ze zitten aan het kippeneten, er komen bloemen van en de uitgebloeide gaan weer deels naar de kippen. De natuur maakt de cirkel rond.

  Like

 2. Soortgelijke combinaties galore te onzent. Ik zou er tientallen blogstukjes willen over schrijven, doch ik vind verdorie de tijd en de puf niet.
  Een strakke tuin past soms wel eens in het grotere geheel, maar voldoening schenkt een dergelijk concept me zelden. Wel veel (scheer)werk, en dat is in mijn geval dan weer wél mooi meegenomen. 😉

  Like

  • Haha inderdaad zo’n strakke tuin kost ook inderdaad veel meer. Goed voor de economie maar niet voor de ecologie. 😉
   Enkele blogstukjes dan over jullie combinaties? Please? Ikke zeer geïnteresseerd…

   Like

 3. Leuk al die kleuren! Bij mij is de tuin inderdaad wat opgeruimder, niet strak, maar dat kan een kwestie van smaak zijn of de beleving die je hebt bij een tuin.Ik probeer hem in ieder geval bij- en vlindervriendelijk te hebben. Ik denk dat jij ook een flinke tuin hebt kwa oppervlak? Dat is misschien ook anders dan dat je een postzegeltuintje hebt….

  Geliked door 1 persoon

  • Ja naar Nederlandse normen hebben wij een hele grote tuin: 21 aren ( wel met het huis erbij). Da’s een grote oppervlakte dat we van de natuur overnemen. Daarom vind ik het mijn plicht om het niet allemaal té netjes te houden. De natuur tot zo dicht mogelijk bij ons brengen ipv onze cultuur steeds maar uit te breiden en natuur te verdringen. Maar met een postzegeltuintje kan dat inderdaad al snel te rommelig lijken.

   Geliked door 1 persoon

   • Da’s zéker een aardige maat! Zou ‘k ook wel willen, maar ik moet inderdaad af en toe ingrijpen in de begroeide postzegel. Hoewel ie nou niet bepaald ‘netjes’ of ‘strak’ te noemen is… Als de beestjes het maar leuk vinden!

    Like

 4. Het is echt een feest in jouw tuin, écht genieten.
  Die Veronicastrum virginicum ‘Lavendelturm is een topper, die met veel planten combineert.
  Hij breidt zich hier langzaam uit, zodat ik een mooi groepje heb. Valt ook niet meteen om, hoewel windvlagen tijdens onweersbuien; daar gaan de meest planten even van liggen.
  Hartelijke groet, Zem.

  Like

 5. Zo’n ‘wilde’ tuin, dat is een plezier om in te vertoeven en ook om in te werken denk ik.
  Volgend jaar ga ik nog een paar meter gazon ombouwen als extra bloemen en kruiden tuintje (en dan moet ik minder gras afmaaien, nog een groot voordeel 😉 )

  Like

  • Dan moet je vooral eens zoeken op prairieplanten omabaard. Echinacea, Helenium, Asters, Teucrium, Rudbeckia, … Die bloemen allemaal in de zomer/herfst. Die combineren met biobloembollen van Velt (je zoon heeft korting) en voorjaarsbloeiers zoals geraniumsoorten, margrieten, vergeet-mij-nietjes, … en je hebt het hele jaar door kleur. 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s