Klimaatopwarming

Zondag was ik bij mijn ouders op bezoek.  Mijn vader heeft het de laatste tijd heel moeilijk en dan zet hij me graag op mijn paard.  Wij hebben altijd verschillende meningen gehad over vanalles.  Laat ons zeggen dat wij niet dezelfde levensvisie of  hetzelfde wereldbeeld hebben.

Nu begon hij over het weer.  En de ‘zogezegde’ klimaatopwarming die er volgens hem niet is.  En als die er dan wel zou zijn, dan heeft de mens daar niks mee te maken.  Er zijn al altijd opwarmingen en ijstijden geweest en de mens is niet zo sterk dat die daar invloed kan op hebben.   Doodmoe word ik van die visie.  Maar mijn vader is zo’n autoritair persoon dat ik meestal niet tegen hem op kan.  Ik ben deze keer niet meegegaan in zijn discussie maar heb hem ook niet in zijn gelijk gelaten.

0764CE62-25C1-422B-A0E8-5768A6952212

En alsof er telepathie bestaat, stuurde een natuurpuntvriend gisteren dit door.  Tijdens het heetste van de dag heb ik het zitten lezen en toch nog wel veel uit bijgeleerd.  Vooral dat mijn vader inderdaad spijtig genoeg geen gelijk heeft.

Er zijn vroeger inderdaad ijstijden geweest door grote meteorietinslagen.  Toen was de temperatuur op onze planeet zo’n 4 graden kouder dan nu.  Er zijn veranderingen van het klimaat geweest door natuurlijke factoren.  Sommige vulkaanuitbarstingen, zonnevlekken, de plaats van de aarde tijdens zijn omwenteling rond de zon,  lucht-en zeestromingen (bv el niño) en door de continenten die uit elkaar geschoven zijn.  Daar kon de mens niks aan doen.

BA6A0185-47D8-4865-BEFC-072D66DC3DA4

Maar van in 1850 met de industriële revolutie, door de mens dus, is de temperatuur de hoogte in gegaan.  Door het gebruik van te veel fossiele brandstoffen en door de ontbossing  komt er te veel CO2 vrij.  Vooral vanaf de jaren 1960 is het pijlsnel gegaan.  Rekening houdend met natuurlijke en menselijke invloeden zijn de lijnen in de grafiek (in het artikel) vanaf dan uiteen gelopen.

1BF5CD1F-67A0-4220-A999-B43D28E144AA

Volgens mijn vader is dit allemaal zever en bangmakerij.  De zomer van 1947 en 1976 was ook warm en droog.  Tja, vanaf toen was het al bezig hè.  Maar nu gaat het nog sneller.  De oudste zoon verblijft nu in Stellenbosch, Zuid-Afrika voor zijn studies.  Hij stuurde gisteren dat het regende in Kaapstad, dat ze het zelfs op de radio omgeroepen hadden.  Het is daar nu winter en normaal het natte seizoen.  Maar na de rampzalig droge zomer is er nog steeds watertekort.  Zoonlief mag 90 seconden douchen.

Volgens wetenschappers moet het tij dringend keren.  Anders gaan we in de tweede helft van deze eeuw in Europa zomers krijgen van 55ºC.  Dat vind ik toch wel iets te veel hoor!  Hoe denken jullie hierover?  Hebben jullie nog informatie over dit onderwerp?

Hieronder de bodem van onze poel, die ligt er al maanden zo bij… 😥21EC51DB-37ED-42C3-AFCC-9394C42BDEB4

13 thoughts on “Klimaatopwarming

 1. Er moet meer dan dringend héél veel gaan veranderen willen we onze planeet nog leefbaar houden voor onze kleinkinderen. Met een super milieubewuste dochter in huis heb ik hier de laatste jaren al flink veel schoppen onder mijn kont gekregen. En terecht!
  Ik heb het er bijzonder moeilijk mee dat wij onze jeugd vrij onbezorgd geleefd hebben maar op die manier nooit stil gestaan hebben met gedrag dat we stelden (we waren ook onwetend of werden zo gehouden). De jongeren van vandaag die er wel mee bezig zijn worden echt niet happy van wat ze nu zien gebeuren. Hun onbezorgdheid wordt op die manier echt afgenomen.
  Als ik nu zie wat de droogte doet met mijn tuin, dan kan ik alleen maar besluiten dat ik de komende jaren maatregelen ga moeten treffen om hier grotere waterreserves aan te leggen (maar een regenbak van 5000liter die wonder boven wonder nog niet leeg geweest is door net op tijd een goeie bui te krijgen)
  De generatie van mijn ouders die er nog is doet ondertussen goed verder met onkruidverdelgers, insecticiden,…
  Waar blijft dat beleid van bovenaf? Zijn ze godverdomme niet beschaamd?

  Geliked door 2 people

  • Tja, ook veel mensen van onze leeftijd blijven spuiten hoor en nemen hun auto om naar de bakker om het hoekje te gaan. Het beleid van bovenaf? Die denken veel te veel aan de economie. Maar zonder ecologie zal er binnenkort geen economie meer kunnen zijn. Hoe kortzichtig kan men zijn he?!

   Like

 2. Alle beetjes helpen te weinig, er zullen radicalere keuzes gemaakt moeten worden en dat zal ons allemaal pijn doen, maar die populistische politici zullen dat zeker niet aanbrengen, dus blijven het maar kleine beetjes vrees ik. Een reis naar Noorwegen is op dat vlak ook heel confronterend, te zien hoe die gletsjers daar pijlsnel slinken, daar zijn mijn ogen wel open gegaan!

  Geliked door 1 persoon

  • Tja, dat kan ik geloven! Heel egoistisch vind ik dat van die politici. Die moeten toch een zekere graad van intelligentie hebben dat die snappen hoe we er voor staan? Dat ontkennen en denken ‘voor de tijd dat ik hier nog ben, zal het wel meevallen’, is toch wel misdadig he…

   Like

 3. Ik raak wel eens in verwarring door artikelen van klimaatontkenners. En hoop, dat wij zelf schuldig zijn. Want dan kunnen we er zelf ook iets aan verbeteren. Is het de zonneactiviteit of een cyclus,dan zijn we machteloos.

  Like

  • Goh, zo kan je het ook bekijken. Vol vertrouwen in de mensheid. Ik weet het alleen niet of de mensheid dit zal kunnen oplossen. Dan is een koerswijziging van een hele logge maatschappij nodig. 80 tot 95% minder CO2 moeten we gaan verbruiken. Hoe gaan we dat doen als we blijven auto rijden, onze huizen verwarmen met aardolie of aardgas, vlees eten, bossen kappen, …

   Like

 4. Natuurlijk moet het devies “Begin bij jezelf” zijn. En ook de overheid moet aan de bak. En dan moet ik eerlijk zijn … wat doe ik zelf? Veel te weinig. Ik vlieg gemiddeld tweemaal per jaar van Mozambique naar NL/BEL en ook nog een keer op vakantie naar ver-weg. Moet ik dit laten? Waarschijnlijk wel. We hebben een auto. Twee zelfs. We hebben een grote tuin. Te weinig water, te weinig regen en toch gaat de tuinslang aan als er weer eens water wordt geleverd. Een dilemma … stel dat we geen (moes)tuin meer hebben dan moeten we dus fruit en groenten gaan kopen. Dus met de auto naar de (super)markt … een vicieuze cirkel. Wij doen ons best maar het eigenbelang wint het vaak van ‘de zorg voor de planeet voor onze kleinkinderen’.

  Like

 5. Je hebt klimaatsceptici in soorten.
  Onder de wetenschappers is het een zeer kleine minderheid. Ik ben als leek geneigd me te richten naar wat de grote meerderheid van de wetenschappers over de mens als vervuiler zeggen. Wetenschap is écht meer dan “óók maar een mening”. Dat zeggen we toch ook niet over de medische wetenschap?
  En ja, als je als scepticus ver boven de aarde hangend met helicopterview zegt, dat over de miljoenen jaren heen de aarde nu eenmaal zijn warme en ijskoude periodes heeft gekend, en dat de aarde dat allemaal heeft doorstaan, dan heb je gelijk, maar dan heb je geen oog voor de enorme impact die een flinke temperatuursstijging voor mensen betekent en betekenen gaat. Politici zouden op de lange termijn moeten denken en mondiaal met kracht moeten streven naar terugbrengen van allerlei schadelijke uitstoot (meer dan alleen CO2) door een totaal andere economie te stimuleren.
  En wijzelf, we doen wat we kunnen. En tot “wijzelf” behoren gelukkig mensen van alle generaties.
  Hartelijke groet, Zem.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s