Home cinema

Aan de vijver, naast het tuinhuis, waar niemand ons ziet zitten, hebben we twee gemakkelijke stoelen geplaatst.

Na het middagmaal, voordat de lieve wederhelft terug naar kantoor vertrekt, gaan we daar steeds even zitten. Hij met een tas koffie, ik met een theetje. En dan kijken we naar alles wat er op en rond het water gebeurt.

We voelen ons zoals toeristen op safari, in onze eigen tuin. Zo konden we al vijf soorten libellen/waterjuffers determineren.

Vuurjuffer, de eerste libel die bij onze nieuwe vijver verscheen.
Azuurwaterjuffers, een koppeltje dat zich van ons gluren niks aantrok
Lantaarntje. De foto is serieus mislukt maar je ziet wel duidelijk het ‘lantaarntje’ dat ze achteraan meedraagt.
Weidebeekjuffer. Heel mooi als ze rondvliegt zoals een vlinder.
Adellijk bezoek: de Grote Keizerlibel. Groot en brommend, af en toe even gaan zitten terwijl ze haar legboor in het water doopt. Hopelijk heeft ze veel eitjes gelegd.

Gisteren kwam ik net met een grote bloemkool uit de moestuin toen dochter riep: “Moeke, er is volk!” Het tuinpoortje zwaaide open en Moniek en Frans, ‘mijn Veltouders’ stapten binnen. Wat een leuke verrassing! Ze hadden geen tijd om binnen te komen, maar een rondleiding in de tuin, dat zagen ze wel zitten. Na veel oh’s en ah’s zei ik dat ik volgend jaar graag terug eens zou meedoen met de Ecotuindagen van Velt. “Dan gaat ge nog eens moeten komen controleren of mijn tuin wel ecologisch genoeg is he”, grapte ik tegen Frans.

De pretlichtjes in zijn ogen verraadden dat hij een uitspraak ging doen en hij begon te vertellen. “Vroeger hebben wij veel tuinbezoeken gedaan. Zelfs tot in het buitenland en bij bekende tuiniers. Awel, er was geen enkele tuin bij die zo mooi is als de jouwe.” Zoiets uit de mond van Frans, dat kwam binnen. Hij heeft vroeger in het onderwijs gestaan en daardoor (het is waarschijnlijk beroepsmisvorming) kan hij heel goed verwoorden welke punten verbeterd kunnen worden. Ik kreeg er geen.

“Deze tuin moet gezien worden.” zei hij nog. Dus bij de volgende Ecotuindagen van Velt mag iedereen naar de home cinema komen.

30 thoughts on “Home cinema

 1. Heerlijk plekje hebben jullie gemaakt om te zitten en aanschouwen! Als je ervoor gaat zitten zie je pas de verscheidenheid en veelheid van insecten he! Mooi compliment wat je kreeg!

  Like

 2. Een mooiere erkenning voor je ecoparadijsje kan je niet krijgen. En terecht!
  Zoveel soorten libellen die daar vertoeven, dat zegt ook al veel.
  Nog veel mooie zomerse dagen in jullie hoekje met een thee of een koffie!

  Like

  • Ja echt Lies! Want naast al die libellen is er ook nog ‘randanimatie’. Don Juan (een erge mus) die vanop het dak naar ons zit te roepen, het kauwtje dat voor onze neus een bad komt nemen in de filter en de roodborst die vanuit de rozenboog zit te gluren wanneer we weggaan zodat ie eens kan komen drinken…

   Like

 3. Geweldig! Ik wilde al helemaal enthousiast roepen bij die foto van de weidebeekjuffer: “jaaaa die heb ik laatst in Gengenbach gezien en opgezocht en die komen alleen voor bij héél schoon water!” maar toen ging het verder met alle complimenten die je kreeg en waren mijn woorden overbodig….☺️😁
  Wat een genot!!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s