Onkruid in het gazon

Deze ochtend stond ik in het plaatselijke tuincentrum.  Voor mij aan de kassa stond een man en hij had een vraag.  Ik hoorde de verkoopster zeggen : “Dat is Duizendblad.”  Mijn interesse was gewekt.  Blijkbaar had hij een plantje bij en zijn gazon stond daar vol van.  Hij wilde vergif om dat te bespuiten!

Mijn hart begon te bonken.  Ik had tot vorig jaar zo’n mooie Achillea millefolium (duizendblad) in mijn gazon staan.  Hij was daar vanzelf gekomen onder onze kastanjeboom.  Hij was echter deze winter kapot gegaan en had zich spijtig genoeg niet uitgezaaid.  Waarom niet, dat begrijp ik niet.  Tja, de natuur…

En deze mens wilde daar vergif voor!  De verkoopster zat in een lastig parket : achter  die klant stond ik maar in het bureautje achter haar zat de bazin.  Ze begon dus uit te leggen welke soorten vergif hij kon gebruiken.  Ik begon te schuifelen op mijn voeten en te slikken.  Ik moest mezelf vermannen : “ Hilde, zwijgen, ge moet als Velter niet de ‘sjampetter’ spelen.”   Mijn brein werkte koortsachtig, ik kon dit toch ook niet zomaar laten gebeuren?!  De verkoopster moet mijn wanhoop gezien hebben en ineens trok ze zich niets meer aan van verkoopscijfers.

Ze vertelde eerlijk dat ze dacht dat hij met deze droogte meer kwaad dan goed ging doen met dat vergif.  De planten gingen er waarschijnlijk toch niet van kapot gaan maar zijn gras dat al zo zwak stond door gebrek aan water, wel.   Hij zou beter wachten tot het eens geregend had.  Toen vroeg ze of het hem stoorde, die plantjes in zijn gras.  Terwijl keek ze naar mij en ik zei haar : een kruidenrijk gazon.  Inderdaad, zei ze.  De man draaide zich naar mij en met mijn meest verleidelijke glimlach vertelde ik hem dat ik jaloers was op hem.  Dat ik ook zo’n mooie plantjes in mijn gazon had en dat ze bij mij kapot gegaan waren.  De verkoopster trad me direct bij : “ Je ziet, wat onkruid is voor de ene, is dat niet voor de andere.”

“Is dat bij u kapot gegaan?!” stamelde de man.  Ik vertelde hem dat ik dat zo spijtig vond omdat Duizendblad zo’n goede bijenplant is.  Hij stond even met zijn mond vol tanden en toen zei hij : “Heb je dit plantje graag?  Er zitten nog worteltjes aan.”  Ik heb hem uitvoerig bedankt.  En hij?  Hij is buiten gegaan zonder vergif.

E2F4CD89-38B4-4F4B-8454-148582F995611A3EF874-9E41-4CDF-B577-00E6B65E6CCC

Nu ben ik echt eens benieuwd wat hij gaat doen als het terug begint te regenen.  Ik hoop dat hij niet gaat spuiten.  Dat hij gaat zien hoe zijn dorre gras vanzelf terug groen zal worden.  Dat hij het dan zal maaien en zal ontdekken dat het eigenlijk wel mooi is, zo andere blaadjes tussen de grassprietjes.

En als hij dan verdraagzaam zal blijven en ook een kruidenrijk gazon zal krijgen, zal hij ontdekken dat in droge zomers dit bijlange niet zo vlug zal herschapen worden in een dorre vlakte.  Dat je een kruidenrijk gazon ook netjes kan maaien, dat je echt geen vergif nodig hebt.   Dat onze planeet toch veel belangrijker is …

4AC974EA-1768-47B5-B48E-2539DBC72FE2

9463B2A5-327B-43D2-9B65-F37D7569E531

19 thoughts on “Onkruid in het gazon

 1. Nu al de rest nog overtuigen dat ik een reden heb om een ‘vuil’ gazon te willen.
  Ze beginnen hier in de buurt te twijfelen aan mijn mentale gezondheid ook omdat er stukken gras niet gemaaid worden.
  Allemaal jouw schuld trouwens 😀.

  Like

 2. oeoeoe, ik zou het ook moeilijk gehad hebben om me niet te moeien… maar eenmaal in het gesprek betrokken zou ik meteen ook nog eventjes meegegeven hebben waarvoor je dat duizendblad nog allemaal kan gebruiken . Een echt ehbo plantje, gewoon zo vers plukken, kneuzen en op een wondje leggen en het stelpt onmiddelijk het bloeden. Of bij tandpijn er een straf theetje van trekken voor het spoelen van de mond (succesformule hier).

  Geliked door 2 people

 3. Schitterend verhaal!
  Hulde aan de verkoopster en aan jouw zelfbeheersing. Maar op het goede moment wist je toch met een tactvolle en inventieve interventie te komen, waar de betreffende meneer op in ging.
  Wellicht heeft één en ander hem aan het denken gezet.
  ik weet niet of ik me zo tactvol en geduldig had weten op te stellen 😉
  Hartelijke groet van Zem.

  Like

 4. Vlamingen en hun obsessie voor een perfect gazon. Ontmossen, verticulteren, egaliseren, bemesten, bekalken, maaien en als ze een microscopisch klein plantje zien dat er niet in thuishoort gooien ze er vergif op om het uit te roeien. Alles militaristisch kort, als het ware de golfterreinen als norm. Doodziek wordt ik ervan.

  Voor sommigen is zo een soort “tuin” een opstapje op latere leeftijd naar meer verharding in de plaats van planten, of nog erger, kunstgras.

  Als ik aan de praat geraak over tuinieren met zo iemand maak ik me dikwijls ook de bemerking dat, als ik de persoon redelijk ken, het dikwijls ook qua maatschappijvisie onverdraagzame, conservatieve mensen zijn. Alles moet gedisciplineerd, geordend, binnen de regels, in de perken worden gehouden. Wanneer er iets opduikt dat anders is, afwijkt van hun ideaalbeeld, moet dat vakkundig uitgewied worden.

  Breng toch de permacultuur terug, de kruiden, de bloemen, de diversiteit! Een mooiere wereld begint in je eigen achtertuin.

  Like

   • Dat duizendblad is een miserie in mijne tuin, ik heb er 100m² van staan en ik wordt er wild van.
    Ik wil graag zo een groen gazonneke, mijn ideaalbeeld. Mijn droom een zacht veldje gras om met mijn zoon op te voetballen. Dat onkruid zie je niet op een voetbalveld!!
    Voor degene die wil, ik heb al 15m² (met de hand!!!!) uitgetrokken maar ik wordt er moedeloos van.

    Hoe kan ik dat natuurvriendelijk uit mijn tuin krijgen want spuiten doen wij niet?

    Groetjes van een conservatieve mens

    Like

   • Beste Geert, ik begrijp je ideaalbeeld helemaal hoor. Netjes, gestructureerd en rustgevend. Mijn beste vriendin heeft het ook graag zo en daar is niks mis mee. Maar een gazon bestaat van nature niet uit sprietjes alleen. Een natuurlijk gazon is een kruidenrijk gazon met planten ertussen die dieper wortelen dan kort gras. Je kan die evengoed kort maaien. Doordat die blaadjes schaduw werpen op de sprietjes gras en hun wortels dieper gaan, blijft je gazon in hete droge zomers langer groen en zacht.
    Ik vrees dat zo’n ideaalbeeld-gazon door de klimaatopwarming niet zal kunnen blijven bestaan. Zo’n ‘woestijn’ van gras droogt heel snel uit en moet je dus water geven.
    Ik denk dat als je een gazon met alleen gras op een natuurvriendelijke manier wil bekomen, je heel regelmatig opnieuw zal moeten zaaien en water geven. Want andere planten komen er na een tijdje sowieso in. ‘t Is een moeilijke hè.
    Mij heeft het rust gebracht dat ik dat ideaalbeeld heb kunnen loslaten. Ik geniet nu anders van mijn gazon en eigenlijk veel meer dan vroeger. Ik wens je heel veel succes!

    Like

 5. Goeiemorgen, je overhaalde me om deze ochtend in peignoir en blote voeten de tuin in te duiken. Dansen tussen de regendruppels en het groene duizendblad. Djihaaa! Volop genoten van mijn kruidenbadje.

  Like

 6. Ik heb ook een stukje “gazon”. Verbeter: Had een stukje gazon. Het ziet groen ( nu efkes nie 😉 ), maar wel groen van, voor velen “niet-gewild” kruid. Witte, rode en gele klaver, pisbloemen, madeliefjes en nog zoveel meer. En ik geniet ervan, zeker als de klaver bloeit. Heel de tuin zoemt dan dat het een lust is. Kan toch zo mooi zijn, dat onkruid! 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s