Pronkbonen

Hebben jullie ook al zo’n goesting in de lente nu je begint te zien dat de dagen al een heel klein beetje aan ’t lengen zijn?

Wij zijn terug met de Malderse zadendoos begonnen. We hebben er nu zelfs twee dozen van gemaakt opdat we mensen nog sneller kunnen bereiken. Wie in Malderen of dichte omgeving woont, kan nog altijd meedoen. Het opzet is simpel. Je krijgt de doos, haalt er uit wat je graag wil zaaien en als je zelf zaadjes over hebt, mag je die er in steken. Dat laatste is niet verplicht. Maar misschien wil je dan wel zaadjes oogsten voor het jaar nadien. Want onze bedoeling is om in Malderen zoveel mogelijk dingen te zaaien.

Vorig jaar zaten er in die doos mooie grote pronkbonen (Phaseolus coccineus). Ik had die ooit al eens in een tuin zien bloeien dus wilde die wel eens proberen.

Zalig! Ik heb daar kunnen van plukken en weken na elkaar boeketjes van maken. Na de bloemen kwamen de peulen. Die kan je eten als snijbonen. Maar ik vond ze nogal ruw en mijn gezin is niet zo zot van snijbonen. Dus dat hebben wij niet gedaan. Eens de peulen geel werden en droogden in de wind, heb ik de bonen geoogst en binnen laten verder drogen.

Die een nachtje laten weken, drie kwartiertjes koken en dan een hartige bonensoep en heerlijk verwarmende ratatouille mee maken.

En natuurlijk hield ik wat bonen over om dit voorjaar weer te planten.

26 thoughts on “Pronkbonen

 1. Hier zijn ze in principe ook niet zo zot van de pronkbonen, maar als ge ze héél fijn snijdt (nog iets dunner dan wat ge zou doen met snijbonen, dan valt dat allemaal nog goed mee 🙂 Hoe jonger geoogst, hoe malser de peul. Naar’t schijnt is de pronkboon zelfs meerderjarig als je de kluit goed verzorgt in de winter

  Geliked door 1 persoon

 2. Laat het voorjaar maar beginnen, alle zaden liggen klaar. Mooi initiatief met jullie zadendoos! Ik zou er eigenlijk niet aan denken die bloemen in een vaas te zetten, maar kan natuurlijk ook!

  Geliked door 1 persoon

 3. Je doet me met je bonen denken aan mijn vader (zaliger)…
  Die had elk jaar opnieuw weer andere bonen die hij op de een of andere manier kon laten groeien in zijn moestuin.
  Vandaag was het een lekker (wandel) weertje, maar de echte lente, daar moeten we nog wat op wachten hé ?

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s