Razzia

Het is gebeurd! Jaren en jaren waren ze me al aan ’t ‘ambeteren’ en nu was het plots rood geworden voor mijn ogen. Het moest gedaan zijn! Met de grove borstel ging ik erdoor gaan! Niks maar dan ook niks zou ik nog heel laten!

Ik heb me helemaal laten gaan vorig weekend. Zie mezelf nog hijgend en in het zweet staan maar de overwinning smaakte zo zoet. Allemaal, echt allemaal legden ze het loodje. Niet zonder weerstand en zo geniepig maar bij elke afknapping groef ik nog een stukje dieper. Genadeloos!

Hoe het kwam dat ik zoveel energie had? Aha, net Corona overwonnen en naast die ambetante virussen wilde ik deze sloebers ook temmen. De winter duurt me ook al te lang en ik wil terug buiten spelen.

Je kent ze waarschijnlijk wel: die mooie, frêle, witte bloemetjes in de vorm van een ‘pispotje’? De planten draaien zich overal rond en eens je ze in de tuin hebt, raak je er niet meer vanaf. Ze waren meegekomen met enkele planten die ik van een tante gekregen had. Ik had het helemaal gehad met die haagwinde!

Haagwinde (Convulvus sepium) is een pest voor tuinen. Hij komt heel laat in het voorjaar op zodat je niet direct in de gaten hebt dat hij er is. En dan groeit hij verschrikkelijk snel, overal rond en doorheen. Als je hem laat gaan, verstikt hij met zijn bladeren de andere planten. Hij heeft dikke, witte wortels die je direct herkent. Als je ze wil verwijderen, breken ze af en elk stukje dat blijft zitten, wordt een nieuwe plant. Grrr! Ik ben hem dus gelijk een razende boer die enkele pubers in zijn appelboomgaard ontdekt, met mijn riek te lijf gegaan.

Ik vind zijn bloemen (juni – september), ergens anders dan in mijn tuin, heel mooi hoor. Hij is de waardplant voor de windepijlstaart, een nachtvlinder en ook bijen en hommels smullen van zijn nectar. Dus hem bestrijden met vergif, zou ik nooit of nooit doen. Maar …

Hij is veel te opdringerig dus ik was heel streng maar rechtvaardig en mijn wraak voelt zo zoet 🙂

(gratis foto pixabay)

42 thoughts on “Razzia

 1. Herkenbaar, een altijd blijvende oorlog ook bij ons, evenals zevenblad ook zo’n woekeraar waar je dan misschien wel pesto van kan maken maar die je niet in de tuin wil. Die hebben we in deze tuin gelukkig niet maar dat pispotje wel…

  Geliked door 1 persoon

 2. Moedig om zo strijdvaardig de arena in te stappen. Ik hoop van harte dat je de vijand een flinke slag hebt toegebracht. Maar met een slag is de oorlog meestal nog niet gewonnen, zeker niet tegen guerilla-strijders als haagwinde of zevenblad. Zet ‘m op verder!

  Geliked door 1 persoon

 3. Haha, herkenbaar… Tegenwoordig durf ik weinig meer in de tuin, nu ik zo bewust probeer ‘de natuur niet te verstoren’, maar sommige woekeraars zijn echt een enorme doorn dwars door het oog! Jaren geleden heb ik wel – blijkt nu tenminste – toch met redelijk succes klaverzuring zo goed als uit weten te roeien… Há!😈

  Geliked door 1 persoon

 4. Zo te horen heb je het corona-virus gelukkig met succes weggewerkt zodat je energie weer helemaal terug is. Die had je wel nodig voor je aanval op het pispotje ; – )
  Ik kan me er iets bij voorstellen, Hilde, ik ben al moed aan het verzamelen om op een mooie eerste lenteachtige dag de royaal aanwezige mannelijke hop te gaan uitspitten: die mag echt niet meer zo hoog mijn bomen inklimmen dit jaar.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

   • Hilde, als mijn hop een vrouwtje was geweest, had ik haar zeker niet zomaar weg gewild.
    Ik hem “hem” lang geleden zelf gekocht in de veronderstelling dat het een hop met bellen was: mannelijk en vrouwelijk was mij kennelijk toen niet zo bekend : – ((

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s