Dagboek van een Tuinranger (1)

Vorige maand was ik present op de infoavond over de Tuinrangers in onze gemeente. Er waren een kleine twintig toehoorders. Projectleider Werner Van Craenenbroeck kwam ons vertellen wat de tuinrangers doen en hoe je er ene kan worden.

Ik volg hen al van bij de start en vind het fantastisch wat ze doen. ‘Tuinrangers‘ is een dienst van Inverde voor steden en gemeenten om bij te dragen aan hun klimaat- en biodiversiteitsbeleid via de tuinen van inwoners. Dit gebeurt via een lokale vrijwilligerswerking. Want 12% van de open ruimte in Vlaanderen is ‘vertuind’. Dat wil zeggen dat we zelf gigantisch veel mogelijkheden hebben in de strijd tegen de klimaat- en biodiversiteitscrisis. En voelen dat je er iets kan aan doen, dat maakt gelukkig.

Door onderzoek in tuincentra is gebleken dat mensen vol goede wil zitten om onze inheemse wilde dieren te helpen. De afdeling met producten voor tuinbewoners (nestkastjes, vetbollen, insectenhotels, …) is enorm winstgevend. Alleen is er een probleem. Een nestkastje in een compleet verharde tuin, dat werkt niet. Want jonge koolmezen eten geen vetbollen, maar rupsen. En voor rupsen heb je inheemse bomen en struiken nodig. Vlinders en bijen hebben bloemen nodig. En egels in een volledig afgesloten tuin? Die raken er niet in of uit.

Maar zo’n dingen worden niet verteld door een tuinaannemer of -architect. Daarom is de Tuinranger-methode uitgevonden. Zoals de vrijwilliger het hulpje van de verpleegkundige in het woonzorgcentrum is, is de tuinranger dat van de tuinaannemer of -architect. Tuinrangers kunnen ook advies geven over welke aannemers of architecten in de buurt natuurvriendelijk werken.

Wat doen Tuinrangers dus niet? Ze geven geen technisch advies over tuinaanleg. Maken geen tuinontwerp of geven geen esthetisch oordeel.

Wat doen ze dan wel? Op maat van jouw tuin en jouw leven geven ze (gratis) advies over hoe je meer natuur kan verwelkomen. Ze kijken naar de bodem en de oriëntatie van de tuin. En wat haalbaar is, bijvoorbeeld geen grote eik in een kleine voortuin. Ze werken op maat van de mensen, hun smaak en hun tuingebruik. Bijvoorbeeld als er veel gevoetbald wordt in de tuin, gaan ze geen bloemenweide voorstellen.

Er zijn nochtans boeken en websites over natuurvriendelijk tuinieren. Toch hebben veel mensen nog schroom. Want we hebben wel van onze ouders geleerd hoe we het gras moeten afrijden. Maar hoe onderhoud je bijvoorbeeld een bloemenakker? Dat leer je niet zo makkelijk uit een boek. Daarom is er de Tuinranger! Hoe begin je daaraan? En hoe zit het specifiek voor jouw tuin? Je tuin moet natuurlijk een tuin blijven, het moet geen wildernis worden.

De opleiding van de Tuinranger en de bezoeken die hij aflegt, worden gefinancierd door de gemeente. Gedurende een tweetal uurtjes komt hij bij je thuis advies op maat geven. Hij werkt rond tuinbiotopen, tuinproblemen en hulp voor specifieke diersoorten. Hij gaat ook met jou op ‘tuinsafari’. Je krijgt een pakket met een mapje in A4-formaat met adviesmateriaal en een safarikit met zoekkaarten en een vergrootglaspotje. Ook zadenmengsels en een tuinbordje zitten in het pakket. Bedoeling is je vooral ‘goesting in tuinnatuur’ te geven. Je tonen dat je met weinig moeite een aards paradijs aan je achterdeur kan creëren.

Da’s iets waar ik heel graag wil aan meehelpen. Ik heb gesolliciteerd en op 4 maart start de opleiding. Wordt hopelijk vervolgd!

36 thoughts on “Dagboek van een Tuinranger (1)

 1. Prima initiatief! is er ergens een overzicht in welke gemeenten in B ze al actief zijn of komende? Ik probeer hier in Z-FR zo natuurvriendelijk te tuinieren: geen gif, takkenwal, moestuin vlgs aantal permacultuurprincipes, groot insectenhotel (komende), nestkastjes, vleermuishotel(komende), gaten in omheining moestuin voor egels,… ik doe mijn best…

  Like

 2. “Maar zo’n dingen worden niet verteld door een tuinaannemer of -architect.”

  Ah nee? Think again. Er zijn ook tuinaannemers die niet louter commercieel denken maar méédenken en de natuur een warm hart toedragen. Meer zelfs: er is er eentje deze reactie aan het typen.
  Alles wat indruist tegen mijn principes, voer ik simpelweg niet uit. Dat ik daardoor al eens een klant misloop: het zij zo.

  Geliked door 2 people

 3. ’t Is dat ik naar alle waarschijnlijkheid buiten je rayon val, anders zou ik je meteen uitnodigen om je eerste advies op maat hier in het mooie Fryslân uit te brengen. Met andere woorden: veel succes met je sollicitatie. Zet ‘m op!

  Like

 4. Fijn dat je de cursus kun volgen. Echt een uitdaging voor jou. Was ik 20 jaar jonger ik zou ook solliciteren.
  Wat een prachtige bloemen heb je in je tuin. Wat is de naam van de vaste plant (heeft ook een mooi blad) op de voorlaatste foto ?
  Fijne week.

  Like

   • Inderdaad het zijn cyclamen coum, alpenviooltje, deze bloeien in de winter en lente, ik heb alleen de cyclaam hederifolium die in de herfst bloeit maar gedurende de hele winter heel mooi blad heeft. Dus ik was verwonderd dat uw cyclamen bloeiden en de mijne niet. In onze tuin groeit alleen de cyclaam hederifolium.

    Geliked door 1 persoon

 5. Dat is een mooi en nuttig initiatief: Tuinrangers opleiden.
  Geknipt voor jou: mensen enthousiasmeren en stimuleren hun tuin natuurlijker in te richten.
  We krijgen vast wel weer veel mee van dit leerzame gebeuren.
  Wat heb je mooie foto’s gemaakt!
  Hartelijke groet, Zem.

  Like

   • Ja, de grondprijs is hier fiks en veel huizen – zeker in de steden – hebben niet of nauwelijks kavel eromheen… heel jammer. We doen daarentegen wel steeds meer aan zogenaamde geveltuintjes (het weghalen van trottoirtegels ten goede van wat plantjes) en boomspiegelbeplanting. Gezellig, en alle beetjes helpen, maar het zet niet echt zoden aan de dijk…😳 En, hoewel alles erg gecultiveerd is, is er wel letterlijk veel ‘groens’ (grasbermen, akkers en weiden). Het moet alleen weer wat meer natuurlijk en divers worden hè.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s