Hoe je rijk wordt door niks te doen

Waarschijnlijk heb je wel al gehoord over ‘MaaiMeiNiet’? Wij voegden er nog iets aan toe: ‘EnJuniHalf’.

Eigenlijk hang ik hier al jaren de luierik uit. Waar ik vroeger elke week plichtsgetrouw mijn gazon minutieus maaide, wordt er nu ‘met de klak naar gesmeten’. En ik moet zeggen, die aanpak loont. Mijn saai biljartlaken is omgetoverd naar een paradijs voor allerlei bijen, vlinders, padden, egels, vogels, …

‘Niks doen’ is eigenlijk een klein beetje gelogen. Ik doe wel iets, namelijk: gefaseerd maaien. Eens in de twee weken maai ik de stukken gras waar we veel lopen en willen zitten. Rond de fruitboompjes wordt maar één keer per maand gemaaid. En het biobloembollengraslandje twee keer per jaar. De eerste keer in augustus als alle bloemen uitgebloeid zijn, de tweede keer in oktober. Het gras gaat dan kort de winter in zodat in het vroege voorjaar de krokussen goed zichtbaar zijn. In en rondom dat graslandje worden dan wel om de twee weken weggetjes gemaaid.

Echt rijk ben ik daardoor geworden! Al die bloemen die zich hier uitgezaaid hebben, (ik heb maar een heel klein beetje bedrog gedaan door in het najaar enkele plantjes tussen het gras te zetten) da’s echt tof!

Zelfs in het kippenhok werden we rijk door niks te doen. Vorig jaar beet een vos bijna alle kippen aan het tuinhuis dood. Iedereen die overschoot, werd verhuisd naar de woonwagen bij de andere kippen. De ren aan het tuinhuis bleef leeg. En zie ne keer nu:

Door niks te doen, heb ik daar nu ook een bloemenzee … Ik denk dat ik maar blijf niks doen …

35 thoughts on “Hoe je rijk wordt door niks te doen

 1. Woow ! Zo hoort een mooie tuin eruit te zien ! Een geniet-tuin ! 😉
  Die strakke, gemillimeterde tuintjes waar zelfs het grasperk gekamd wordt… hoe lelijk is dat niet hé ? In onze “wilde” tuin heb ik zelfs een zone afgebakend waar brandnetels en distels vrij mogen groeien… Omdat ze waard-planten zijn voor veel vlindersoorten. (Alle beetjes helpen onze natuur) En stilaan kan ik me met de macrolens heel goed amuseren tussen al dat ‘onkruid” 🙂

  Like

 2. Prachtig is je bloemenzee! Helaas heb ik een man die nog altijd stenisch iedere week maait en daar niet van af te brengen is…..Hij steekt ook steeds paardenbloemen uit, terwijl dat onbegonnen werk is en het grasveld steeds hobbeliger wordt. Als ik hem bezig zie denk ik arme ziel toch, stop ermee….Wie weet komt er een dag dat hij te oud wordt en het niet meer bij kan houden en komt er dan een bloemenweide, haha[ niet dat ik hem dat toewens hoor…}

  Like

 3. Vandaag voor het eerst dit jaar nog eens achter het grasmachien gelopen en eerlijk gezegd een beetje met pijn in het hart. Ik zat maar te denken aan al die beestjes die dat machien tot moes verwerkt. Pas op, niet alles is gemaaid er zijn nog een viertal veldjes waar het nog een tijdje mag blijven staan en ook zijn er stukken die ik al eerder met de handzeis onder handen had genomen, kwestie van te zien waar je loopt en wegens nood aan mulch. Hier proberen we de regel aan te houden dat wat gesnoeid of gemaaid wordt ook meteen moet verwerkt worden tot mulch of compost. En vermits een strenge oudste zoon hier de compostmeester van dienst is mogen we niet overdrijven met de aanvoer van groen , hopen papperig rottend grasmaaisel worden door hem niet geapprecieerd.

  Like

  • Doet deugd dit te lezen Cindy! Vooral nu één van de buurmannen me op FB zegt dat ik onwettig bezig ben en geen respect heb voor hen. En daar nog bijval voor krijgt van iemand anders ook. Waar moet het toch naartoe met onze planeet?😥

   Like

 4. Genieten!
  Tja, toevallig hebben ze hier net flink de prachtige bloeiende bermen gemaaid, deels onder druk van bewoners die klaagden dat het gevaarlijk werd voor overstekende voetgangers en fietsers, dat beperkte zicht. Ik denk dan: moeten ze maar langzamer rijden, die automobilisten!

  Like

  • … ik was nog aan het typen… Wat me ook zorgen baart, is het eerst uitnodigen van vlinders om eitjes te leggen en vervolgens de cocons weg te maaien… Dat gaat toch nooit goed zo?

   Like

   • Ja, daar voel ik me ook ‘ambetant’ bij als ik gefaseerd maai. En daarom zijn er stukken die ik maar pas in augustus de eerste keer maai. Die veiligheid op de baan, tja … is volgens mij toch ook meer door de snelheid van sommigen dan door het lange gras hoor.

    Geliked door 1 persoon

 5. Een heerlijke tuin, en véél spannender dan een keurig gemillimeterd gebeuren.
  Nietsdoen in je tuin levert heel veel tuingenoegen op, veel boeiende ontdekkingen.
  Als je paden maar begaanbaar zijn en de stoutste opdringerige wilde tuinvegetatie een beetje in bedwang wordt gehouden, dan is een tuin één bron van rust en vreugde.
  En dat lees én zie ik in jouw tuin.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Like

 6. Bij ons in de gemeente word rigoreus gemaaid, nu snap ik dat wel in bermen op sommige plaatsen vanwege het verkeer. Maar bij mij voor de deur liggen 2 veldjes waar elke maand de maaimachine overheen gaat, zogenaamd om te zorgen dat het een mooi groen veldje word. Hoe anders is het , het zit vol met kale plekken en als het een beetje lang droog is ziet het er dor uit. Toen ik er met de gemeente over belde werd mij verteld dat dat maaien samen met onderhoud voor een mooi groen veldje zorgt. Onderhoud in de ruim 20 jaar dat ik hier woon heb ik buiten die grasmaaier nog nooit iemand gezien die iets anders deed .

  Like

  • Elke maand?! Amai, da’s spijtig. Ik merk dat de groendiensten van sommige gemeenten zich echt nog teveel als ‘ordinaire kuisvrouwen’ gedragen. Niet dat ik iets heb tegen kuisvrouwen hoor, echt niet. Maar buiten in de natuur moeten we ons anders gedragen. Deze mannen zouden moeten beseffen dat ze ‘vroedvrouwen’ moeten zijn. Zij hebben de belangrijke taak van leven te geven en te bewaren voor onze kinderen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s