Weideoogst

Nu heb ik iets gevonden zeh! Wie mij een beetje kent, weet dat ge bij mij niet moet afkomen met een boeket bloemen. Nogal ambetant voor de echtgenoot want als die iets mispeuterd heeft, is ‘ne schone bloemekee geven, geen avance’.

Snijbloemen uit de traditionele teelt, ik heb daar schrik van. Hier lees je waarom, ze zitten vol met pesticidenresidu’s en zijn zo letterlijk een vergiftigd geschenk.

Daarom was ik zo blij toen ik Lies en haar project ‘Weideoogst’ ontdekte!

Foto Lies Van Ackeleyen

Lies woont ook in Malderen. Toen haar grootmoeder in 1994 overleed, kocht haar papa een lap grond in Grimbergen. Met de hele familie maakten ze daar een groene oase van. Er werden meer dan 400 inheemse bomen en struiken gezet, er grazen heel gezellig twee pony’s en ze hebben daar hoogstamfruit. Sinds 2016 is Lies daar beginnen moestuinieren en in het najaar van 2018 begon ze zalig onbezonnen aan het ‘experiment tulp’. Ze liet zich inspireren door ‘Bloem zkt vaas‘ en stak 650 tulpenbollen in de grond.

foto Lies Van Ackeleyen

En toen kreeg ze ‘tulpstress’, zoals ze het zelf zo mooi beschrijft. Want in het voorjaar van 2019 kwamen al die tulpen te voorschijn en hoe ging ze die nu verkopen? Ze vond een verkoopkanaal via ‘Hello Alice’ te Malderen en zo leerde ik Lies kennen.

foto Lies Van Ackeleyen

De tulpen vlogen de deur uit! Vooral omdat er een verhaal aan de bloemen vasthangt. Ze worden lokaal gekweekt, zonder bestrijdingsmiddelen en zonder energieverslindende maatregelen. Op het ritme van de natuur dus. Dat maakt dat de bloemen steeds seizoensgebonden zijn. In de winter heb je geen bloemen dus je kan er reikhalzend naar uitkijken. Dit zijn de zogenaamde ‘slow flowers’. Zalig toch hè?

foto Lies Van Ackeleyen

Door al die enthousiaste mensen die haar aanmoedigden, nam Lies de sprong en stopte nu 2000 tulpenbollen in de grond. Ze had nu wel een businessplan uitgedokterd. Normaal ging ze verkopen via geschenkenwinkeltje Titatimi te Opwijk en via koffiebars Zjat’O te Londerzeel, Zw.art te Meise en De Wereld van Alice te Merchtem. Maar de Corona-crisis gooide roet in het eten. De plannen staan nu dus on hold maar als de situatie terug veilig is, pikken ze de draad terug op.

foto Lies Van Ackeleyen

Want na de tulpen stopt het dit jaar niet. Yes! Er komen ook nog gladiolen, ranonkels, anemonen, dahlia’s en heel wat zaaibloemen zoals zinnia, rudbeckia, cosmos, zonnebloemen en strobloemen aan.

In Malderen en omgeving levert ze nu wel bloemen aan huis. Ze vraagt een berichtje te sturen via weideoogst@gmail.com, elektronisch te betalen en een emmertje buiten te zetten zodat alles veilig kan verlopen. Voor 5€ krijg je een boeket van 7 tulpen. Ze heeft gewone, dubbelbloemige, gefranjerde, parkiet- of pioenvormige tulpen en in allerlei kleuren. Ik koos voor mezelf een mix van dit alles en voor mijn buurvrouw en beste vriendin een bos antracietkleurige tulpen.

Wat ik ook zo tof vind: ze kiest voor geen plastieken verpakking! Via Redopapers, een bedrijfje dat werkt met papieroverschotten van drukkerijen, geraakt ze aan oude prints van posters. Een recupverpakking dus! Da’s toch de max hè!

Nog een kleine tip van Lies zelf (dit vertelde ze me vorig jaar al en ik ondervond dat het werkt): Doe elke dag een ijsblokje in het water van je tulpen. Dan blijven ze veel langer goed, een tulp heeft het graag fris. En ze heeft ook graag niet te veel water in de vaas, een flinke bodem is genoeg.

Ik blijf deze pittige dame zeker volgen! Want die is ‘zo goe bezig jong’! Helemaal blij word ik daarvan!

Foto Lies Van Ackeleyen

36 thoughts on “Weideoogst

 1. Ik heb hetzelfde met snijbloemen, hoe graag ik ze ook zie. Toen ik vorig jaar een feest gaf voor mijn 50ste verjaardag stond er bewust op de uitnodiging ‘bloemen nog kransen’ en ik was zot blij dat iedereen zich daaraan heeft gehouden.
  Ik moet nog eens op zoek of er hier in de buurt ook zo’n kwekerij te vinden is.
  Goed dat je dit in de picture zet. Zo’n initiatieven verdienen dat heel erg.

  Like

  • Ik zeg dat ook altijd als we een feestje geven. Sommige mensen gaan dan op zoek naar een cadeautje dat wel bij me past. Vind ik zo tof! Zo kreeg ik al insectenhotelletjes, manden van de Wereldwinkel, een prachtig beeldje van een Afrikaanse mama met kind, …
   Als je zo iets vindt in jouw buurt, ga je er dan ook over bloggen? 😘

   Like

 2. Ik kwam het ook al eens in Frankrijk tegen: zonnebloemen, gladiolen en nog een paar soorten dewelke ik mij niet meer herinner. Het waren echt grote velden en er waren heel wat mensen aan het plukken. Mooi om zien.
  Een boeket bloemen? Nee dank je, liever een plant al dan niet met bloemen. Als er maar een wortel aanzit 🙂

  Like

 3. Ik zie de bloemen ook liever in het wild. Vaak reageer ik allergisch op bloemen in huis. Nu denk ik te weten hoe dat komt. Liever een traag natuurtulpje dan een geforceerde massateelttulp zoals we die hier in NL kennen. Ze voeren ze uit naar alle omliggende landen. Dit is precies wat ons de das omdoet. Ik juich de lokale weideoogst toe.

  Like

 4. Dit is een mooi initiatief!
  Ik beschouw gewone snijbloemen, met hoe veel liefde ook gegeven, diep in mijn hart als chemisch afval. Ze mogen ook nooit op mijn composthoop.
  Zelf laat ik alle bloemen het liefst gewoon in de tuin staan, trouwens 😉
  Hartelijke groeten van Zem.

  Like

 5. Awel, ik heb vergevorderde plannen in die richting , lokaal , kleinschalig en bij mij dan nog het toemaatje dat het merendeel van de bloemen ofwel eetbaar is, medicinale eigenschappen heeft of kan gebruikt worden voor het kleuren van stoffen. Niet dat het boeket altijd overeenkomt met het moment waarop je ze kan eten of gebruiken voor in de thee, maar ik blijf denken volgens de permacultuurprincipes en functies stapelen hoort daarbij. Tulpen zitten er bij mij nog niet tussen want voor zover ik heb begrepen belet het plukken van bloem dat de bol het jaar erop terug een bloem aanmaakt en dat vind ik een beetje zonde. In ieder geval de lokale bloemendames schieten als, euh, narcissen uit de grond Bloem zkt vaas kende ik al , Weideoogst nog niet.

  Like

 6. Hier word ook ik écht blij van! Jammer dat ze voor ons te ver woont. Maar ook hier in de buurt hebben we een ecologisch geteelde bloemenplukweide. Ik schreef er al over.
  Die initiatieven komen steeds meer van de grond, ik vind het heerlijk naturel en natuurlijk heerlijk!

  Like

 7. Ooooh zo tof! Mijn schoonfamilie is uit de omgeving daar. Ik informeer eens wat leveren in “Malderen en omgeving” is, misschien kan ze wel iets betekenen voor moederdag dit jaar 🙂

  Like

   • Ja, da’s plezant zo hè 🙂 We hebben al wat berichtjes gestuurd, voor moederdag zal ze niet kunnen helpen, maar ik probeer haar naam te onthouden voor later. Kan altijd van pas komen. Ondertussen volg ik haar ook op Instagram, dus misschien onthou ik het wel!

    Geliked door 1 persoon

 8. Tof dat je zulke initiatieven steunt en bekend maakt. Hopelijk bereik je veel mensen in jouw buurt.. Wij hebben bij ons Duizendblad van Jo De Beule. Bij een speciale gelegenheid bv zoveel jaar getrouwd of een speciale verjaardag wens ik ook nooit bloemen liever een storting voor een goed doel. Bedankt voor de tip van het klontje ijs, ik noteer het zeker bij mijn weetjes.
  Fijn weekend

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s