Yacon… en delen…

Vandaag bezoek gehad van Jos Noppen, Velt-man uit Zemst.  Hij gaat volgend voorjaar enkele moestuinlessen geven voor onze afdeling.  In mijn moestuintje…!

Mijn moestuinprobeerselen werden wel gewaardeerd door hem, oef.  Want ik moet toegeven dat dit stukje tuin me soms wat moeilijk valt.  En zo zag hij mijn Yakon plant staan.  Je moet hem wel dringend oogsten, zei hij.  Dus vertelde ik hem dat het eigenlijk de eerste keer was dat ik yakon geplant had.  Tot vorig jaar kende ik de plant zelfs niet.  Maar dit voorjaar kreeg ik hem als klein plantje van Frans De Smedt, onze Velt-lesgever.  Proberen, zei hij, is echt iets tof!  ‘Gekregen van Frans?!’ riep Jos uit.  ‘Dat is goed, dan komt die nog van mij! En nu zit hij hier al!’  Blijkbaar is Jos al zo’n jaar of acht bezig met deze en andere knolgewassen.  Hij heeft er al verschillende keren les over gegeven en knollen uitgedeeld.  Je kan ze wel nog in geen winkel vinden.  Op internet kan je wel yaconsiroop, poeder, thee, gedroogde plakjes enz. kopen maar de verse knol niet.  En in onze tuin staat ie al…

De yaconplant zou eigenlijk bij de zonnebloemfamilie horen.  Zijn wortels doen me ook wat denken aan die van dahlia.  Hij is afkomstig uit de Andes in Zuid-Amerika.  Andere benamingen zijn grondappel of appelwortel.  Je moet buiten uitplanten na de ijsheiligen en hij kan zo’n 2 meter hoog worden.  De mijne werd anderhalve meter groot.  Normaal komen er gele bloemen op maar in onze contreien bloeit hij zelden.  Ik zag inderdaad ook geen bloemen.  Rond de plant zie je de grond omhoog komen.  Dat komt omdat daar de knollen groeien.  Voor de vorst kan je ze oogsten.  Deze plant heeft 2 soorten knollen, echt heel raar.  Ik zag dikke exemplaren die me aan dahliawortels deden denken.  En dan zaten er ook roodachtige knolletjes aan met ogen op.  De ‘dikke dahliawortels’ zijn om op te eten. Ik heb natuurlijk al eens geproefd en weet nu al dat ik er niet zal kunnen afblijven als ik ze klaarmaak.  Een aparte, frisse smaak vind ik.  Ik zou zeggen, appel-nootachtig…  Heel lekker!  De roodachtige broedknolletjes ga ik vorstvrij overwinteren en dan volgend jaar terug uitplanten.  En dan ga ik ook weer delen want heb broedknolletjes genoeg geoogst.  Spannend!

Wat ik nog vond op internet is dat yacon een zeer gezonde bron van suikers is, vooral fructose.  Het heeft ook probiotische eigenschappen en zou dus de ontwikkeling van de darmflora bevorderen.

wat me in het oog sprong : ‘Yakon is beter dan yakult’.  Dat is wel tof, he…
image

6 thoughts on “Yacon… en delen…

  1. Hey Madrina, je maakt yacon klaar zoals schorseneren. Ik heb ze vorige week samen met prei en zoete aardappel gegratineerd in de oven. Of wat ook lekker is : laat in een kookpan 1eetlepel boter smelten. Doe er een sjalot in ringen en 100 g gerookte spekblokjes bij. Laat 1 minuut bakken. Daar de in stukjes gesneden yacon aan toevoegen en omroeren. Leng aan met 1,5 dl water en kruid met 1 koffielepel graanmosterd, peper, zout en 2 laurierblaadjes. Dek af en laat gedurende 15 min heel zachtjes sudderen. Smakelijk!

    Like

  2. Pingback: Gratin van yacon, prei en zoete aardappel | Baie Goed door Madrina

  3. Ik had eerlijk gezegd nog nooit van een yacon gehoord. Maar na even google afbeeldingen te bekijken lijkt het me wel wat op een bataat. Ik ben nu wel benieuwd naar de smaak eerlijk gezegd. 😉

    Like

  4. Pingback: Vitamientjes voor de moraal… – groengenot

  5. Pingback: Mijn yacon bloeit! – groengenot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s